ΦΑΓΗΤΟ

Το 1ο McDonald’s στη Μόσχα: Όταν ο καπιταλισμός κατέκτησε την ΕΣΣΔ

Σοβιετικοί πολίτες περίμεναν 8 ώρες στην ουρά για ένα αμερικανικό burger.

Δεν ήταν απλώς τα εγκαίνια ενός καταστήματος McDonald’s σε μια ακόμα γωνιά του πλανήτη. Ήταν η πιο συμβολική διείσδυση του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ένωση. Ο λόγος για τα εγκαίνια των πρώτων McDonald’s στη Μόσχα, στις 31 Ιανουαρίου του 1990.

H αρχή για την διείσδυση των burgers στην κοιτίδα του κομμουνισμού έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, το 1976. Εκεί συναντήθηκε ο George Cohon ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος των καναδέζικων McDonald’s με Σοβιετικούς ηγέτες. 14 χρόνια αργότερα κι ένα χρόνο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, είχε έρθει η ώρα για τους Ρώσους να δοκιμάσουν το διασημότερο αμερικανικό φαγητό μέσα στο σπίτι τους.

Το 1990, το υποκατάστημα της Μόσχας ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο. Αν και στη Ρωσία, ελέω κομμουνισμού, η ανεργία βρισκόταν στο 0% και τα McDonald’s θα προσλάμβαναν μόλις 600 υπαλλήλους, στα γραφεία της εταιρείας έφτασαν πάνω από 35.000 βιογραφικά.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις κι η προετοιμασία του καταστήματος, είχε έρθει η ώρα για τα εγκαίνια. Στις 31 Ιανουαρίου 1990 τα McDonald’s της Μόσχας ήταν έτοιμα να εξυπηρετήσουν 1.000 πελάτες. 5.000, όμως, ήταν μόνο οι άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά που είχε σχηματιστεί στην πλατεία Pushkinskaya πριν καν ανοίξει το κατάστημα. Δεν ξέρουμε, πού βρέθηκαν τα αποθέματα σε burgers, κέτσαπ και milkshakes, αλλά εκείνη την μέρα εξυπηρετήθηκαν από το κατάστημα πάνω από 30.000 Ρώσοι, αριθμός ρεκόρ ακόμα και σήμερα.

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητή η παράκρουση που έπιασε τους Ρώσους να δοκιμάσουν δυτικό fast food και δυτική καθημερινότητα, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μέσος μισθός εκείνη την εποχή στη Σοβιετική Ένωση ήταν 150 ρούβλια και ένα Big Mac κόστιζε 3.75 ρούβλια.

”Περιμέναμε στην ουρά για περίπου οχτώ ώρες. Δεν μάς πείραξε, όμως, αφού ήμασταν συνηθισμένοι να περιμένουμε για ώρες σε ουρές προκειμένου να πάρουμε τη μηνιαία ποσότητα που μάς αναλογούσε σε τσάι και ζάχαρη”, θυμάται ο Ρώσος φωτογράφος Mitya Kushelevich και συνεχίζει:

”Με το που μπήκαμε μέσα στο κατάστημα είδαμε νέους ταμίες να κινούνται γρήγορα και να μάς εξυπηρετούν με χαμόγελο. Μέχρι την προηγούμενη μέρα στα καταστήματα της χώρας μάς εξυπηρετούσαν βασανιστικά αργά και χωρίς διάθεση χοντρές, γριές με άσπρες ρόμπες”.

”Τα πάντα είχαν πιο έντονη γεύση και δεν είχαν καμία σχέση με ό, τι είχα φάει μέχρι τότε. Έτρωγα κι έπινα σαν να ήταν η τελευταία μου μέρα. Δέκα λεπτά και 5.000 θερμίδες αργότερα, συνειδητοποίησα ότι το στομάχι μου δεν μπορούσε να χωνέψει όλα όσα είχα γευτεί κι αποφάσισα να επισκεφθώ για πρώτη φορά αμερικανικές τουαλέτες. Η ουρά στις τουαλέτες και ειδικά στις γυναικείες είχε σχεδόν το μέγεθος της ουράς όσων περίμεναν να μπουν στο κατάστημα”.

Μερικά ακόμα trivia σχετικά με τα εγκαίνια:

> Το κατάστημα διέθετε 900 καθίσματα.

> Μέχρι και το καλοκαίρι της πρώτης χρονιάς λειτουργίας του έρχονταν άνθρωποι από όλες τις πόλεις της Ρωσίας προκειμένου να δοκιμάσουν αμερικανικά burgers.

> Ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκε στα εγκαίνια ήταν ο Boris Yeltsin, ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας.

> Στις 26 Δεκεμβρίου του 1991 διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση.

> Σήμερα υπάρχουν 649 καταστήματα σε 100 ρωσικές πόλεις.

 

Πηγή: Boredpanda.com

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Images)