ΦΑΓΗΤΟ

To Cocktail Bar είναι αυτό που φαντάζεσαι

Η Δώρα Τσαμπάζη τα 'έτσουξε' σε ένα αγαπημένο κοκτεϊλάδικο της Θεσσαλονίκης, και θυμήθηκε γιατί αυτό έλειπε για πολλά χρόνια από την πόλη.

Πριν από πέντε χρόνια το χάος στα κοκτέιλ, πριν από πέντε χρόνια το τίποτα. Ώσπου μια μέρα σκάει σαν είδηση, ότι ένα αποκλειστικά cocktail bar και μάλιστα με αυτήν την ονομασία, άνοιξε επιτέλους στην Θεσσαλονίκη. Όχι ότι ήμασταν στερημένοι από καλά κοκτέιλ. Το αντίθετο. Οι barmen της πόλης το κατέχουν το αντικείμενο καλά, αλλά αν είναι εγκλωβισμένοι σε μαγαζιά που σερβίρουν τα πάντα και υπό καθεστώς πίεσης, δεν μπορούν πολλές φορές να δημιουργήσουν όπως θα ήθελαν.

Είναι και κάτι βραδιές όμως, που θέλεις μόνο κοκτέιλ. Θέλει όλη η παρέα μόνο κοκτέιλ. Και τότε το Cocktail Bar είναι μονόδρομος.

 

Καθίσαμε στο μπαρ του Cocktail Bar και τώρα αν δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας, θα πρέπει να εξηγήσουμε στον μπάρμαν τι είναι αυτό που θέλουμε, ή φανταζόμαστε. Τι είναι αυτό που επιθυμεί να γευτεί ο ουρανίσκος. Κοκτέιλ να γλυκίζει ή να ξινίζει; Να έχει ως βάση τη βότκα ή το τζιν; Μήπως την τεκίλα; Ή ένα ωραίο ρούμι; Να είναι φρουτένιο; Αν το περιγράψεις λίγο καλύτερα από ότι περιέγραψε το προφιτερόλ ο Γιώργος Κωνσταντίνου, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να πιεις το κοκτέιλ που φαντάστηκες.

 

Industrial διακόσμηση, λιτός χώρος όπου το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι barmen και τα κόλπα τους στον αέρα προκειμένου να φτιάξουν το τέλειο κοκτέιλ, όλη αυτή η ατμόσφαιρα και η διαδικασία είναι ακόμα ένας λόγος που θέλεις να πας εκεί, για να ζήσεις τη δημιουργία του ποτού σου από την πρώτη στιγμή.

 

Ό,τι υλικό φανταστείς, μπορεί να γίνει κοκτέιλ

Από πουρέ φράουλας, μαρμελάδα φρούτα του δάσους, χυμό σμέουρου και λεμονιού που θα δέσουν γλυκά με βότκα για να συνθέσουν ένα “Russian Εclipse”, μέχρι μπαχαρικά, σιρόπι πικραμύγδαλο, lime, homemade refreshment  από τζίντζερ, καραμελωμένη ζάχαρη, κανέλα, καφέ, φρέσκο δυόσμο που θα δέσουν μοναδικά με το ρούμι δημιοργώντας το “Dark ‘n’ Joy”.

Στο Cocktail Bar πρόσεχε μην τα μπερδέψεις

 

Προσοχή. Ο κίνδυνος να μπερδέψεις ποτά καραδοκεί. Σύντομα θα δεις μπροστά σου να δημιουργείται ένα κοκτέιλ που δεν προορίζεται για σένα. Θα το δεις και θα σου αρέσει. Και θα το θελήσεις. Και θα το ζητήσεις. Και θα μπερδέψεις τα ποτά και να φύγεις με κεφάλι. Ευτυχισμένος δηλαδή.

Το Cocktail Bar ήταν ένα ρίσκο, δεδομένου ότι όταν έγινε δεν υπήρχε κανένα άλλο μπαρ τριγύρω και η κλασική «πιάτσα» ήταν αρκετά πιο μακριά. Ήταν ρίσκο γιατί δύσκολα ο Θεσσαλονικιός θα ξεφύγει από την πεπατημένη και από τις συνήθειές του. Ο επαγγελματισμός, τα υπέροχα κοκτέιλ, το περιβάλλον, οι καλά επιλεγμένες μουσικές και τα πάρτι συχνά πυκνά έκαναν το Cocktail Bar αυτό που είναι σήμερα, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της βραδινής ζωής της πόλης. Ναι, ακόμα και στην κρίση, ή μάλλον, ειδικά στην κρίση.

Cocktail Bar, Πολυτεχνείου 17, τηλ. 2310524242