Shutterstock
ΠΟΤΟ

Τo cordial είναι το μαγικό συστατικό των cocktails

Η ιστορία, η σημασία αλλά και μερικές συνταγές που μπορείς να φτιάξεις με cordials.

Θυμάμαι ήμουν στην Φρανκφούρτη, στο Die Rote bar. Καθόμουν στην μπάρα από την οποία είχες θέα στον ποταμό μέσα από ένα παράθυρο. Δεν ήξερα γερμανικά για να παραγγείλω αλλά είπα μονάχα μία λέξη. Gimlet. Το πιο διάσημο cocktail που έχει το cordial σαν βασικό συστατικό του ήταν και μια από τις αφορμές για να ψάξω την ιστορία, την σημασία αλλά και τον χαρακτήρα αυτού του περίεργου συστατικού. Εδώ στην Ελλάδα την βοήθεια σε όλα αυτά μου την έδωσε ο Πάνος Καναβέτας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι το cordial; “Τα cordial ουσιαστικά είναι κάτι ενδιάμεσα από λικέρ και σιρόπι. Δεν πληρούν τις προδιαγραφείς για λικέρ (που πρέπει να έχουν 100g ζάχαρη ανά λίτρο και τουλάχιστον 15% αλκοόλ). Οπότε ουσιαστικά είναι ένα μείγμα συμπυκνωμένο, μοιάζει με λικέρ (άλλα έχουν αλκοόλ, αλλά όχι) και δεν είναι συνήθως τόσο γλυκά όσο τα σιρόπια. Σε μερικές περιοχές της Ευρώπης cordial και λικέρ είναι το ίδιο”. 

Το Cordial προέρχεται από το λατινικό ‘cor’ που σημαίνει καρδιά, αντανακλώντας τη μεσαιωνική συνήθεια να δίνουν λικέρ σαν φάρμακα για την τόνωση της καρδιάς. Εδώ στην Ελλάδα, και όχι μόνο, έχουμε συνδέσει τα liquer με γλυκά ηδύποτα, κρεμώδες και φρουτώδες. Είναι τα ποτά που έφτιαχνε η γιαγιά χρησιμοποιώντας τα φρούτα που δεν ήθελε να χαλάσουν.

Συνταγές για cordial βρίσκουμε ακόμα και στα αρχαιοελληνικά αλλά και αιγυπτιακά χρόνια. Όμως η σχέση των cordial με τα cocktails δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο το πότε αρχίζει. “Η ιστορία τους δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι λικέρ digestives εμφανίστηκαν πολύ νωρίς, από μοναχούς. Πικρά βοτανικά liquer όπως το chartreuse. Ένα από τα πιο κλασικά cocktail με cordial είναι το gimlet, το οποίο εμφανίστηκε το 17ο αιώνα, και χέει 60ml gin,- 20ml lime cordial”.

 

Η αφορμή όμως για να μιλήσουμε για τα cordial ήταν τα Paragon μια νέα σειρά cordials εντελώς διαφορετικά από ότι έχουμε συνηθίσει. Όπως μας λέει και ο Πάνος, “τα paragon είναι ένα νέο project από την ΜΟΝΙΝ σε συνεργασία με τον Alex Kratena, και το story πίσω από αυτά ήταν να δημιουργηθούν cordial τα οποία να αποτυπώνουν σε μία φιάλη την πραγματική γεύση από ιδιαίτερες πρώτες ύλες.

Βρήκαν τρεις φάρμες με διαφορετικούς τύπους πιπεριών. Και μέσα από τρεις διαφορετικούς τόπους, Infusion σε αλκοόλ, Maceration και Supercritical Co2 κατάφεραν να πάρουν όσο πιο πολύ μπορούσαν από τη φρεσκάδα των πιπεριών. Οπότε έχουμε τρία διαφορετικά cordial πιπεριών, το Paragon timur berry (κιτρικό, εσπεριδοειδές), το Paragon rue berry (φρουτώδες, τροπικό) και το Paragon white penja (γήινο, ουμάμι).

Ουσιαστικά είναι τρία διαφορετικά πιπέρια από φάρμες απ’ όλο τον κόσμο, με τελείως διαφορετική γεύση και άρωμα. Είναι η πρώτη προσπάθεια να επανέλθουν τα cordial στο προσκήνιο των bars,  χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές, και αποτυπώνοντας την πραγματική γεύση του φρέσκου προϊόντος”.

Ο Πάνος πέρα από την συνταγή του classic Gimlet μας έδωσε και 3 διαφορετικές συνταγές cocktails για να δημιουργήσουμε με Paragon Cordials. 

Penja No22

15 ml PARAGON White Penja Pepper cordial, 100 ml Saison beer σε ποτήρι σαμπάνιας

Gimlet

10 ml PARAGON timur berry cordial, 70 ml Hayman’s london dry gin σε ποτήρι κλασσικού cocktail φτιαγμένο με την μέθοδο stir και γαρνιτούρα ένα λεμόνι

Funky Martini

50ml Barsol pisco, 5ml quiquiriqui mezcal, 2,5ml PARAGON Rue berry cordial σε ποτήρι κλασσικού cocktail φτιαγμένο με την μέθοδο stir και γαρνιτούρα ένα cherry