FOOD & DRINK

15 κλασικά κοκτέιλ με ουίσκι που θα θεραπεύσουν το μέσα σου

Το ουίσκι και το κλασικό πάνε πάντα μαζί.

Το ουίσκι έχει αναμφίβολα το μεγαλύτερο κύρος ανάμεσα σε όλα τα αλκοολούχα ποτά. Δεν το έπιναν τυχαία σε κάθε σκηνή οι mad men του Mad Men. Τα περισσότερα κοκτέιλ της λίστας μας είναι κλασικές αξίες όπως και η ίδια η βάση τους, ενώ άλλα μπορεί να υπάρχουν εδώ και μία δεκαετία και να έχουν ήδη γίνει κλασικά.

Σε κάθε περίπτωση είναι όλα βάλσαμο για τις χειμωνιάτικες εξόδους (όταν έρθει ο χειμώνας).

Whiskey Sour

  • 60ml oυίσκι ή μπέρμπον
  • 20ml χυμός λεμόνι
  • 1 κγ ζάχαρη
  • μισό ασπράδι αβγού

Το whisjey sour δροσίζει τον κόσμο από το 1870. Χτυπάς στο σέικερ το oυίσκι, το λεμόνι, τη ζάχαρη και το ασπράδι μαζί με μερικά παγάκια. Γαρνίρεις με μια φλοίδα λεμονιού ή/και ένα κερασάκι μαρασκίνο.

Gold Rush

24media

  • 60ml oυίσκι
  • 20ml χυμός λεμόνι
  • 1 κσ μέλι

Το gold rush είναι κάτι ανάμεσα σε whiskey sour και hot toddy, γι’ αυτό και τοποθετούμε τη συνταγή του ανάμεσά τους. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανακατέψεις σε ένα σέικερ το ουίσκι, τον χυμό λεμονιού και το μέλι και είσαι έτοιμος.

Hot toddy

  • Ζεστό νερό
  • 4 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
  • 10ml φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 60ml ουίσκι

Γεμίζουμε την κούπα με το ζεστό νερό και την αφήνουμε στην άκρη για να ζεσταθεί. Στο ενδιάμεσο βάζουμε το γαρύφαλλο μαζί με την φλούδα λεμόνι. Μετά από δύο λεπτά αδειάζουμε την κούπα και την γεμίζουμε μέχρι την μέση με φρέσκο ζεστό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αμέσως μετά προσθέτουμε την φλούδα λεμόνι με τα γαρύφαλλα, τον χυμό λεμόνι, το ουίσκι και ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε με με μία φρέσκια φλούδα λεμονιού.

Manhattan

  • 60ml ουίσκι rye ή μπέρμπον
  • 25ml γλυκό βερμούτ
  • 1 σταγόνα Angostura bitters

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα ποτήρι martini ή coupe. Χρησιμοποιούμε έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι από τη φλούδα του πορτοκαλιού (προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερο από το λευκό μέρος), το στρίβουμε για να απελευθερωθούν τα έλαια και το τοποθετούμε στο χείλος του ποτηριού. Γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού ή/και ένα κεράσάκι μαρασκίνο.

Rob Roy

  • 60ml ουίσκι Scotch
  • 25ml γλυκό Βερμούτ
  • 2 σταγόνες Angostura bitters

Αρκετά παρόμοιο με το manhattan, που μόλις περιγράψαμε, η διαφορά είναι ότι το Rob Roy φτιάχνεται αποκλειστικά με scotch ουίσκι.

Emerald

  • 60ml ιρλανδέζικο ουίσκι
  • 30ml γλυκό βερμούτ
  • 1 σταγόνα Angostura bitters

Συνεχίζουμε με μία παραλλαγή του Manhattan, αυτή τη φορά όμως χρησιμοποιούμε ιρλανδέζικο ουίσκι, το οποίο όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν υποτιμάται λανθασμένα από τον κόσμο των cocktails.

Kentucky Mule

  • 60ml μπέρμπον
  • 15ml χυμός λάιμ
  • 100ml. ginger beer

Aγαπάμε το London Mule με το τζιν του, αγαπάμε περισσότερο το Moscow Mule με τη βότκα του και λατρεύουμε το Kentucky Mule με το μπέρμπον του. Παίρνουμε ένα ποτήρι, στίβουμε το λάιμ, προσθέτουμε λίγα παγάκια, ρίχνουμε το μπέρμπον και τέλος γεμίζουμε το ποτήρι με τζιτζιμπίρα. Γαρνίρουμε με λίγα φύλλα μέντας.

‘Rol and Rye

  • 45ml oυίσκι rye
  • 15ml Aperol
  • σόδα

Ανακατεύεις όλα το ουίσκι και το Aperol μαζί με παγάκια μέσα σε ένα μεγάλο στρογγυλό ποτήρι και γεμίζεις με σόδα ανάλογα με το πόσο αραιό το θες. Γαρνίρεις με μία φλοίδα πορτοκαλιού.

Οld Fashioned

  • 60ml μπέρμπον
  • 1κγ ζάχαρη
  • 2 σταγόνες Angostura bitters

Το μόνο κοκτέιλ για τον χειμώνα έχει και πολύ εύκολη παρασκευή. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι με πάγο και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Περνάμε 1 φλούδα πορτοκαλιού στο πάνω μέρος του ποτηριού και την χρησιμοποιούμε για γαρνίρισμα. Το twist φλούδας πορτοκαλιού δεν είναι μόνο για διακόσμηση. Είναι τα έλαια του φρούτου που βρίσκονται παγιδευμένα στη φλούδα και απελευθερώνουν ένα άρωμα πορτοκαλιού που αναδεικνύει τη γεύση εσπεριδοειδών.

Paper Plane

  • 20ml μπέρμπον
  • 20ml Aperol
  • 20ml Amaro
  • 20ml χυμός λεμονιού

Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο τραγούδι της MIA. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανακατέψεις όλα τα υλικά μαζί και μετά το μόνο που θες να κάνεις είναι

Mint Julep

  • 90ml μπέρμπον
  • λίγα φύλλα μέντας
  • 1κγ ζάχαρη

Βάζεις τη ζάχαρη και τη μέντα στον πάτο του ποτηριού και τα πιέζεις με έναν γουδί. Γεμίζεις το ποτήρι με πάγο ως επάνω και ολοκληρώνεις προσθέτοντας το ουίσκι. Ανακατεύεις και γαρνίρεις με 2-3 φύλλα μέντας. Το πιο βαρύ από τα κοκτέιλ της λίστας. Το συναγωνίζονται τρία ακόμα κοκτέιλ, για τα οποία είχαμε μιλήσει παλαιότερα.

Boulevardier

  • 45ml rye oυίσκι
  • 20ml Campari
  • 20ml γλυκό βερμούτ

Ένα χαμηλό ποτήρι με μπόλικο πάγο. Αυτό μόνο χρειάζεται να περιμένει όσο ανακατεύεις rye ουίσκι, Campari και βερμούτ.

Blood and Sand

  • 25 ml ουίσκι
  • 25 ml κόκκινο βερμούτ
  • 25 ml τσέρι
  • 25 ml χυμό πορτοκάλι

Χτυπήστε όλα τα συστατικά μαζί και ρίξτε τα σε ένα ποτήρι με πάγο. Μπορείτε να προσθέσετε και μία φέτα πορτοκάλι.

Sazerac

  • 60ml ουίσκι rye
  • 1 κγ ζάχαρη
  • 2 σταγόνες Peychaud’s bitters
  • 1 σταγόνα Angostura bitters
  • αψέντι

Ίσως το παλιότερο κοκτέιλ που είναι γνωστό στην Αμερική. Ουίσκι, αψέντι, ζάχαρη αποτέλεσαν τα υλικά του Κρεολού φαρμακοποιού Αντουά Πεϊσόντ το 1830 για τη δημιουργία του Sazerac. Μέσα σε λίγα χρόνια από τη δημιουργία του το Sazerac έγινε τόσο διάσημο που ο Πεϊσόντ έβαλε ρολά στο φαρμακείο του προκειμένου να αφοσιώθει στην δημιουργία του. Σε ένα χαμηλό ποτήρι ανακάτεψε τη ζάχαρη με μερικά μικρά παγάκια. Ρίξε το ουίσκι και τα bitters και ανακάτεψε καλά. Σε ένα άλλο ποτήρι πρόσθεσε λίγο πάγο και λίγες σταγόνες αψέντι και μετά στράγγιξέ το μέσα στο ποτήρι με τα υπόλοιπα υλικά. Περνάμε 1 φλούδα λεμονιού στο πάνω μέρος του ποτηριού και μετά τοποθέτησέ τη μέσα για γαρνίρισμα.

Irish coffee

  • 40 ml από ένα κρεμώδες λικέρ whiskey
  • 40 ml Ιρλανδικό whiskey
  • Ζεστό καφέ της επιλογής σου
  • 1 κουταλιά σαντιγί
  • Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Ανακατεύεις το whiskey με το λικέρ σε ένα ποτήρι ή μία κούπα και γεμίζεις το υπόλοιπο με καφέ. Αφήνοντας χώρο μόνο για λίγη σαντιγί. Γαρνίρεις με λίγο μοσχοκάρυδο για το άρωμα.

Αν είσαι φίλος του κοκτέιλ τσέκαρε και τα φθινοπωρινά κοκτέιλ, που μπορείς εύκολα να φτιάξεις μόνος σου, μάθε και ποια είναι αυτά που σε συμφέρει περισσότερο να παραγγέλνεις στο μπαρ, αλλά και ποια 5 κοκτέιλ έχουν βαρεθεί να φτιάχνουν ακόμα και οι barmen.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson / 24MEDIA

Φωτογραφία Ιrish coffee και Rob Roy: 123RF