ΦΑΓΗΤΟ

Το εστιατόριο που προτιμούν οι άλλοι σεφ (για να φάνε καλά)

Εδώ και 20 χρόνια, ο Σέρκος και τα 4 αστέρια επιμένει να σερβίρει πολύ καλό ανατολίτικο φαγητό σε πολύ καλές τιμές. Αν δεν πιστεύετε εμάς, ρωτήστε τον Ηλία Μαμαλάκη και τον Λευτέρη Λαζάρου που είναι μόνιμοι θαμώνες.

Το όνομα του μου ήταν γνώριμο πολύ πριν πατήσω για πρώτη φορά το πόδι μου εντός του φιλόξενου χώρου του στην Γλυφάδα, νιώσω την ευχάριστη έκπληξη του να βλέπεις το –ψημένο σε ξυλόφουρνο- αφράτο ψωμί λαβάς ή το δίσκο με τα ορεκτικά να προσγειώνεται στο τραπέζι σου ή συνειδητοποιήσω ότι ένας από τους καλύτερους μου φίλους μεγάλωσε 100 μέτρα από αυτό.

 

Και αυτό γιατί θυμάμαι (αμυδρά) τον Μισελενάτο Λαζάρου, τον Μαμαλάκη και άλλους γνωστούς σεφ να το ξεχωρίζουν σε συνεντεύξεις τους ως το αγαπημένο τους, μυστικό μέρος στην πόλη. Ώρα να καταλάβεις το γιατί.

 

Όλα ξεκινάνε από το όνομα, που έχει την δική του σημασία. Όπου το Σέρκος είναι το όνομα του Αρμένιου ιδιοκτήτη (με καταγωγή από ένα χωριό στο όρος Αραράτ) και τα 4 αστέρια είναι σύζυγος, ο γιος, η κόρη και η νύφη του, τα χαμόγελα των οποίων είναι στην διάθεσή σου σε καθημερινή βάση (εκτός Δευτέρας, που είναι κλειστά).

 

Με άλλα λόγια, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά οικογενειακή ιστορία. Μια οικογένεια από την Αρμενία που έχει την διάθεση να δώσει στην δικιά σου να δοκιμάσει ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η κουζίνα (μια από τις αρχαιότερες στον κόσμο by the way) της χώρας της.

 

Ξεκινώντας από το επιβλητικό εμφανισιακά ψωμί Λαβάς που ψήνεται σε φούρνο με ξύλα και φουσκώνει σαν τεράστια μπάλα και συνεχίζεται με ένα μεγάλο δίσκο (την ‘τάβλα’) φορτωμένο με  κρύα και ζεστά ορεκτικά που περιλαμβάνει ταμπουλέ, μελιτζανοσαλάτα, χούμους, εξαιρετικά ντολμαδάκια γιαλαντζί, πικάντικη σαλάτα εζμέ (καυτερή και δροσερή ταυτόχρονα), πίτα Καισαρείας με παστουρμά φρέσκια ντομάτα και κασέρι, λαχματζούν, κούπες ( ιτσλί κιοφτέ) και πολλά άλλα.

 

Είναι δεδομένο ότι την πρώτη φορά που θα καθίσετε εδώ και θα θέλετε και θα τα παραγγείλετε όλα, αλλά είναι πιο φρόνιμο να δείξετε μια σχετική αυτοσυγκράτηση. Κάτι που, προσωπικά, φυσικά και δεν έκανα.

 

Όχι τίποτα άλλο, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να αφήσετε χώρο για την σπεσιαλιτέ του Σέρκου που δεν είναι άλλο από τον πουρέ μελιτζάνας με μοσχαράκι γάλακτος και τυρί, ψημένα μέσα σε πήλινο γαστράκι (κάτι σαν αρμένικη εκδοχή του χουνκιάρ μπεγεντί).

 

Εννοείται ότι το κυρίως πιάτο περιλαμβάνει μια πανδαισία από κρεατικά, που περιλαμβάνει κεμπάπ, σις, ντονέρ, γιαουρτλού (με γιαούρτι) ή “κασεράτα” με κασέρι. Αν έχετε πρόβλημα να ξεχωρίσετε ποιο είναι ποιο, τότε απλά αφήστε την παραγγελία σας στα χέρια του Σέρκου. Όπως έχουν κάνει άπειροι πριν από εσάς, χωρίς κανείς να βγει χαμένος.

 

Το τέλος γράφεται παραδοσιακά με ένα ζεστό κιουνεφέ με φύλλο κανταΐφι και τυρί και την ικανοποίηση του να ξέρεις ότι έκανες –ειδικά σε περίοδο κρίσης- την σωστή επιλογή.

 

 Info-Σέρκος και 4 αστέρια, Ζέπου και Ξενοφώντας, τηλ. 210 9649553. Ανοιχτά καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 6.30μ.μ. Κυριακές ανοιχτά και το μεσημέρι.