Sam Kang Li/Bloomberg via Getty Images
ΦΑΓΗΤΟ

Το φτηνότερο βραβευμένο με Michelin πιάτο μόλις έχασε το αστέρι του

Ο διάσημος οδηγός αφαίρεσε το αστέρι από τον chef Chan Hon Meng και το Hawker Chan.

Ο Chan Hon Meng, δημιουργός του Hawker Chan, είχε βραβευτεί με ένα αστέρι Michelin το 2016, προκαλώντας σίγουρα μια μεγάλη έκπληξη στη fine dining σκηνή, αφού το πιάτο που ετοίμαζε στον πάγκο του κόστιζε μόλις 3 δολάρια. Τώρα, ο chef από τη Σιγκαπούρη που έγινε γνωστός για το πιο φθηνό γεύμα στον κόσμο με αστέρι από τον διάσημο οδηγό, δε βρίσκεται πλέον στη λίστα για το 2021.

Ο Chan Hon Meng, ο οποίος έλαβε παγκόσμια αναγνώριση για το απλό αλλά νόστιμο κοτόπουλο σόγιας με ρύζι, ήταν ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών με πάγκους που είχαν βραβευτεί με αστέρια Michelin τον Ιούλιο του 2016. Εκείνη την εποχή, μπορούσε να βρει κανείς το περίφημο πιάτο του αξίας περίπου 3 δολαρίων στο Chinatown Complex Food Centre της Σιγκαπούρης.

Με καταγωγή από τη Μαλαισία, ο chef είναι γνωστός για το mantra του ότι «το καλό φαγητό πρέπει να είναι απλό και προσιτό», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εστιατορίου. Σήμερα, ωστόσο, ο οδηγός Michelin στη Σιγκαπούρη, δεν αναφέρει πλέον ούτε τον Hon Meng ούτε το Hawker Chan, το κονσεπτικό εστιατόριο του που ξεκίνησε μόλις τρεις μήνες μετά την παραλαβή του αστεριού.

Βρίσκεται όμως ακόμα στον ιστότοπο της Michelin, διατηρώντας τη διάκριση Michelin Bib Gourmand, το οποίο περιγράφεται ως ένα “value for money” βραβείο «που απονέμεται σε εστιατόρια που ακολουθούν ένα νόστιμο «αλλά πιο απλό στυλ μαγειρικής».

Ο ακριβής λόγος που το εστιατόριο δε διαθέτει πλέον το αστέρι του παραμένει άγνωστος. Μιλώντας με το Insider, ένας εκπρόσωπος του Hawker Chan είπε: «Ελπίζουμε να καταλάβουμε γιατί μας άφησε εκτός λίστας ο οδηγός Michelin, φέτος. Καταλαβαίνουμε, ωστόσο, ότι ο καθένας έχει τη δική του άποψη όσον αφορά τις επιλογές φαγητού. Θα βάλουμε τα δυνατά μας για να το ξανακερδίσουμε».

Ο οδηγός Michelin έδωσε τη δική του απάντηση ως προς το γιατί μπορεί να μείνει ένα εστιατόριο εκτός – κάτι που ίσως ισχύει για το Hawker Chan. «Η απόφαση διαγραφής ή υποβιβασμού ενός εστιατορίου με αστέρι εξετάζεται προσεκτικά. Μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους λόγους, όπως μια αλλαγή στο τοποθεσία, κλείσιμο του εστιατορίου ή ότι το φαγητό δεν πληροί πλέον τα 5 κριτήρια Michelin».