ΦΑΓΗΤΟ

To ‘μάρμαρο’ είναι ένα επιδόρπιο που τρώγεται κρύο

Η Δώρα Τσαμπάζη δοκιμάζει για πρώτη φορά το περίφημο «μάρμαρο» ή αλλιώς 'cold stone' που φτιάχνεται στο Fregio Καλαμαριάς.

«Εσύ δεν έχεις φάει μάρμαρο;» ήχησε στα αυτιά μου η φωνή του συναδέλφου μου στο ραδιόφωνο, ένα πρωί που κλασικά η συζήτηση κατέληξε στο φαγητό.

«Όχι, δεν έχω φάει μάρμαρο. Τι είναι το μάρμαρο;» Η περιγραφή που ακολούθησε θύμιζε λίγο Γιώργο Κωνσταντίνου στην επική σκηνή με το προφιτερόλ. Τα σάλια του συναδέλφου δεν τον άφηναν να περιγράψει με ακρίβεια αυτό που δοκίμασε.

 

Αυτό που κατάλαβα μέσες άκρες είναι ότι κάπως το παγωτό τυλίγεται μέσα σε λιωμένη σοκολάτα και αυτή παγώνει με τη σειρά της και γίνεται το μάρμαρο. Αμέσως μπήκε στη λίστα.

 

 

Η διαδικασία ξεκινά από την επιλογή του παγωτού που θα βρίσκεται μέσα στο μάρμαρο. Συνήθως με δύο μπάλες. Ξεκινώ με double chocolate και πραλίνα φουντουκιού.

 

Μεταφέρομαι στον πάγκο παρασκευής του μαρμάρου και ο Μάριος, ο συμπαθέστατος υπάλληλος με ρωτά από τι σοκολάτα θέλω να είναι το δικό μου. ‘Εχω να επιλέξω ανάμεσα σε σοκολάτα υγείας, σοκολάτα γάλακτος και λευκή σοκολάτα. Τελικά επιλέγω έναν συνδυασμό γάλακτος και λευκής. Και η διαδικασία παγώματος και ξεκινά και το μάρμαρό μου σμιλεύεται μόνο για μένα.

 

Οι μπάλες παγωτού προστίθενται μαζί με μπισκότο και γλυκό βύσσινο και το μάρμαρο πλέον έχει σμιλευτεί αρκετά και είναι έτοιμο να κλείσει και να μεταφερθεί στο πιάτο.

 

Η εικόνα μοιάζει μαγική. Την απαθανατίζω καθώς η παρέα θέλει να σπάσει το μάρμαρο άμεσα και κινδυνεύω να μείνω χωρίς φωτογραφικό υλικό.

 

Τελικά επέρχεται η σφαγή του.

 

Ένα απαλό κρακ ακούστηκε, σταματώντας για λίγο το χρόνο, το παγωτό ξεχύθηκε μέσα από την παγωμένη σοκολάτα, τα πιρούνια σηκώθηκαν και ξεκίνησαν δουλειά, η αναπνοή σταμάτησε, οι φωνές τριγύρω έπαψαν. Σε μερικά δευτερόλεπτα, βογκητά ικανοποίησης πλημμύρισαν στο χώρο. « Αχ Παναγία μου, τι πράγμα είναι αυτό!»

Αυτό είναι  το «μάρμαρο».

Fregio Αρετσού

Νικολάου Πλαστήρα 59

τηλ. 2310459045