ΦΑΓΗΤΟ

Το Μελινικόν στη Σκουφά διδάσκει την τέχνη του pancake

Δυο μήνες μετά την έναρξη του το πρώτο Greek Pancake House έχει ήδη κάνει τρομακτικό σουξέ. Το γιατί θα το καταλάβεις από την πρώτη μπουκιά. 

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που έφυγα από ένα μαγαζί και είχα ήδη αποφασίσει ότι θέλω να το κάνω ντε και καλά στέκι. Όπως πάνε χρόνια από τότε που ‘βλαστήμησα’ επειδή, λόγω του ότι μένω στον Άλιμο και όχι στο κέντρο, δεν έχω τη δυνατότητα να ξεκινάω κάθε μέρα με ένα αφράτο αλμυρό (π.χ. με αυγό, bacon, ντοματίνια και μουστάρδα σιναπιού) ή γλυκό ( π.χ. oreo, cheese cake, tiramisu, banofee ή choco lover’s) pancake.

 

Όλα αυτά μέσα σε ένα industrial garage περιβάλλον, κομπλέ με διάσπαρτα γκράφιτι, δια χειρός του -ροκ νοοτροπίας- Ελληνοαμερικάνου ιδιοκτήτη Φώτη Κοκοσιούλη (σ.σ. που επίσης είναι συνιδιοκτήτης ενός συναυλιακού χώρου στη Νέα Υόρκη και ενός VIP lounge στο Σικάγο), συνοδεία εξαιρετικών μονοποικιλιακών Arabica καφέδων, της καλύτερης, όπως μου δήλωσε, σοκολάτας Valrhona της Αθήνας και σπιτικής (ναι, φιλάω σταυρό) λεμονάδας.

 

Το Μελινικόν είναι ουσιαστικά η εκπλήρωση ενός προσωπικού οράματος και ενός αξέχαστου αρώματος.

Συγκεκριμένα του οράματος του ιδιοκτήτη να φτιάξει κάτι που να επιτρέψει στο ελληνικό κοινό να αγαπήσει τη συγκεκριμένη ‘αμερικανιά’ (και το οποίο να έχει προοπτική να γίνει franchise). Καθώς επίσης του αξέχαστου αρώματος από τις τηγανίτες με ξύσμα πορτοκαλιού, μέλι και κανέλλα που έφτιαχνε η μητέρα του στην κουζίνα του σπιτιού τους στην Κηφισιά καθώς μεγάλωνε.

 

Το άρωμα, πάντως, μπορείτε πλέον να το απολαύσετε και εσείς αν παραγγείλετε το εξαιρετικό pancake με βάση πορτοκάλι, επικάλυψη κουβερτούρας σοκολάτας, σαντιγί και φιλέτο πορτοκάλι. Το μοναδικό που δεν περιλαμβάνει καν γάλα και αυγό (αλλά παραμένει γευστικότατο) και ένα από τα δυο προσωπικά αγαπημένα του Φώτη μαζί με το Power Up (pancake βανίλιας, με γιαούρτι, φρέσκα φρούτα, μέλι και αμύγδαλο κροκάν) που προτιμά για πριν το γυμναστήριο.

Για να είμαι ειλικρινής, έχοντας δοκιμάσει pancake μόνο τις 3-4 φορές που έχω πάει στην Αμερική, ήταν περισότερο η περιέργεια παρά οτιδήποτε άλλο που με έκανε να πατήσω το πόδι μου στο Μελινικόν. Και εννοείται πως δεν πίστευα ότι θα φάω τέτοιο ‘κόλλημα’ ώστε να δοκιμάσω 4 pancakes (δυο αλμυρά και δυο γλυκά) και να ενημερώσω επιτόπου τηλεφωνικά 4 διαφορετικούς φίλους για την συγκινητική ‘ανακάλυψή’ μου.

Λάθος μου καθώς όχι μόνο το περιβάλλον είναι σούπερ ψαγμένο, σαν να έχει βγει το μαγαζί κατευθείαν από το Brooklyn (σ.σ. τσεκάρετε τον τροχό της τύχης στον πάνω όροφο που σας δίνει επιλογές όπως π.χ. να χορέψετε με το -αυθεντικά φιλικό- προσωπικό), αλλά και τα pancake του είναι πέρα για πέρα ελληνικά, με τον ιδιοκτήτη να έχει προσαρμόσει τη συνταγή στα ελληνικά δεδομένα, βγάζοντας εντελώς το βούτυρο (και το λάδι) και δίνοντας έμφαση στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών. Οι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα (από τα λουκούμια μέχρι τις μαρμελάδες και τα σιρόπια) φτιάχνονται στο παρασκευαστήριο που έχει δημιουργηθεί στο πίσω μέρος.

 

Αυτός, η εμπιστοσύνη στις πρώτες ύλες, είναι και ο λόγος που ο ψήστης (σ.σ. αν πετύχετε τον Δημήτρη με τις φαβορίτες, πείτε του άφοβα να σας ετοιμάσει ότι του κάνει κέφι) βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μαγαζιού. Ακριβώς απέναντι από τον τοίχο-μαυροπίνακα όπου είναι γραμμένες κάποιες από τις δεκάδες επιλογές που έχετε σε toppings (σ.σ. παίζει μέχρι και εκδοχή ΄χωριάτικης’ σαλάτας με ντοματίνια, αγγούρι, ελίες, κάπαρη και μους φέτας).

Αν και η πρώτη και βασικότερη επιλογή είναι το ποια βάση θα διαλέξετε (βανίλιας, πορτοκαλιού, σοκολάτας, αλμυρής με φέτα ή όποιας άλλης έχουν σκαρφιστεί αυτή την εβδομάδα) και το αν θα επιλέξετε μια ή τρεις (σ.σ. στις τρεις η μια είναι δώρο, κάτι που κατεβάζει πολύ το κόστος). Προσοχή. Η μια βάση μπορεί να ‘ακούγεται’ λίγη, αλλά στην πράξη, και παρόλο που το αντέχω το πολύ το φαγητό, μου ήταν υπερ-αρκετή.

Επίσης τόσο γευστική (και οικονομική) που με έκανε να αισθανθώ και πραγματικά ηλίθιος για το πόσα λεφτά έχω χαραμίσει σε ευτελή σφολιατοειδή ανά τα χρόνια και να καταλάβω γιατί ήδη ο ιδιοκτήτης έχει δεχθεί κρούσεις από ελβετικών συμφερόντων όμιλο για να μετατρέψει το Μελινικόν σε πανελλαδικό franchise.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε ότι στο Μελινικόν υπάρχει έντονο και το στοιχείο της κοινωνικής αλληλεγγύης καθώς μπορείτε να προτείνετε ποιές είναι οι αγαπημένες σας φιλανθρωπικές οργανώσεις και κάθε μήνα θα γίνεται κλήρωση όπου θα επιλέγεται μια στην οποία θα καταλήγει μέρος του τζίρου της επιχείρησης.

Info: Μελινικόν, Τhe Greek Pancake House, Σκουφά 37, Κολωνάκι, τηλ. 211 4091430. Εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει και το delivery που καλύπτει αρκετές από τις γειτονικές περιοχές.