ΦΑΓΗΤΟ

Το πιο πρωτότυπο σαρακοστιανό BBQ για εσένα και την παρέα σου

Απόλαυση και Σαρακοστή πάνε μαζί. Αυτά τα πέντε πιάτα είναι η πιο τρανή απόδειξη.

Θα ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Η Σαρακοστή είναι, ίσως, η πιο παρεξηγημένη περίοδος του χρόνου. Και μόνο στο άκουσμα αυτής της λέξης σε πιάνει μια ανατριχίλα και αυτόματα στο μυαλό σου “τριγυρίζει” η λέξη “στέρηση”. Νιώθεις ότι μέχρι να έρθει η πολυπόθητη Κυριακή του Πάσχα και μαζί το αρνί και η μαγειρίτσα, δεν θα μπορείς να απολαμβάνεις το φαγητό.

Μέγα λάθος.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Όχι μόνο δεν χρειάζεται να στερηθείς απολύτως τίποτα, αντίθετα η Σαρακοστή είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσεις και να γευτείς νέες διατροφικές προτάσεις που είτε αγνοούσες είτε απλά δεν είχε τύχει να τις συμπεριλάβεις στην καθημερινότητά σου.

Μια τέτοια γευστική πρόταση είναι τα προϊόντα ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ Deli. Θα φανταζόσουν ποτέ ότι μπορείς να απολαύσεις ζουμερά μπέργκερ και λαχταριστά λουκάνικα και κεμπάπ, με βάση θαλασσινά, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής; Τα συγκεκριμένα προϊόντα συνδυάζουν τη νοστιμιά με την υψηλή διατροφική αξία, ενώ είναι ιδανικά και για χορτοφάγους που έχουν προσθέσει τα ψάρια και τα θαλασσινά στη διατροφή τους, αλλά και για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Είναι αυτό το κάτι διαφορετικό που ψάχνεις κάθε φορά που έρχεται η ώρα να νηστέψεις. Αυτό το Σαρακοστιανό πιάτο που όμως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα απολαυστικά γεύματα που απολαμβάνεις όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

 

Ο σεφ, Ηλίας Σισμάνης, μπήκε στην κουζίνα του House Twenty Four και ετοίμασε τα πιο λαχταριστά πιάτα με βάση τα προϊόντα ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ Deli, που – κάτι μας λέει – ότι φέτος θα είναι οι πρωταγωνιστές στο Σαρακοστιανό τραπέζι σου. Είναι τόσο απλά που μπορεί να τα φτιάξει οποιοσδήποτε, όχι μόνο κάποιος που δεν είναι σεφ, αλλά και κάποιος που γνωρίζει ελάχιστα από μαγειρική.

Και το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις ώρες για να ψήσεις τα προϊόντα, αντίθετα, αυτή την ώρα θα την αφιερώσεις στην παρέα σου. Ακριβώς επειδή τα προϊόντα είναι προψημένα, χρειάζονται μόνο περίπου 3-5 λεπτά στο τηγάνι, 5-7 λεπτά στη σχάρα και 7-8 λεπτά στον φούρνο. Όπως και να αποφασίσεις να τα μαγειρέψεις, είναι πανεύκολο.

 

Δες τι υλικά θα χρειαστείς και πώς θα εκτελέσεις τις συνταγές βήμα – βήμα και να φέρεις την επανάσταση στο Σαρακοστιανό τραπέζι.

#1 Μπέργκερ θαλασσινών με σως μουχαμάρα (για 4 άτομα)

 

Υλικά:

μπιφτέκι θαλασσινών ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ

ψωμί για μπέργκερ

ντομάτα

κρεμμύδι

Για τη σως μουχαμάρα:

4 πιπεριές Φλωρίνης

150 γρ. καρύδια

3 κουταλιές της σούπας ξίδι

1 κουταλιά της σούπας λάδι

αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για την σως:

Ψήνουμε τις πιπεριές στο φουρνο για 10΄στους 220 βαθμούς. Έπειτα τις ξεφλουδίζουμε και στην συνέχεια τις βάζουμε στο μουλτι με τα υπόλοιπα υλικά

Για το μπέργκερ:

Ψήνουμε το μπιφτέκι θαλασσινών σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Συνεχίζουμε, ψήνοντας και τα ψωμάκια και στήνουμε το burger μας.

 

#2 Κεμπάπ θαλασσινών σε πίτα με χούμους (για 4 άτομα)

 

Υλικά:

κεμπάπ θαλασσινών ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ

2 ντομάτες

1 κρεμμύδι

σχοινόπρασο

μαϊντανό

θυμάρι

Για το χούμους:

1 πακέτο ρεβίθια αποφλοιωμένα

1 σκόρδο σκελίδα

1 κ. σούπας ταχίνι

1 κ.σούπας ξύδι

3  κ. Σούπας λάδι

1  κ.γλυκού κύμινο πιπέρι

2  κ.γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Για το χούμους:

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα σε νερό. Τα βράζουμε για 40′, έπειτα σουρώνουμε, τα προσθέτουμε στο μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά και αλέθουμε.

Για το κεμπάπ:

Ψήνουμε το κεμπάπ θαλασσινών με βάση τις οδηγίες της συσκευασίας, στη συνέχεια ψήνουμε και την πίτα και έπειτα αλείφουμε την πίτα με το χούμους. Ψιλοκόβουμε το κεμπάπ θαλασσινών, το τοποθετούμε πάνω από το χούμους και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.

 

#3 Χοτ-ντογκ με λουκάνικο θαλασσινών με μαγιονέζα αμυγδάλου

 

Υλικά:

λουκάνικα θαλασσινών ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ

ψωμάκια για χοτ-ντογκ

κρεμμύδι

μουστάρδα

πιπεριά Φλωρίνης

λιαστή ντομάτα

Για τη μαγιονέζα:

150 γρ βραστό αμύγδαλο

χυμό από 1 λεμόνι

3 κ. κούπας λάδι

1 κ. σούπας μουστάρδα

αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τη μαγιονέζα:

Αλέθουμε τα βραστά αμύγδαλα μαζί με την μουστάρδα στο μούλτι και προσθέτουμε το λεμόνι με το λάδι σιγά σιγά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και στο τέλος αλατοπιπερώνουμε.

Για τη μουστάρδα:

Αλέθουμε την μουστάρδα με την λιαστή ντομάτα και την πιπεριά Φλωρίνης. Έπειτα καραμελώνουμε τα κρεμμύδια έπειτα ψήνουμε τα λουκάνικα θαλασσινών όπως αναγράφεται στη συσκευασία και συνεχίζουμε με τα ψωμάκια του χοτ-ντογκ. Στο τέλος αλείφουμε τα ψωμάκια με την μουστάρδα και την μαγιονέζα και είμαστε έτοιμοι!

 

#4 Σπετζοφάι με λουκάνικα θαλασσινών

Υλικά:

Λουκάνικα θαλασσινών ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ

3 ντομάτες

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 κίτρινη πιπεριά

1 μελιτζάνα

1 κολοκυθάκι

2 κ.της σούπας σάλτσα ντομάτας

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

φρέσκο θυμάρι

Μαϊντανό 

Για την σάλτσα ντομάτας:

4 ντομάτες

2 κρεμμύδια ξηρά

1 σκελίδα σκόρδο

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

φρέσκο θυμάρι

1 δάφνη

μαϊντανός 

Εκτέλεση:

Για την σάλτσα ντομάτας:

Πλένουμε, καθαρίζουμε τις ντομάτες  και τις κόβουμε  σε κομμάτια. Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, αρχίζουμε να το μαγειρεύουμε με το που ξεκινήσει να σκουραίνει, προσθέτουμε την ντομάτα και το σκόρδο και ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε την δάφνη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και νερό και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.

Για το σπετσοφάι

Ψήνουμε τα λουκάνικα με βάση τις οδηγίες που βρίσκουμε στη συσκευασία, ψήνουμε και τα λαχανικά μας τα βάζουμε σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και ψήνουμε έχοντας κλείσει και διπλώσει το αλουμινόχαρτο.

 

#5 Λαχματζούν με κεμπάπ θαλασσινών

 

Υλικά:

Κεμπάπ θαλασσινών ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ

Αραβικές πίτες

σάλτσα ντομάτας

λάχανο

άσπρο καρότο

φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, μαϊντανό, σχοινόπρασο)

Εκτέλεση:

Για την σάλτσα ντομάτας:

Πλένουμε, καθαρίζουμε τις ντομάτες  και τις κόβουμε  σε κομμάτια. Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε  το κρεμμύδι και σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, αρχίζουμε να το μαγειρεύουμε με το που ξεκινήσει να σκουραίνει, προσθέτουμε την ντομάτα και το σκόρδο και ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε την δάφνη,  το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το θυμάρι,  αλάτι, πιπέρι, και νερό και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.

Για το στήσιμο:

Ψήνουμε το κεμπάπ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και το κόβουμε σε πάρα πολύ μικρά κομμάτια, στην συνέχεια προσθέτουμε τις πίτες, την σάλτσα ντομάτας, το κεμπάπ, ξανά την σάλτσα  και τέλος τα λαχανικά μας ψιλοκομμένα.