ΦΑΓΗΤΟ

Το Σαρακοστιανό τραπέζι θέλει το Δεκαράκι του

Ή αλλιώς πώς θα οργανώσεις ένα ωραίο τραπέζι για εσένα και τους φίλους σου την περίοδο της Σαρακοστής.

Είναι κάποιες γεύσεις, κάποια αρώματα που έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένες περιστάσεις. Με μεγάλα τραπέζια και γέλια. Το Τσίπουρο Δεκαράκι είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μυρίζει Ελλάδα, είναι συνώνυμο της παρέας. Συντροφεύει όλες τις στιγμές μας, ενώνει την παρέα, είναι το εμβληματικό ποτό – σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας. Κάθε τσούγκρισμα είναι κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.

Με κάθε άνοιγμα φιάλης Δεκαράκι, το εκλεκτό άρωμα σε συνεπαίρνει, ενώ η κρυστάλλινη καθαρότητα του αποστάγματος σε προδιαθέτει για τη γευστική εμπειρία που θα ακολουθήσει.

Η περίοδος της Σαρακοστής αλλά και το Πάσχα είναι δύο πολύ καλές ευκαιρίες – αφορμές (πες το όπως θες) για να ζήσεις ξανά αυτές τις ωραίες στιγμές παρέας, συντροφιά με τα Μονοποικιλιακά αποστάγματα Δεκαράκι με τις ξεχωριστές γεύσεις, τις διαφορετικές αρωματικές ιδιότητες και την εξαιρετική ποιότητα. Τα μονοποικιλιακά αποστάγματα της οικογένειας Δεκαράκι, παράγονται χωρίς γλυκάνισο και με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, κάνοντας έτσι και τα τρία μονοποικιλιακά αποστάγματα ξεχωριστά σε κάθε γουλιά.

 

Μπορείς να τα απολαύσεις με τα πιο γευστικά Σαρακοστιανά πιάτα, αλλά και την Κυριακή του Πάσχα για να συνοδεύσεις τα κρεατικά. Ή μάλλον καλύτερα για να συνοδεύονται από κρεατικά, αδού τα συγκεκριμένα αποστάγματα είναι πρωταγωνιστές σε κάθε τραπέζι. Δεν συνοδεύουν τους μεζέδες, αλλά οι μεζέδες τα συνοδεύουν.

Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι δεν χρειάζεται να περιοριστείς σε θέμα “γεύσης” λόγω Σαρακοστής. Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχουν πάρα πολλοί συνδυασμοί γεύσεων που μπορούν να δώσουν στο τραπέζι σου αυτό το κάτι παραπάνω.

Εμείς, με τη βοήθεια του σεφ μας, Αλμπέρτο Σιμμιλίδη, επιλέξαμε να συνδυάσουμε κάθε απόσταγμα Δεκαράκι, με διαφορετικά πιάτα που να ταιριάζουν απόλυτα στη φιλοσοφία και τη γεύση του.

Συγκεκριμένα:

  • Χταπόδι με μελιτζανοσαλατα & τσίπς πατάτας και γαύρο μαρινάτο με Carpaccio παντζάρια & καβουρδισμένα καρύδια για το Δεκαράκι Μαλαγουζιά.

 

  • Πράσινη σαλάτα, ταραμοσαλάτα και μπακαλιαροκροκέτες με aioli & ψιλοκομμένο τουρσί καρότο για το Δεκαράκι Ροδίτης.

 

  • Μοσχαρίσιο κεμπάπ σουβλάκι με ψητή ντομάτα & σως γιαούρτι και τυρί σαγανάκι σε φύλλο αέρος με μαρμελάδα σύκο & θυμάρι για το Δεκαράκι Μοσχάτο.

Το τι πιάτα θα επιλέξεις να φτιάξεις και να παρουσιάσεις στο Σαρακοστιανό τραπέζι σου θα το αποφασίσεις εσύ. Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από τις προτάσεις μας και με σιγουριά μπορούμε να σου πούμε ότι δεν χρειάζεται να είσαι σεφ για να φτιάξεις νόστιμους μεζέδες για να κάνεις τους φίλους σου να γλείφουν τα δάχτυλά τους. Αυτό που όμως πρέπει σίγουρα να υπάρχει στο τραπέζι, εκτός από το φαγητό και την καλή παρέα που είναι αυτονόητα, είναι το τσίπουρο Δεκαράκι.

Μάθημα γευσιγνωσίας

Και για να είσαι “διαβασμένος”, ας δούμε ένα προς ένα και τα τρία Μονοποικιλιακά αποστάγματα Δεκαράκι, τα χαρακτηριστικά της γεύσης τους και με τι μπορούν να συνδυαστούν για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Δεκαράκι Μοσχάτο

 

Πως να το απολαύσεις:

Το “Δεκαράκι Μοσχάτο” πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες. Μπορείς να το απολαύσεις παρέα με μανούρι ψητό, παραδοσιακές πίτες με κίτρινα τυριά, τηγανιές και φυσικά με πικάντικους κρεατικούς μεζέδες όπως απάκι και λουκάνικο, καθώς και με καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες.

Με τη ματιά ενός γευσιγνώστη

Όψη: Καθαρό, κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα.

Άρωμα: Καθαρό, έντονο, χωρίς παλαίωση, αρώματα που θυμίζουν σύκο, σταφίδα, καρύδι, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο.

Γεύση: Ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα. Η γεύση του θυμίζει σύκο, σταφίδα, καρύδι, αχλάδι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Απόσταγμα ισορροπημένο, πολύπλοκο, με μακρά επίγευση.

Δεκαράκι Μαλαγουζιά

 

Πως να το απολαύσεις:

Το “Δεκαράκι Μαλαγουζιά” πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από νόστιμα ξινά ή λιπαρά πιάτα. Απολαύστε το ευχάριστα με θαλασσινά και ψάρια σχάρας. Δοκίμασε επίσης να το απολαύσεις με καπνιστά, παστά ψάρια, αρωματισμένα με λεμόνι.

Με τη ματιά ενός γευσιγνώστη

Όψη: Καθαρό, κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα.

Άρωμα: Καθαρό, έντονο, αρώματα που θυμίζουν εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια, ροδάκινο και βερίκοκο, μέλι, λεμόνι και πράσινο μήλο.

Γεύση: Μέτριο, ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα που η γεύση του θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια όπως γαρδένια, γιασεμί, αγιόκλημα καθώς και νότες από μέλι, λεμόνι, πράσινο μήλο, ροδάκινο και βερίκοκο. Απόσταγμα ιδιαίτερα ανθικό, με αρώματα που μεγεθύνονται στο στόμα και επιμένουν στην επίγευση. 

Δεκαράκι Ροδίτης

Πως να το απολαύσεις:

Το “Δεκαράκι Ροδίτης” πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από κάθε φύσεως μεζέ, καθώς το ευκολόπιοτο “Δεκαράκι Ροδίτης” προσφέρει αμέτρητους συνδυασμούς με φαγητό. Μπορείς να το απολαύσεις παρέα με τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, ελαφριές σαλάτες, αλοιφές, καθώς και με φίνα ψητά της ώρας!

Με τη ματιά ενός γευσιγνώστη

Όψη: Καθαρό, κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα.

Άρωμα: Ήπιος αρωματικός χαρακτήρας, αρώματα μελιού (πετιμέζι), λεμονιού, μπανάνας.

Γεύση: Ελαφρύ προς μέτριο σώμα. H γεύση του θυμίζει μέλι (πετιμέζι), λεμόνι και μπανάνα. Απόσταγμα ξηρό με στρογγυλή, γεμάτη και μαλακή γεύση.

Αν ετοιμάζεσαι να καλέσεις την παρέα στο σπίτι για ένα Σαρακοστιανό τραπέζι ή αν πάλι θα είσαι εσύ ο οικοδεσπότης στο Πασχαλινό τραπέζι, οι παραπάνω πληροφορίες μπορούν να σε βοηθήσουν πολύ για να πάρεις ιδέες για το μενού.

Τα υπόλοιπα άφησε τα στο Δεκαράκι και θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο!