ΦΑΓΗΤΟ

Το Σουβλάκι του Zυγού είναι σουβλάκι με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Η Δώρα Τσαμπάζη εξηγεί τους λόγους που τα σουβλάκια του Ζυγού στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης είναι παραπάνω από εμπειρία.

Η Σταυρούπολη, αυτή η τιμημένη δυτική συνοικία, δύο πράγματα έχει λίγο πιο διάσημα από όλα τα υπόλοιπα. Το ιστορικό σκυλάδικο Ζυγός και τα σουβλάκια Ζυγός. Τα οποία σουβλάκια σερβιριζόντουσαν μέσα στο σκυλάδικο για δεκαετίες από τον κ. Παύλο. Θα κάνω μια δικαιολογημένη παρένθεση εδώ, με μερικά βιντεάκια από το Ζυγό και από καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους στο μαγαζί αυτό και το σημάδεψαν για πάντα.

 

Υπό τους ήχους λοιπόν του Σταύρου Ζούμπα, συνεχίζω για τα σουβλάκια του Ζυγού. Παρακαλώ όσοι δεν πατήσατε play στο παραπάνω βίντεο να το κάνετε. Έχει άλλη αξία η ανάγνωση του κειμένου με Ζούμπα, μπαίνεις βαθύτερα στο νόημα, εγκλιματίζεσαι πιο εύκολα. Εμπειρία ζωής να έχεις πάει στο Ζυγό γενικά και να έχεις φάει και τα σουβλάκια μέσα στο σκυλάδικο επίσης. Ωστόσο οι καιροί τα έφεραν έτσι που το διάσημο κέντρο διασκέδασης της Σταυρούπολης, έκλεισε. Ο κ. Παύλος Προκοπίδης όμως δεν το έβαλε κάτω. Πήρε τα σουβλάκια του και τα έκανε μαγαζί στη Λαγκαδά στην Σταυρούπολη, με την ονομασία ποια άλλη,  Σουβλάκια Ζυγός. Έτσι κάθε φορά που κάποιος πηγαίνει για σουβλάκια εκεί, ξέρει την ιστορία αυτών των σουβλακίων και τι κληρονομιά μουσική κουβαλάνε.

 

Σουβλάκι ζουμερό, πανσέτα και εκλεκτό σουτζουκάκι θα φας στο Ζυγό με όλα τα παρελκόμενα.

 

Πατάτες, κρεμμύδι, μπούκουβο, χωριάτικη σαλάτα, αλοιφές που τα λέμε εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη (τζατζίκι, τυροκαυτερή, ρώσικη, πάπρικα κ.α)  και όλοι οι υπόλοιποι φαντάζονται ότι απλώνουμε Fucicort στο πιτόγυρο.

Τώρα που το σκέφτομαι καλά τα λέμε αλοιφές. Αφού αλείφονται στο ψωμί. Σως  εμείς, δεν είχαμε στο χωριό μας. Τελοσπάντων, για να  μην βγαίνω από το θέμα, καταλάβατε, πρόκειται για λιτή κουζίνα, τέλεια μες την απλότητά της. Ό,τι ζητάς από ένα σουβλάκι, νοστιμιά και όχι επιτηδευμένα πράγματα.

 

Στo σουβλάκι του Ζυγού έχουν σημειωθεί ιστορικά ρεκόρ που μέχρι σήμερα που μιλάμε, δεν έχουν ξεπεραστεί.

 

Για παράδειγμα, ένας πελάτης ο Άκης, που έφαγε 100 σουβλάκια μέσα σε ένα βράδυ, (πόσο τιτανογέμιστος ο Άκης!) ενώ αμέσως μετά ακολουθεί κάποιος με 50 (μόνο) σουβλάκια στην καθισιά.  Ίσως κάπου μακριά, ένας αναγνώστης του ONEMAN, ή ακόμα και ένας συντάκτης, να ακούει αυτό το ρεκόρ και να χαμογελά πονηρά πιστεύοντας ότι μπορεί να το ξεπεράσει. Ευκαιρία να επισκεφτεί την εξωτική Σταυρούπολη και να καταρρίψει αυτό το ρεκόρ, απαντώντας σε αυτό το άτυπο challenge που μόλις έθεσα.

 

Σουβλάκι Ζυγός

Λαγκαδά 214, Σταυρούπολη

τηλ. 2310600736