© 2011 / Rebecca Blackwell / Associated Press
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το «χρυσό» κακάο μέσα από τα μάτια του David Boanuh

Μια συνέντευξη με τον filmmaker από την Γκάνα, με αφορμή το ντοκιμαντέρ Golden Seeds.

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, που ρίχνει φως στις άγνωστες πτυχές της βιομηχανίας του κακάο, τους ανθρώπους της, τις προκλήσεις και την άνοδό της, υπογράφει ο David Boanuh. Ο filmmaker από την Γκάνα και ιδρυτής της εταιρίας παραγωγής Beautiful Stories, έχει συνεργαστεί με την Beyonce στο Black is King, έχει συμπεριληφθεί στους 10 πιο ανερχόμενους φωτογράφους της αφρικανικής χώρας, που αλλάζουν τον κόσμο μέσα από τον φακό τους, στο Dazed και έχει υπάρξει ομιλητής του TEDx.

Για τη δημιουργία του Golden Seeds, ο David συνεργάστηκε με το ethical brand, Tony’s Chocolonely, για να πουν από κοινού την αληθινή και ουσιώδη ιστορία, των άμεσα ενδιαφερόμενων, που δεν είναι άλλοι από τους καλλιεργητές. «Εάν είμαστε οι θεματοφύλακες της δικής μας αφήγησης, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την παραποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα και τη φωνή μας, ενισχύσαμε τις φωνές και τις εμπειρίες των καλλιεργητών κακάο» λέει ο Boanuh.

Η συνεργασία με το Tony’s Chocolonely

Ο filmmaker συνεργάζεται με την εταιρία εδώ και μερικά χρόνια, μία εταιρία που στόχος της είναι να δώσει στους καλλιεργητές κακάο την απόλυτη ελευθερία, σπάζοντας μία αλυσίδα εκμετάλλευσης και –σε πολλές περιπτώσεις– σκλαβιάς. «Έχουμε δουλέψει πάνω σε κάποια project στο παρελθόν, έτσι το Golden Seeds γεννήθηκε από ένα παλιότερο του 2018 -“Re-framed” – με τον Joshua Kissi. Από τότε που επισκέφθηκα τους καλλιεργητές με τους οποίους συνεργάζονται, στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, ένιωσα την ανάγκη να πω την ιστορία τους εκτενώς και να ρίξω περισσότερο φως στη βιομηχανία του κακάο» εξηγεί ο filmmaker.

Χρειάστηκαν τρεις μήνες δουλειάς –από την ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ και την παραγωγή μέχρι το post-product– για το Golden Seeds. «Ήταν ένα έντονο project που απαιτούσε κάποιον με ανοιχτούς ορίζοντες για να το φέρει εις πέρας, οπότε περάσαμε τον περισσότερο χρόνο εξερευνώντας, μαθαίνοντας, ερευνώντας και σχεδιάζοντας. Σαν εταιρία παραγωγής αλλά και τοπικοί συνεργάτες του Tony’s είχαμε την αποκλειστική ευθύνη να δημιουργήσουμε και να πούμε την ιστορία».

Οι «χρυσοί σπόροι» του David Boanuh

David Boanuh

Όπως εξηγεί ο David, σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να υπογραμμίσει τρία σημαντικά στοιχεία όπως φαίνονται και στις ενότητες του ντοκιμαντέρ. «Τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των καλλιεργητών. Σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να δώσουμε την ανθρώπινη διάσταση τους και να μην τους παρουσιάσουμε μόνο ως ‘καλλιεργητές’ αλλά και ως ανθρώπους με όνειρα και φιλοδοξίες. Τους δοξάζουμε ως ανθρώπους με αξιοπρέπεια, αντίσταση και δύναμη».

Η πραγματικότητα πίσω από τη βιομηχανία είναι επίσης ένα βασικό ζητούμενο του ντοκιμαντέρ. Πίσω από κάθε μπάρα σοκολάτας που απολαμβάνει χωρίς σκέψη ο δυτικός πολιτισμός κρύβονται χέρια που δεν αμείβονται όπως θα έπρεπε. «Υπάρχει μια τεράστια ανισότητα τιμών στη βιομηχανία και οι αγρότες που εργάζονται πιο σκληρά λαμβάνουν το μικρότερο αντίτιμο. Οι περισσότεροι από αυτούς επιβιώνουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Η βιομηχανία είναι δομημένη με τρόπο που δίνει όλη/την περισσότερη δύναμη στις δυτικές εταιρείες σοκολάτας και σχεδόν καμία στους αγρότες».

Η τρίτη ενότητα επιχειρεί να δείξει αν υπάρχει τελικά φως στην άκρη του τούνελ. «Ποια θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η αλλαγή που χρειάζεται ο κλάδος; Ας ελπίσουμε ότι αυτό το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί παγκοσμίως για να διασφαλίσει ότι οι αλλαγές που φιλοδοξούμε να δούμε θα γίνουν πραγματικότητα. Το ντοκιμαντέρ δίνει πρωτίστως το μικρόφωνο στους αγρότες. Αυτό έγινε σκόπιμα για να διασφαλιστεί ότι ακούμε την αφιλτράριστη οπτική τους» καταλήγει ο David.

Το Golden Seeds αποτελεί κομμάτι μιας μεγαλύτερης ιδέας του David Boanuh γύρω από το film-making στην Γκάνα. «Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι εδώ για να δείξει ότι σαν βιομηχανία έχουμε την ικανότητα να συνεργαστούμε με φορείς από το εξωτερικό για να δημιουργήσουμε κινηματογραφικά προϊόντα παγκόσμιου βεληνεκούς».

Βλέποντας το ντοκιμαντέρ καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι μόνο η Δυτική Κοινωνία που εκμεταλλεύεται τους καλλιεργητές κακάο, αλλά είναι και η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των αφρικανικών κυβερνήσεων. «Πέσαμε πάνω σε πολλές νέες πληροφορίες μέσα από το ντοκιμαντέρ γιατί ο σκοπός του ήταν έτσι κι αλλιώς να τις αποκαλύψει. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Γκάνα πήρε μια τολμηρή απόφαση – να σταματήσει όλες τις εξαγωγές κακάο ως απάντηση στις ανισότητες που υφίστανται στη βιομηχανία. Η γενική ιδέα αυτής της απόφασης είναι να στείλει ένα μήνυμα ότι η Γκάνα δεν θα υποστηρίζει πλέον αυτήν την αδικία στις τιμές του κλάδου. Οι αγρότες μας αξίζουν κάτι καλύτερο».

«Το να είσαι κινηματογραφιστής σημαίνει να λες όμορφες ιστορίες και γι ‘αυτό ξεκίνησα την εταιρεία μου, τη Beautiful Stories Studios, με τον συνεργάτη μου Eric Boama. Το Golden Seeds έχει αποδείξει ότι μερικές φορές το να λες όμορφες ιστορίες σημαίνει να λες δύσκολες και δυνατές ιστορίες, με την ελπίδα ενός όμορφου αποτελέσματος. Για πολλά χρόνια, η Αφρική παρουσιάζεται λανθασμένα στα ΜΜΕ και πιστεύω ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να είμαστε οι θεματοφύλακες των δικών μας αφηγήσεων – να πούμε τις δικές μας ιστορίες και να τις τεκμηριώσουμε».