Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
ΠΟΛΗ

Ξέρουμε πού θα βγεις το Σαββατοκύριακο για κρασί στην Αθήνα

5 wine bars για την επόμενη έξοδό σου στην πόλη.

Τα τελευταία χρόνια, το κρασί δείχνει να έχει βρει πιστούς οπαδούς στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να ανοίγουν όλο και περισσότερα wine bars. Όλο και περισσότεροι γνώστες γύρω από το κρασί, αποφασίζουν να μοιραστούν τις αναζητήσεις τους με το κοινό, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ωραίες δουλειές και να έχουμε περισσότερες επιλογές στις εξόδους μας.

Σίγουρα υπάρχουν αυτοί που άνοιξαν τον δρόμο, όπως για παράδειγμα το Oinoscent που ξεκίνησε από έναν μικρό χώρο στην τότε σκοτεινή και καθόλου hype (για διασκέδαση) οδό Βουλής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για νέες αφίξεις – βλέπε Materia Prima και το πολύ πρόσφατο Junior. Είτε ανήκεις σε αυτούς που αναζητούν την επόμενη ετικέτα που θα τους συγκλονίσει είτε θέλεις απλώς ένα ποτήρι καλό κρασί συνοδεία ενός charcuterie board, ξέρουμε πού θα βγεις για κρασί στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Materia Prima

Η ιδέα πίσω από το Materia Prima ξεκίνησε το 2016 στο Κουκάκι, όταν ο Μιχάλης Παπατσίμπας θέλησε να στήσει έναν χώρο μέσα από τον οποίο θα μπορούσε να επικοινωνεί το πάθος του για το κρασί, να δίνει βήμα σε μικρούς παραγωγούς και να αναδεικνύει τα φυσικά κρασιά που επιδέχονται ελάχιστη παρέμβαση. Το πιο πρόσφατο εγχείρημα στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι συνδυάζει ένα wine bar / restaurant με κάβα και delicatessen. Στον κατάλογο των κρασιών βρίσκεις ασυνήθιστες κατηγορίες και ευχάριστες εκπλήξεις και όχι άλλη μία μακροσκελή τυπική λίστα. Περιλαμβάνει περίπου 30-40 ετικέτες κρασιού σε ποτήρι με επιλογές από Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Ανανεωμένος είναι πλέον και ο κατάλογος του φαγητού με νόστιμα πιάτα όπως hot dog με χταπόδι, burrata με ντοματίνια, και ceviche λαβράκι με καπνιστά αυγά σολομού και επιλογές σε τυριά και αλλαντικά για να δημιουργήσεις το δικό σου πλατό.

Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι

Junior Does Wine

Junior Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

 

Τρεις καλοί φίλοι αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μπαρ σαν κι αυτό που θα ήθελαν να βγαίνουν οι ίδιοι. Το αποτέλεσμα είναι ένας οικείος χώρος που αγαπάει το κρασί και τα tapas και κινείται σε value for money λογική. Η κάβα περιλαμβάνει 60 ετικέτες κρασιών σε φιάλη και γύρω στις 15 σε ποτήρι. Στόχος είναι οι ετικέτες να εναλλάσσονται, με προτίμηση στους πιο μικρούς και εναλλακτικούς παραγωγούς χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Συχνά, θα παρεμβάλλονται των πιο μόνιμων επιλογών, ανακαλύψεις των τριών ιδιοκτητών, που έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν τον διάλογο γύρω από το κρασί.

Μεάνδρου 5, Ιλίσια

Oinoscent

Ένα wine bar που κατάφερε να μυήσει το κοινό στα μυστικά του κρασιού, κάνοντας τη διαδικασία πιο εξωστρεφή και διασκεδαστική. Το Oinoscent ξεκίνησε την πορεία του το 2008, και πλέον το όνομά του είναι συνδεδεμένο με το κρασί και τις ιστορίες πίσω από αυτό. Η ενδιαφέρουσα wine list – με ετικέτες τόσο από τον ελληνικό όσο και τον ξένο αμπελώνα – συνδυάζεται με κρύα και ζεστά πιάτα, για μία ολοκληρωμένη εμπειρία.

Βουλής 45-47, Σύνταγμα

Heteroclito

Ένα wine bar που εμμένει στην απλότητα του σκοπού του από το 2012 – να λειτουργεί ως το μέσο ανάμεσα στο κοινό και το κρασί. Στόχος του Heteroclito από την αρχή της λειτουργίας του είναι να συστήσει γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης. Βρίσκεις 150 ετικέτες οι οποίες ανανεώνονται και εμπλουτίζονται τακτικά, με προέλευση κυρίως από χώρες της Μεσογείου.

Φωκίωνος 2, Σύνταγμα

Kiki de Grèce

Στον πεζόδρομο της Ηπίτου, το Kiki de Grèce αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια τον ιδανικό προορισμό για να απολαύσεις με ησυχία το κρασί σου και να τσιμπολογήσεις. Η κουζίνα σύγχρονη μεσογειακή, συνδυάζει γεύσεις από όλη την Ελλάδα, με τα πιάτα να λειτουργούν ως συνοδευτικά για το κρασί.

Ηπίτου 4, Σύνταγμα