ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο άνθρωπος που αγάπησε το σινεμά περισσότερο από τη ζωή

Ένα πορτρέτο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τον θάνατό του, από ανθρώπους που έζησαν κοντά του.

Για τη γενιά μου, τη γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε τη δεκαετία του '90, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν μια ποπ φιγούρα, όσο και αν αυτό φαίνεται παράταιρο σε σχέση με την πορεία του. Έχοντας περάσει κάτι παραπάνω από μια δεκαετία στιγματισμένος ως κινηματογραφιστής των ελίτ, τη δεκαετία του '90 ο Αγγελόπουλος έγινε αναφορά σε μαζικά κοινά ως 'αργός'.

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί γράφουμε στο Facebook αυτών που έχουν πεθάνει

Μία ανάλυση για το φαινόμενο του διαδικτυακού πένθους.

Παλαιότερα, ο θάνατος και η συζήτηση γύρω από αυτόν αποτελούσε ένα ζήτημα ταμπού (Ellis-Gray, 2010). Μπορεί να συνέβαινε στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου και παρέμενε εκεί προκειμένου να μην μαθευτεί και να μην αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης από τρίτους (Gibson 2011; Hanusch 2010). Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων η συζήτηση γύρω από το θάνατο γίνεται ολοένα και πιο ανοιχτή και σε αυτό καίριο ρόλο παίζει η ψηφιακή εποχή την οποία διανύουμε, η οποία μπορεί να μειώσει τον χρόνο και την απόσταση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και με ένα μόλις κλικ.

Διαβάστε περισσότερα

Από την κωμωδία στον ακτιβισμό: Η ιστορία της τούρτας στη μούρη του άλλου

Πώς το slapstick γέννησε έναν τρόπο διαμαρτυρίας.

O Tσέχοφ είχε πει ότι, αν δεις ένα όπλο πάνω στη σκηνή, ξέρεις ότι σε μια από τις επόμενες πράξεις το όπλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί με κάποιον τρόπο. Κατά έναν παρόμοιο τρόπο, αν σε μια κωμωδία δεις ένα εργάτη να περνάει κρατώντας μια σανίδα, ξέρεις ότι κάποιος θα κουτουλήσει πάνω της, αν δεις μια μπανανόφλουδα κάποιος θα γλιστρήσει, αν δεις μια τούρτα κάποιος θα τη φάει στη μούρη.

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η Αθήνα μέτρησε νεκρούς για μια μετάφραση

Τα Ευαγγελικά και οι ακραίες συγκρούσεις που απέδειξαν ότι ακόμα και οι ιδέες μπορούν να σκοτώσουν.

Τα γλωσσικά ζητήματα μπορεί να μοιάζουν κατά περιόδους ως ζητήματα για τσακωμούς μεταξύ των διανοουμένων ή από το 1975 και μετά ως ζητήματα σε πολύ πλάγιες στήλες εφημερίδων. Παρόλα αυτά, ειδικά όταν τα γλωσσικά συνδέονται με εθνικά ή θρησκευτικά ζητήματα, δημιουργούν έντονες πολιτικές συγκρούσεις που δεν είναι απίθανο να γίνουν και αιματηρές.

Διαβάστε περισσότερα

Το πιο φριχτό έγκλημα που έγινε ποτέ τα Χριστούγεννα

Πώς ένας ψυχρός δολοφόνος σκότωσε τη γυναίκα του και άλλους 8 συγγενείς του μέσα σε λίγη ώρα.

Τι λες όταν βλέπεις τον αγαπημένο σου θείο να μπαίνει στο σπίτι ντυμένος Άγιος Βασίλης παραμονή Χριστουγέννων; "Πάλι τα ίδια, μας εχει ζαλίσει κάθε χρόνο με τις παλαβομάρες του;" και συνεχίζεις να παίζεις PlayStation. Τι λες όμως όταν μπαίνει μέσα κρατώντας ένα μεγάλο κουτί, τυλιγμένο σαν να πρόκειται να σου χαρίσει το πιο επικό δώρο όλων των εποχών;

Διαβάστε περισσότερα

Ο άγνωστος διωγμός των Εβραίων στις ΗΠΑ

Σαν σήμερα Αμερικανοί στρατιώτες έδιωξαν βίαια χιλιάδες Εβραίους απ' τα σπίτια τους.

Με αυτόν τον ακραίο και τελικά ανεπιτυχή τρόπο, ο στρατηγός Γκραντ προσπάθησε να ελέγξει το τεράστιο και παράνομο εμπόριο λαθραίου βαμβακιού, για το οποίο οι αρχές της εποχής κατηγορούσε τους Εβραίους. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του λαθρεμπόριου οφείλουμε να πούμε ότι το 'έτρεχαν' οι ίδιοι οι αξιωματικοί του, αλλά ναι, αυτούς δεν τους αγγίζεις, έχεις κι έναν πόλεμο να κερδίσεις. Τους αδύναμους όμως μπορείς να τους τσακίσεις.

Διαβάστε περισσότερα

"Ήμουν μπροστά όταν ο Κορκονέας σκότωσε τον Γρηγορόπουλο"

10 χρόνια μετά, ένας αυτόπτης μάρτυρας θυμάται.

Ο Παναγιώτης Βελισσάρης ήταν εκεί όταν o ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφόνησε τον 15χρονο μαθητή, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Τον είδε να σηκώνει το πιστόλι, να πυροβολεί, να βρίζει, να ξαναπυροβολεί και να φεύγει σαν να μη συνέβη τίποτα. Είδε τον Αλέξανδρο πεσμένο στο έδαφος, τα πρόσωπα των φίλων του να παγώνουν, το ασθενοφόρο να φτάνει λίγα λεπτά μετά και τους διασώστες να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Ήταν μπροστά, φέροντας μέχρι και σήμερα την ιστορική ευθύνη να διατηρεί ζωντανές τη μνήμη και την αλήθεια.

Διαβάστε περισσότερα
2 3 4 5 6 7 8
POP για τις δύσκολες ώρες
Social Man
PROMO