ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

40 Χρόνια σαπίλα: Αποδομώντας το ελληνικό ποδόσφαιρο

Λίγο πριν η Superleague επιστρέψει στη σέντρα, ο Zastro κάνει μια αναδρομή στο ανέκαθεν λούμπεν παρελθόν του ποδοσφαίρου μας.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο -από καταβολής- είναι κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση της ελληνικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που μετέτρεψε σε τρόπο ζωής όλα τα δεινά του παρελθόντος και έχει ποτιστεί με τη νοοτροπία του 'εμείς vs. οι άλλοι', επιχαίρει με τακτικές αίσχιστου λαϊκισμού (αυριανισμού για τους παλιότερους) και έχει ξεσκίσει την οποιαδήποτε έννοια προόδου.

Διαβάστε περισσότερα

Όπλα, αίμα, DNA: Μπήκαμε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών

Ένα ρεπορτάζ στο αρχηγείο του γνήσιου ελληνικού CSI.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είναι μία από τις πρώτες υπηρεσίες που συστάθηκαν και λειτούργησαν στο ελληνικό κράτος. Η επίσημη ημερομηνία 'γέννησής' της είναι το 1919, πατρίδα του ζωηρού 'νεογνού' η Αθήνα και το όνομα αυτού, 'Κεντρικό γραφείο εγκληματολογικής σημάνσεως.

Διαβάστε περισσότερα

Η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ελλάδα

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος ανοίγει τα κιτάπια του και ασχολείται με την ιστορία του Βασίλη Λυμπέρη τον Αύγουστο του 1972.

Εκείνα τα παλιά χρόνια στα θρανία της Νομικής, τότε που κουβεντιάζαμε συχνά για αποτρόπαια εγκλήματα, μπορεί να κάναμε τρομερές πλάκες στα μαθήματα που δεν μας κέντριζαν το ενδιαφέρον (ποιος έδινε σημασία στο Ρωμαϊκό ή το Διοικητικό Δίκαιο), αλλά κάθε φορά που μπαίναμε στο αμφιθέατρο για να παρακολουθήσουμε Ποινικό Δίκαιο, επικρατούσε μια ασυνήθιστη ησυχία.

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό του Καματερού: μια απάτη που κατέβηκε μονορούφι

Στις 18 Μαρτίου 1976, χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να προμηθευτούν το μαγικό νερό. Ένα μαγικό κείμενο αφηγείται ένα επικίνδυνο παραμύθι.

Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια, όταν σαν σήμερα, η ουρά στη Θ14 του Σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας έφτανε μέχρι τη Νέα Ιωνία. Χιλιάδες κόσμος, κάθε ηλικίας και φύλου ήταν εκεί από τις πρώτες πρωινές ώρες για να πιάσει σειρά και να προμηθευτεί το περίφημο 'νερό του Καματερού'.

Διαβάστε περισσότερα

Stephen Hawking: Η απατηλή γοητεία της ευφυΐας

Η αληθινή κληρονομιά του φυσικού που μας έμαθε ότι τίποτα δεν είναι τέλειο.

"Όλα στη ζωή είναι σχετικά". Αυτή η τόσο κοινότοπη φράση περικλείει σωρεία από φυσικές συνέπειες, ανοίγει κοσμικές σήραγγες, επιβραδύνει τη ροή του χρόνου, δημιουργεί άπειρες επιλογές απο τις οποίες προκύπτουν διαφορετικές συνέπειες που διαμορφώνουν δεδομένα. Αυτή η φράση γέννησε και την εξήγηση της παραδοξότητας σε πολλές από τις εκφάνσεις της ζωής, διάνοιξε το χωροχρόνο, χάραξε νοητές και ασυνείδητες παράλληλες πραγματικότητες που κατατρέχουν την ανθρώπινη φύση.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πούτιν κόντρα στην κόρη του καλύτερου φίλου του

Του κύκλου τα γυρίσματα φέρνουν τη Ξένια Σαμπτσάκ απέναντι στο Ρώσο ηγέτη στη μάχη για τον προεδρικό θώκο της Ρωσίας.

Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, την Κυριακή 18 Μαρτίου, έχουν το ξεκάθαρο φαβορί τους στο πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι έτοιμος να διανύσει την τέταρτη διαδοχική θητεία του. Ο Πούτιν είναι πραγματικά ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα στα δικαστήρια: ναρκωτικά, δάνεια και αναβολές

Περάσαμε ένα πρωινό παρακολουθώντας το ‘Law and Order’ της αληθινής ζωής.

Εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων, ήταν παραπάνω από ξεκάθαρο ποιος ήταν η μύγα μέσα στο γάλα. Πρέπει να ήμουν ο μοναδικός άνθρωπος στο χώρο που δεν είχε το παραμικρό άγχος, δεν μιλούσε νευρικά στο κινητό και δεν ανέλυε τις λεπτομέρειες ή την απόφαση κάποιας υπόθεσης. Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, είχα βγει από το ταξί με το σημειωματάριο στα χέρια, με τη μοναδική μου αγωνία να αφορά το πόσο εύκολα θα καταφέρω να μπω στο χώρο και σε πόση ώρα θα εντοπίσω τα κτίρια στα οποία εκδικάζονται οι ενδιαφέρουσες υποθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα
4 5 6 7 8 9 10
PROMO
Social Man