ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Julian Assange: Ούτε Μεσσίας ούτε Δαίμονας

Το WikiLeaks, η σύλληψη και ο αντίκτυπος για την ελευθερία του Τύπου.

Λίγες μέρες πριν έκανε τον γύρο του κόσμου η εικόνα ενός φανερά ταλαιπωρημένου ανθρώπου να βγαίνει σηκωμένος στα χέρια μιας ομάδας Βρετανών αστυνομικών. O Αυστραλός δημοσιογράφος, προγραμματιστής και ακτιβιστής Julian Assange είναι ο ορισμός του ανθρώπου εκείνου που αντιμετωπίζεται ως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Μέσα σε μια σύγκρουση μεταξύ της εικόνας ενός Μεσσία του κυβερνοκαπιταλισμού και ενός κλέφτη που δεν πλένει τα πιάτα του (αυτό κυκλοφορεί εδώ και κάποιες μέρες σε πολλά δυτικά maistream media), η περίπτωση Assange αποτελεί ένα πεδίο συζητήσεων που αφορά όλο το πλέγμα του δημοσίου λόγου στις σύγχρονες κοινωνίες. Η σύλληψή του αντιμετωπίστηκε ως δείγμα ενός δυστοπικού μέλλοντος ή, από την άλλη, μια σύλληψη που προστάτευσε τη δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

Τι συμβαίνει όταν ο Banksy ζωγραφίσει τον τοίχο σου

Χάος, βανδαλισμοί και απεγνωσμένοι κάτοικοι που προσπαθούν να πουλήσουν τα σπίτια τους.

Θεωρητικά, το να ξυπνήσεις ένα πρωί και να βρεις στον τοίχο του σπιτιού σου ένα αυθεντικό γκράφιτι από τον μεγάλο και τρανό Banksy, αποτελεί ευτυχή συγκυρία. Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι κάπως πιο πεζή και δύσκολη, αφού ξαφνικά, πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνεις με ένα έργο τέχνης το οποίο μεταξύ άλλων αποτελεί στόχο ληστών, βανδάλων, αντίζηλων καλλιτεχνών και φωτογράφων. Κι αυτό, είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου.

Διαβάστε περισσότερα

Τα αληθινά ψέματα του Γιώργου Λιάνη

Σκληρές και τρυφερές αλήθειες για την πολιτική, τους πολιτικούς, τον έρωτα και τη ζωή.

Τιμώντας λοιπόν την σημερινή ημέρα, την αγαπημένη σε όλους μας Πρωταπριλιά, ζητήσαμε από τον πρώην Υπουργό να μας μιλήσει για τη σχέση του με τα ψέματα. Ψέματα που έχει πει, ψέματα που έχει ακούσει, κατά συνθήκη ψέματα και άλλα που ειπώθηκαν σαν αλήθειες όμως εξελίχθηκαν αργότερα σε ψεύδη. Αν μη τι άλλο, για άνθρωπος που παραδέχτηκε πως έχει μεγάλο φάκελο στο θέμα ψέμα -όπως όλοι μας άλλωστε- υπήρξε εξαιρετικά ευθύς και ειλικρινής.

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η 'Generation Alpha' που σκοπεύει να κατακτήσει τον κόσμο

Τα παιδιά των Millennials δεν μοιάζουν σε τίποτα με ό, τι έχουμε δει έως σήμερα.

Οι Millennials μεγάλωσαν (αρκετά) και οι Generation Ζ, οι υποτιθέμενοι διάδοχοι, έχουν ήδη παραμεριστεί για χάρη μίας ακόμη νεότερης γενιάς, που φαντάζει πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Μία γενιά που ήδη τραβάει τα βλέμματα όλων, από εκείνα των επιστημόνων και κυρίως των κοινωνιολόγων μέχρι των experts της επικοινωνίας (και επομένως και των 'επάρατων' διαφημιστών). Μιλάμε για τα παιδιά των Millennials, τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 2011 μέχρι σήμερα και για όσα θα γεννηθούν από σήμερα και μέχρι και το 2025.

Διαβάστε περισσότερα

Αλγερινή επανάσταση: Η γαλλική αποικία που έγινε ανεξάρτητο κράτος

57 χρόνια από την επίσημη λήξη του Πολέμου της Αλγερίας.

O Maurice Audin ήταν ένας νέος Γάλλος μαθηματικός που δούλευε στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου. Ο Maurice Audin ήταν επίσης μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αλγερίας και αγωνιστής υπέρ την ανεξαρτησίας της Αλγερίας και ενάντια στην αποικιοκρατική πολιτική της Γαλλίας. Ο Audin συλλαμβάνεται στο σπίτι του από τον γαλλικό στρατό στις 11 Ιουνίου του 1957 και βασανίζεται. Ο τελευταίος που τον βλέπει ζωντανό είναι ο Henri Alleg που επίσης συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Τα τελευταία λόγια του Maurice Audin προς τον Henri Alleg ήταν "c'est dur,Henri" (μεταφράζοντας "είναι πολύ δύσκολο, Henri").

Διαβάστε περισσότερα

Το χαμόγελο του Abdo είναι η καλύτερη Ελλάδα που θα δεις σήμερα

Η ιστορία του 20χρονου Σύρου πρόσφυγα από το εμπόλεμο Χαλέπι μέχρι το Πανεπιστήμιο θα σε κάνει να αισθανθείς πως υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Παρουσιάζοντας την όμορφη ιστορία του Αlikhan Shayan, ο Νίκος Σταματίνης έγραφε πως συχνά αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες σαν τις ανθρώπινες συνιστώσες ενός προβλήματος, κρύβοντάς τους τεχνιέντως πίσω από άψυχους αριθμούς. Είναι κι αυτός μάλλον ένας καλός τρόπος να εθελοτυφλούμε.

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρία όνειρα του Ξέρξη που τον οδήγησαν στην καταστροφή

Ποιος ήταν ο θεός που τον έστειλε να ταπεινωθεί στην Ελλάδα;

Ο Ξέρξης είδε τρία όνειρα, τα οποία δεν του υποσχέθηκαν τίποτα, ούτε νίκη, ούτε δόξα, μόνο τον 'υποχρέωναν' να εκστρατεύεσει εναντίον των ελληνικών πόλεων και αυτός, έρμαιο της μοίρας, υπάκουσε, ψάχνοντας μάταια για εξηγήσεις.

Διαβάστε περισσότερα
5 6 7 8 9 10 11
POP για τις δύσκολες ώρες

Η Κυψέλη είναι υπερβολικά κουλ

Περιπλανηθήκαμε στα άδυτα της πιο εδώ και τώρα γειτονιάς της Αθήνας.

Social Man
PROMO