LONGREADS

Κι όμως, κάποιοι πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη – και δεν είναι λίγοι

Θόλοι, παγωμένα τείχη και ένας πλανήτης που διαρκώς ανυψώνεται στην πιο παλαβή θεωρία συνωμοσίας των ημερών μας.

Ύμνος που αποθεώνει τον Παναθηναϊκό και την ιστορία του, τεκμηρίωση του πότε ένα γάλα έχει ξινίσει και πώς μπορούμε να το καταλάβουμε και ανάλυση της θεωρίας που υποστηρίζει ότι η Γη είναι επίπεδη.

Τα παραπάνω αποτελούν τρία παραδείγματα κειμένων, τα οποία μέχρι και στη στιγμή που άρχισα να πληκτρολογώ αυτές τις γραμμές, δεν πίστευα ποτέ ότι θα φέρουν την υπογραφή μου, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Ειδικά για το τρίτο, πολύ απλά πίστευα ότι έχουμε ξεμπερδέψει εδώ και αρκετούς αιώνες με την πεποίθηση ότι ζούμε σ’ έναν επίπεδο πλανήτη κι ότι ένας σύγχρονος άνθρωπος δεν θα κληθεί ποτέ να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτού, εκτός κι αν ταξιδέψει με το Tardis.

Αλλά ζούμε σ’ έναν υπέροχο κόσμο, όπου ξαφνικά, η επίπεδη Γη είναι ένα θέμα προς συζήτηση και ακόμη μια αφορμή για διαδικτυακές αψιμαχίες.

Μια θεωρία η οποία δεν είναι καινούρια, αφού πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον εφευρέτη και συγγραφέα του ‘Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe’,  Samuel Rowbotham, παρέμεινε μυστηριωδώς ζωντανή μέχρι και τις μέρες μας και έφτασε πια να εξαπλώνεται σαν ιός, βρίσκοντας μάλιστα κι αυτό που κάθε αστικός μύθος χρειάζεται για να διαδοθεί: σύνδεση στο ίντερνετ και κάποιους διάσημους υποστηρικτές.

Ο ράπερ B.o.B., είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους σταυροφόρους της συγκεκριμένης αντίληψης, ενώ πριν από μερικούς μήνες, στο πλευρό του τάχθηκαν μεταξύ άλλων και οι Kyrie Irving, Shaquille O’Neal, Wilson Chandler και Draymond Green.

Όλοι οι παραπάνω, μαζί με πολλές χιλιάδες ανθρώπους ακόμη -και επειδή δεν γίνεται να λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή, προφανώς και αρκετούς συμπατριώτες μας- θεωρούν ότι η Γη είναι επίπεδη και πως όλες οι αναφορές σχετικά με τη σφαιρικότητα της Γης, αποτελούν κατασκευασμένα ψέματα με σκοπό να εξυπηρετήσουν μεγάλα συμφέροντα.

Με λίγα λόγια, από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας και των αστρονόμων μέχρι και σήμερα, η ανθρωπότητα εξακολουθεί να πέφτει θύμα μιας τεράστιας πλεκτάνης, την οποία έρχεται επιτέλους να αποκαλύψει για να μας ανοίξει τα μάτια η Flat Earth Society.

Μια πλεκτάνη η οποία ξεκίνησε από τον Πυθαγόρα τον 6ο αιώνα π.Χ, και συνεχίζει απτόητη μέχρι το 2017 μ.Χ γιατί προφανώς, εδώ και παραπάνω από 2.500 χρόνια, τα συμφέροντα παραμένουν ίδια

Μιας και αποτελεί λοιπόν το καυτό θέμα των τελευταίων μηνών στους κύκλους των συνωμοσιολόγων, ας δούμε σε γενικές γραμμές τι πιστεύει η Flat Earth Society, για να ξέρουμε για τι μιλάμε.

Η γενική ιδέα

Όπως προκύπτει και από το όνομα της θεωρίας, οι υποστηρικτές της πολύ απλά πιστεύουν ότι ζούμε σε έναν επίπεδο πλανήτη, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, σε έναν πλανήτη που μοιάζει με δίσκο. Το βασικότερο επιχείρημά τους, είναι πως περπατώντας στην επιφάνεια του πλανήτη, βλέπεις και αισθάνεσαι πως είναι επίπεδος και οποιαδήποτε απόδειξη περί του αντιθέτου, είναι κατασκευασμένη και αποτελεί την απόλυτη θεωρία συνωμοσίας εκεί έξω, ενορχηστρωμένη από τη NASA σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών. Πολύ απλά είναι τα πράγματα, τι δεν καταλαβαίνεις;

Εκτός από την απλή διαίσθηση και αντίληψη όλων μας, επικαλούνται και τη μέθοδο του σκεπτικισμού του Ντεκάρτ, διάφορα εδάφια του βιβλίου του Rowbotham αλλά και το πείραμα Bedford Level, το οποίο απέδειξε ότι η επιφάνεια του νερού είναι επίπεδη. Ταυτόχρονα, αρνούνται τη σύνδεση με οποιαδήποτε θρησκεία, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με κάποιες θρησκείες η Γη είναι επίπεδη. 

Όσο για τις φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από το διάστημα και απεικονίζουν ξεκάθαρα τη Γη σαν σφαίρα, όπως για παράδειγμα η διάσημη ‘Earthrise’ που είχε απαθανατιστεί από το πλήρωμα του Apollo 8 το 1968; Με μία λέξη, ψεύτικες, ή όπως εξηγούν τα μέλη της Flat Earth Society στο site τους, “δεν πιστεύουμε ότι οι φωτογραφίες μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες, αφού είναι εύκολο να επεξεργαστούν και να χειραγωγηθούν”.

Στο κόλπο, εκτός από τις κυβερνήσεις και τη NASA, είναι φυσικά και χιλιάδες επιστήμονες αλλά και όλοι (όλοι!)  οι πιλότοι, οι οποίοι αν και ξέρουν ότι πετάνε κυκλικά γύρω από ένα δίσκο, συνεχίζουν να παριστάνουν ότι η Γη είναι σφαίρα και πιθανότατα γελάνε σε βάρος μας κάθε βράδυ πριν πάνε για ύπνο.

Όσο για τον σκοπό αυτής της τεράστιας θεωρίας συνωμοσίας/απάτης; Μα φυσικά για να διευκολύνουν τον πλουτισμό εταιρειών όπως η NASA, δικαιολογώντας εκατομμύρια για ανύπαρκτες διαστημικές έρευνες

Τώρα που πήραμε τη γενική ιδέα και μια πρώτη γεύση του τι πιστεύουν οι οπαδοί της επίπεδης Γης, ας περάσουμε και σε μερικές λίγο πιο τεχνικές λεπτομέρειες.

Τα τεχνικά ζητήματα

Ο πλανήτης μας είναι στην πραγματικότητα ένας δίσκος, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο Αρκτικός Κύκλος και γύρω γύρω απλώνεται η Ανταρκτική, η οποία στην ουσία αποτελεί μια παγωμένη εξωτερική στεφάνη, ένα τείχος πάγους που περικλείει τα πάντα.

Με λίγα λόγια, σε κάθε άκρη της Γης θα συναντήσεις ένα παγωμένο εμπόδιο, το οποίο αν νομίζεις ότι βρίσκεται εκεί για να μας εγκλωβίσει, κάνεις μεγάλο λάθος. Η Ανταρκτική έχει ξεκάθαρη χρησιμότητα (Θεέ μου τι γράφω), αφού εμποδίζει τα νερά των ωκεανών να πέσουν εκτός δίσκου, με αποτέλεσμα το άδειασμα των ωκεανών. Πού ακριβώς θα χυθούν αυτά τα νερά δεν το γνωρίζω, αλλά το προσπερνάω.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της επίπεδης Γης, δεν θα μάθουμε ποτέ τι κρύβεται πέρα απ’ τους πάγους, με κάποιες φωνές να κάνουν λόγο είτε για πάγο που συνεχίζεται στο άπειρο, είτε για καταστάσεις απόλυτου φωτός ή σκοταδιού τις οποίες το ανθρώπινο μάτι είναι αδύνατο να διαχειριστεί. 

Επειδή σε φαντάζομαι να ψελλίζεις “μα καλά, όλοι αυτοί οι εξερευνητές που έφτασαν στην Ανταρκτική μας κοροϊδεύουν;”, η απάντηση είναι πως ναι, προφανώς είναι κι αυτοί στο κόλπο. Γενικά, η απάντηση σε κάθε επιχείρημα σχετικά με τη σφαιρικότητα της Γης και οποιοδήποτε πειστήριο της άλλης πλευράς, είναι ένα “είναι κι αυτοί στο κόλπο” και τελειώνει η κουβέντα.

Περίμενε όμως γιατί το καλό τώρα αρχίζει. Το γεγονός ότι η γη είναι επίπεδη, σημαίνει προφανώς πως δεν έχει και την παραμικρή καμπυλότητα. Εκτός από καμπυλότητα όμως, σημαίνει ότι δεν έχει και βαρύτητα. Ναι, η Γη δεν έχει βαρύτητα (για την ακρίβεια έχει, αλλά είναι πάρα πολύ μικρή), όλα όσα μας έμαθε ο Νεύτωνας και οι φίλοι του είναι ψέματα. Πάμε όλοι μαζί: “Κι αυτοί στο κόλπο”. Ωραία αίσθηση.

Αφού λοιπόν η Γη δεν έχει βαρύτητα, πώς διάολο δεν εκτοξευόμαστε διαρκώς προς τα πάνω, τι είναι αυτό που μας κρατάει σε αυτόν τον πλανήτη; Μα η ίδια η Γη, η οποία χάρη στη δύναμη της Παγκόσμιας Επιτάχυνσης, γνωστής και ως σκοτεινή ενέργεια, διαρκώς επιταχύνει προς τα πάνω κατά 9,8 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σελίδα της Flat Earth Society, είναι σαν να κάθεσαι στο κάθισμα ενός αυτοκινήτου που συνεχώς ανυψώνεται. Δεν πρόκειται να φύγεις από τη θέση σου ποτέ. Οι υποστηρικτές της θεωρίας επικαλούνται και τον Αϊνστάιν και τη θεωρία της σχετικότητας, η οποία αποδεικνύει ότι μπορούμε να επιταχύνουμε διαρκώς χωρίς να φτάσουμε την ταχύτητα του φωτός. Εγώ δεν τα ξέρω αυτά, λέξεις σε μια σειρά βάζω.

Πάντως για τα να τα λέμε όλα, ακόμη κι αν δεν υπήρχε η επιτάχυνση, δεν θα μπορούσαμε να πάμε πολύ μακριά, αφού ούτε ουρανός υπάρχει και στη θέση του βρίσκεται ένας θόλος, έτσι για να μην μπορείς να φύγεις από πουθενά. Όπως ακριβώς γινόταν και στο Truman Show, πάνω από τα κεφάλια μας βρίσκεται ένας θόλος και αυτό αποδείχτηκε μάλιστα με την εκτόξευση ενός πυραύλου, ο οποίος μετά από μερικά λεπτά πτήσης, προσέκρουσε σε αυτόν το θόλο:

Ωραία λοιπόν, αφού πάνω από τα κεφάλια μας έχουμε έναν θόλο, πώς εξηγείται η ύπαρξη της ημέρας και της νύχτας; Στο Truman Show όλα ρυθμίζονταν με το σωστό φωτισμό από προβολείς, όμως στην περίπτωση της επίπεδης Γης τα πράγματα είναι πολύ πιο προχωρημένα, παραμένοντας όμως αρκετά απλά. 

Ο ήλιος και η σελήνη κινούνται κυκλικά πάνω από το δίσκο που είναι ο πλανήτης μας, φωτίζοντας σαν προβολείς διαφορετικά σημεία της Γης κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου. Εκτός από τη σελήνη όμως, υπάρχει και μια ‘αντί-σελήνη’, η οποία κρύβει την κανονική σελήνη κάθε φορά που έχει έκλειψη.

Μερικά συμπεράσματα

Με τόσες παλαβές θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν εκεί έξω, πίστευα ότι τίποτα πλέον δεν θα μπορούσε να μου κάνει εντύπωση. Αλλά η θεωρία της επίπεδης Γης πραγματικά με ξεπερνάει.

Με τη φόρα που έχουν πάρει οι συνωμοσιολόγοι, σε λίγο θα αρχίσουν να αμφισβητούν ακόμη κι αν είναι ζωντανός ο Paul McCartney (oh, wait) ή θα μας λένε ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι εξωγήινο ολόγραμμα (το οποίο εδώ που τα λέμε, θα είχε κάποια λογική).

Το ερώτημα είναι, πώς μια θεωρία συνωμοσίας η οποία πρωτοεκφράστηκε πριν από σχεδόν δύο αιώνες, επανήλθε δυναμικά και αποκτά ολοένα και περισσότερους θιασώτες; Η απάντηση είναι απλή και αρκετά προβλέψιμη: ίντερνετ.

Χάρη στο ίντερνετ, η θεωρία αυτή διαθόθηκε, εξαπλώθηκε και απέκτησε οπαδούς, οι οποίοι χρειάστηκαν απλά μερικά βίντεο και κάποιες φωτογραφίες για να πειστούν. Προφανώς, το ίντερνετ είναι μια πολύ απλοϊκή απάντηση στο γιατί κάποιος να πιστέψει μια θεωρία η οποία έχει καταρριφθεί επιστημονικά εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά εδώ θα πρέπει να πουν τη γνώμη τους κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι.

Ένας άνθρωπος μέσης παιδείας και ευφυΐας, κανονικά θα έπρεπε απλά με το άκουσμα της φράσης ‘θεωρία της επίπεδης Γης’ να ξεσπάσει σε γέλια, αλλά ζούμε σε μια φανταστική εποχή όπου όλα ξαφνικά είναι υπό αμφισβήτηση.

Ποιος ξέρει, ίσως και αυτό το κείμενο έχει γραφτεί από εξωγήινους.