ΦΑΓΗΤΟ

Γιατί η πίτσα ‘Σάκης’ είναι μια ανώτερη πίτσα

Η Δώρα Τσαμπάζη εξηγεί τους λόγους που η πίτσα του Σάκη έγινε θρύλος στη Θεσσαλονίκη.

Όταν ακούς «πίτσα» το μυαλό σου πάει σε ιταλική κουζίνα ή σε πιτσαρία. Εκεί που σεφ, γνώστες του αντικειμένου, παρασκευάζουν με προσοχή και λεπτομέρεια τη ζύμη, δίνοντας της σχήμα, πετώντας την στον αέρα για να ανοίξει, επιλέγοντας σάλτσες και γεύσεις ξεχωριστές για να δημιουργήσουν μια νόστιμη πίτσα. Έρχεται τότε μια απλή πίτσα, και μάλιστα από μπουγατσατζίδικο, για να αποδείξει ότι όλα τα παραπάνω είναι περιττά, μπροστά στην ιστορική συνταγή του Σάκη για την πίτσα.

 

Μέχρι που ένα βράδυ, μετά από πάρτι στο πανεπιστήμιο, στο γυρισμό, η παρέα πρότεινε πίτσα του Σάκη. «Μα καλά, δεν έχεις φάει πίτσα Σάκη;;» ήταν η αντίδραση της παρέας, που με έκανε να φανώ ότι 2 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, τζάμπα έκαιγε η λάμπα. «Μα πώς γίνεται να μην έχεις φάει την πίτσα του Σάκη με τη γλυκιά σάλτσα;» Και η περιέργεια να ανακαλύψω την γλυκιά αυτή σάλτσα του Σάκη μεγάλωσε.

 

Μόλις φας την πρώτη μπουκιά από την πίτσα «Σάκης», καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν πίτσες και υπάρχει ΚΑΙ αυτή η πίτσα. Που είναι μια κατηγορία από μόνη της. Η γλυκιά σάλτσα δεν είναι ένας μύθος, είναι μια μυστική συνταγή στην σάλτσα ντομάτας, προφανώς με λίγη ζάχαρη παραπάνω, αλλά δε με ενδιαφέρει να μάθω παραπάνω λεπτομέρειες. Αν το μυστικό της σάλτσας τους πρέπει να παραμείνει μυστικό, θα το σεβαστώ, γιατί είναι αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Ακόμα και η σκέψη ότι αυτό που γλυκίζει ελαφρά, αλλά είναι εξίσου πικάντικο είναι κάτι άλλο, πέρα από ζάχαρη και πιπέρι με ιντριγκάρει φοβερά.

 

Η πίτσα αυτή είναι αποκλειστική συνταγή του Σάκη. Ωστόσο πολλά μπουγατσατζίδικα από όλη την πόλη προμηθεύονται ταψιά για τις δικές τους επιχειρήσεις. Γιατί ακόμα και ο λαός από τις μακρινές από το κέντρο συνοικίες, έχει δικαίωμα στην πίτσα « Σάκης». Σαφώς και η επιχείρηση προσφέρει όλα τα υπόλοιπα κλασικά προϊόντα ενός μπουγατσατζίδικου. Όμως ποτέ πριν, μια πίτσα δεν έχει μονοπωλήσει τόσο το ενδιαφέρον σε ένα κατάστημα με μπουγάτσες και σφολιάτες, ώστε το κατάστημα αυτό να ονομαστεί «Πίτσα Σάκης».

 

Η πίτσα είναι τετράγωνη σαν την κλασική ατομική πίτσα και κόβεται σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, ωστόσο εγώ θεωρώ ότι είναι ακόμα πιο νόστιμη όταν την τρως με το χέρι και δαγκώνεις ακριβώς το μέγεθος της μπουκιάς που θέλεις και μπορείς, χωρίς να σε περιορίζουν τα τετραγωνάκια. Δεν υπάρχουν επιλογές σε γεύσεις για αυτήν την πίτσα και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Η συνταγή είναι μία και περιέχει όλα τα υλικά. Εξάλλου η μαγεία βρίσκεται στην σάλτσα. Σε περιόδους νηστείας, λανσάρεται και μια έκδοση πιο χορτοφαγική.

 

Στο «Σάκη» πας για πίτσα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Όμως υπάρχει μια ώρα που η πίτσα είναι ακόμα καλύτερη. Τις πρώτες πρωινές ώρες. Μετά το ξενύχτι. Τότε που βγαίνουν οι πρώτες πίτσες της ημέρας. Φρέσκιες ζεστές και λαχταριστές. Εκεί που ψάχνεις κάτι για να «σβήσεις» και η ελαφριά γλυκύτητα της σάλτσας, αγκαλιάζει το αλκοόλ και μηδενίζει το κοντέρ.

Πίτσα “Σάκης”

Λεωφ. Στρατού 26

τηλ. 2310852141