ΦΑΓΗΤΟ

10+1 τσιπουράδικα για να τσουγκρίσεις πριν το Πάσχα

Επειδή Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς τσίπουρο, ούζο και μεζέδες, δεν γίνεται, σου προτείνουμε πού να πας για να το ευχαριστηθείς όπως πρέπει.

Δεν θα πω ψέματα, τη Μεγάλη Εβδομάδα την έχω συνδυάσει με τα τσίπουρα και τους θαλασσινούς μεζέδες. Λόγω καταγωγής, αφού στην Θεσσαλία όλοι αυτές τις μέρες γεμίζουν τα τσιπουράδικα και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους μέχρι το πρωί. Δεν είναι όμως μόνο δική μου συνήθεια. Όλοι ψάχνουν αυτές τις μέρες κάπου να πάνε και γι’ αυτό εμείς μαζέψαμε τα καλύτερα, κατά την γνώμη μας, τσιπουράδικα και μεζεδοπωλεία για να νιώσεις σαν να είσαι στο Βόλο και κοιτάς τη θάλασσα του Παγασητικού.

Στην Αττική υπάρχουν πάρα πολλά τσιπουράδικα και μερικά από αυτά είναι κρυμμένα διαμαντάκια τσιπουροποσίας και ουζοποσίας. Εδώ μαζέψαμε δέκα (συν ένα υπερατού) για να έχεις έναν μπούσουλα και να διαλέξεις.

Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς

Αν περπατάς στο κέντρο και ψάχνεσαι, τότε τούτο το τσιπουράδικο θα το έχεις ακούσει στην φράση “Πάμε στου Τριαντάφυλλου για ψαράκι;”. Και αν το βρεις μέσα στην στοά της Λέκκα τότε μην είσαι σίγουρος ότι θα βρεις και τραπέζι για να κάτσεις. Βλέπεις αυτό που έχει σημασία για τον ιδιοκτήτη του από το 1995 είναι το αληθινό και καλό φαγητό. Απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα με το ψάρι να έχει την τιμητική του. Τραγανές κουτσομούρες, ζουμερά καλαμαράκια, γαύρος μαρινάτος και πεντανόστιμη αθερίνα. Και όλα αυτά συνδυασμένα με φρέσκα βραστά λαχανικά ή με τις υπέροχες σαλάτες. Μην ξεχάσεις να ζητήσεις παγωμένο ουζάκι γιατί τους πάει τέλεια.

(Λέκκα 22, Σύνταγμα)

Bαρκούλες

Βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Ιωνίας και από την πρώτη στιγμή που θα μπεις μέσα θα καταλάβεις ότι εδώ υπάρχει μπόλικη αγάπη για την θάλασσα, τους μεζέδες και το τσίπουρο. Η διακόσμηση έχει πολλά ναυτικά στοιχεία μιας και στο πάτωμα υπάρχει σανίδι και στους τοίχους φιλιστρίνια, παλάγγοι, και ψαράκια από αλουμίνιο ενώ το μενού θα σε κάνει να μην μπορείς να διαλέξεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Σαντορινιά φάβα, ψητές σαρδέλες, κριθαρότο με γαρίδες, μυδοπίλαφο και άλλα πολλά που θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Παραδοσιακές γεύσεις και πρωτότυπες συνταγές στο απόγειό τους.

(Αλαιας 2, Νέα Ιωνία)

Καπετάν Μιχάλης

Ο Καπετάν Μιχάλης είναι μια ιστορία μόνος του. Πρέπει να μιλήσουμε για αυτό μια μέρα αλλά τώρα θα μιλήσουμε για την δεύτερη νιότη που περνά παρά τα 50 χρόνια παρουσίας του. Τούτη η ψαροταβέρνα λοιπόν μπορεί να διατηρεί αναλλοίωτη την παράδοση που έχει τόσο σε περιβάλλον και διακόσμηση όσο και σε γεύσεις, αλλά ένα μαγικό ραβδί την έχει κάνει την αγαπημένη επιλογή όλων όσων θέλουν καλό ψάρι στο κέντρο. Η Φειδίου γενικότερα είναι ένα από τα πιο hot στενά της πόλης και ο Καπετάν Μιχάλης είναι εκεί για να προσφέρει καλό φαγητό και καθαρό ούζο. Εκεί θα δεις φοιτητές, εργαζόμενους, καλλιτέχνες, καθηγητές αλλά και κουστουμάτους, όλους μαζί να απολαμβάνουν τα υπέροχα μεζεδάκια του.

(Φειδίου 3, Αθήνα)

Λαγουδέρα

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι η διακόσμηση και στην Λαγουδέρα. Πορτοκαλί σωσίβια, ξύλινα καραβάκια και άλλες θαλασσινές λεπτομέρειες. Η Λαγουδέρα για να σου φύγει η απορία είναι  λαβή του πηδαλίου ή και ολόκληρο το πηδάλιο παραδοσιακού καϊκιού ή βάρκας και η λέξη προέρχεται από την ισπανική λέξη alargadera που σημαίνει προέκταση. Το μενού του εξίσου εντυπωσιακό με τα ολόφρεσκα όστρακα, κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, πετροσωλήνες να κλέβουν την παράσταση. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις καλαμάρι τηγανητό φρέσκο, γιουβέτσι με γαρίδες  και κριθαράκι με γαριδούλες καθαρισμένες. Καλό τσούγκρισμα και καλή όρεξη.

(Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα)

Το ουζερί του Λάκη

Ένα πραγματικό μυστικό του κέντρου της Αθήνας που φέρνει θαλασσινό αέρα σε ολόκληρη την πόλη. Βρίσκεται πίσω από την πλατεία Βικτωρίας και είναι ανοιχτό στο ίδιο σημείο από το 1984. ο γευστικός γόνος καλαμαριού με φρέσκο κρεμμυδάκι, καυτερή πιπεριά και πράσο, αέρινο σαλάχι αχνιστό, αέρινη φάβα, ολόφρεσκες πεσκανδρίτσες, μοναδικά μύδια σαγανάκι και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς ότι βγάζει η θάλασσα φτάνει στο τραπεζάκι σου. Το ουζερί του Λάκη είναι ένας πραγματικός θρύλος σε ότι αφορά το θαλασσινό φαγητό ενώ το δικό μου αγαπημένο είναι ένα πιάτο απλό αλλά ονειρικό. Γαύρος μαρινάτος πάνω σε πεντανόστιμη πατατοσαλάτα.

(Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας)

Το Καπηλειό του Ζάχου

Την πρώτη φορά που μου είπαν να το επισκεφτώ ήμουν διστακτικός. Όχι τίποτα άλλο αλλά μου πέφτουν και μακριά τα Καμίνια. Με έπεισαν όταν μου είπαν ότι το έχουν κάτι παιδιά από την Καρδίτσα και έχουν καταπληκτικούς θαλασσινούς μεζέδες. Οξύμωρο θα μου πεις, καθόλου θα σου πω εγώ. Βλέπεις εκεί στην Θεσσαλία το αγαπάνε το ψάρι και τον μεζέ γιατί πάει τέλεια με το ούζο και το τσίπουρο. Αυτό φαίνεται και στον Ζάχο όπου στέκουν αγέρωχες στην κουζίνα του έξι γυναίκες οι οποίες μαγειρεύουν και σερβίρουν μέσα σε έναν ζεστό και οικείο χώρο. Θα σου φέρουν θαλασσινούς μεζέδες και καλαμαράκια φρέσκα, σαρδέλες ψητές, φάβα και ότι άλλο ποθείς. Φυσικά σε κάθε μπουκιά πρέπει να τσουγκράς και το ποτήρι σου που έχει μέσα ούζο αλλά θα το συνηθίσεις. Μην ξεχάσω να σου πω ότι έχουν και υπέροχο κρασί.

(Κομοτηνής 37, Καμίνια)

Υπερωκεάνειον

Αν ένα μαγαζί μπορεί να περηφανεύεται ότι θυμίζει μεζεδοπωλείο παλιάς κοπής αυτό είναι το Υπερωκεάνειον στον Πειραιά. Η διακόσμησή του σε πάει σε άλλες εποχές με τις λεπτομέρειες που διαθέτει ενώ η όλη αύρα του θα σε κάνει να νιώσεις απίστευτα οικεία. Ζήτα ένα τσιπουράκι και περίμενε να έρθουν τα εκπληκτικά του μεζεδάκι και πιάτα που διαθέτει ο κατάλογος. Ψητή σαρδέλα που έρχεται πάνω σε ζυμωτό ψωμί με ντομάτα και κρεμμύδι, κομμάτια καλαμαριού τηγανισμένου όπως πρέπει, πάνω σε λιωμένη κόκκινη πιπεριά με balsamico, μαριναρισμένο λαυράκι, ψητές σαρδέλες και  φυσικά η ψητή σουπιά με ντομάτα και ταχίνι. Όπως καταλαβαίνεις εδώ το Υπερωκεάνειον παίρνει την υπόθεση μεζές πολύ πολύ σοβαρά και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

(Μαρίας  Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς)

Το Τσιπουράδικο του Αποστόλη

Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την λίστα ένα μαγαζί από τα Πετράλωνα. Σε μία πιάτσα που πραγματικά έχει άπειρες επιλογές το  Τσιπουράδικο του Αποστόλη είναι μια μοναδική επιλογή. Μικρό, χαριτωμένο με καρεκλίτσες καφενείο και παλιές διαφημίσεις στους τοίχους. Αν και ειδικεύεται σε μεζέδες παντώς καιρού για αυτές τις μέρες εγώ θα σου προτείνω τα καλαμαράκια του που θα σε αποζημιώσουν και με το παραπάνω Νόστιμα, πολύ μαλακά και τραγανά ειναι ο τέλειος μεζές για το εξαιρετικό του τσίπουρό του ενώ αν θες ούζο μην ξεχάσεις να βάλεις πρώτα το νερό και μετά τον πάγο για να μην χαθεί ούτε ίχνος από το άρωμα του γλυκάνισου.

(Τρώων 43, Άνω Πετράλωνα)

Ψιψίνα

Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα στην Ψιψίνα νόμιζα ότι μπήκα στον ναό του μεζεδοπωλείου και του τσιπουράδικου. Ένας υπέροχα διακοσμημένος χώρος στον οποίο κυριαρχεί η ζεστασιά αλλά και μια υπέροχη μυρωδιά φρεσκάδας. Ίσως για αυτό να φταίει και η βιτρίνα με τα πάνφρεσκα ψάρια και οστρακοειδή που περιμένουν να τα δοκιμάσεις. Και μιας και είπα οστρακοειδή, μυδοπίλαφο να φας στην Ψιψίνα, και ψαρομεζέδες, και χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί, και ολόφρεσκες φιλεταρισμένες ψητές σαρδέλες, και φρέσκο καλαμάρι, και κριθαρότο με γαρίδες. Γενικά στην Ψιψίνα δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις και θα θες να τα δοκιμάσεις όλα. 

(Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο)

Οι Θεσσαλοί

Αυτό το μεζεδοπωλείο στον Βοτανικό έχει από πίσω του μια τρομερή ιστορία για το πως ξεκίνησε, έχει άπειρο ενδιαφέρον το πως εξελίχθηκε σε ένα spot που όλοι το γνωρίζουν και το αγαπάνε. Τα τσίπουρα έρχονται απευθείας από την Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές -εξ ου και το όνομα-, ενώ οι μεζέδες του είναι ιδανικοί για να τσιμπάς όσο τσουγκρίζεις και απολαμβάνεις την μουσική του και τις φωνές του φοιτητόκοσμου που συνεχώς μαζεύει. Φθηνό, εξαιρετικό και αν πετύχεις κάποιο live τότε είναι σίγουρο ότι θα το αγαπήσεις ακόμα περισσότερο. Η Θεσσαλία είπαμε, έχει την τιμητική της αυτές της μέρες.

(Μελενίκου 2, Βοτανικός)

Ο Γιώργης του Βυθού

Ο Γιώργης του Βυθού είναι το συν ένα. Αυτό το μαγαζί στην Λυκόβρυση είναι must για όποιον λατρεύει το φρέσκο ψάρι και τα ποιοτικά θαλασσινά. Στην ουσία είναι ένα ψαράδικο αλλά δίπλα μπορείς να κάτσεις και να απολαύσεις τους μεζέδες του ή κάποια επιλογή σου από τα φρέσκια ψάρια του που τα ψήνει επί τόπου. Διαθέτει επίσης πολλές σαλάτες, απίστευτα τραγανές πατάτες κομμένες στο χέρι και μια μεγάλη ποικιλία από αποστάγματα ελληνικά.

(Σοφοκλή Βενιζέλου 92, Λυκόβρυση)