ΦΑΓΗΤΟ

Αυτός ο ζαχαροπλάστης θα σου ταρακουνήσει τη φαντασία

Γλυκά που ανοίγουν την όρεξη, αλλά και την πόρτα σε φανταστικούς μικρόκοσμους.

Οι σπουδαίοι ζαχαροπλάστες είναι σαν τους μεγάλους σεφ: Είναι ευφυείς, δημιουργικοί, τολμηροί και τρελοί με την καλή έννοια. Καμιά φορά, βέβαια, παρασύρονται από τον οίστρο τους και τότε ακριβώς η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ορίων.

Σε ένα τέτοιο παρανοϊκό δημιουργικό ντελίριο βρίσκεται και ο Matteo Stucchi. Ο διάσημος Ιταλός ζαχαροπλάστης που το τελευταίο διάστημα συνοδεύει τα γλυκά που παρασκευάζει στο εργαστήριό του με μινιατούρες τύπου Lego η Playmobil, παρουσιάζοντας έτσι φανταστικούς και ταυτόχρονα περίτεχνους κόσμους.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό, τόσο ως προς την εικόνα όσο και ως προς την γεύση. Μπορεί να μην είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε, αλλά τα σχόλια κάτω από τις δημιουργίες του Matteo μας πείθουν ότι οι δημιουργίες του ικανοποιούν τον ουρανίσκο όσο και τη φαντασία. Μια έστω φευγαλέα ματιά στις φωτογραφίες που βρήκαμε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, είναι αρκετή για να σας πείσει.

Το κέικ σοκολάτας έχει κοπεί στα δύο. Το μισό κομμάτι λείπει και οι άντρες της αντιτρομοκρατικής ερευνούν για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα. Οι καταζητούμενοι δράστες κινήθηκαν μυστικά, αθόρυβα και αριστουργηματικά. Οι δύο αστυνομικοί που χώρεσαν με το ζόρι στο πλάνο έχουν δύσκολο έργο και μόνο τρία στοιχεία στα χέρια τους. Η εξιχνίαση περιπλέκεται αισθητά.

Η τραγανιστή βάφλα δεν προορίζεται για κάποιο πεινασμένο στομάχι. Αντίθετα, φιλοδοξεί να στεγάσει τους κατοίκους μιας φτωχογειτονιάς. Οι νοικοκυρές πλένουν τα ρούχα τους στα ολόλευκα μπαλκόνια, ποτίζουν τις πρόωρα ανθισμένες γλάστρες τους και σκουπίζουν την καταθλιπτική αυλή τους, από φόβο μήπως ο κανακάρης τους γλιστρήσει και τραυματιστεί σοβαρά.       

Το κέικ με την απίθανη μπλε επικάλυψη θα ξεπουλούσε ακόμα και εάν το παρατούσαμε στην χειρότερη βιτρίνα του χειρότερου ζαχαροπλαστείου. Το σκηνικό είναι ειδυλλιακό. Ένα αντρόγυνο κάνει βαρκάδα στα νηφάλια νερά έχοντας αφήσει τα χνάρια του πάνω στην επιφάνεια. Η βιαστικά κατασκευασμένη αποβάθρα φαντάζει ως ο ιδανικός τους προορισμός.

Τόσο η μύτη όσο και η βάση από το γιγάντιο χωνάκι έχουν διαπεράσει τα δύο ασύμμετρα ντόνατς. Οι καρέκλες που κρέμονται από το αφράτο ψωμάκι δεν είναι άδειες. Τις έχουν καταλάβει μικροσκοπικοί άνθρωποι, οι οποίοι μάλλον αισθάνονται άβολα. Και ζαλισμένοι από το ανεξέλεγκτο κυκλικό γύρισμα.

Η λέξη υπερπαραγωγή ωχριά μπροστά στη σύλληψη και την εκτέλεση της ιδέας. Ένα υπηρεσιακό αεροπλάνο ρίχνει ακατάπαυστα γλυκά burgers με γέμιση σοκολάτας. Οι δεκάδες κρέμες με την απαλή υφή αντιλαμβάνονται πως το τέλος τους πλησιάζει. Οι εργάτες δεν μπορούν να επέμβουν, μόνο να περιορίσουν το μέγεθος αυτής της γλυκιάς καταστροφής.

Οι μαμάδες μας έλεγαν να μην παίζουμε την ώρα του φαγητού. Τώρα που ο Matteo ‘πειράζει’ τα γλυκά του, δικαιωθήκαμε. Το παιχνίδι θα συνεχιστεί.