ΦΑΓΗΤΟ

Γίνε ο μάγειρας που κρύβεις μέσα σου

Αν νομίζεις ότι είναι δύσκολο να φτιάξεις κάτι πραγματικά ξεχωριστό στην κουζίνα τότε κάνεις λάθος. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μεράκι και λίγη βοήθεια

“Οι άντρες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν”. Όσες φορές και να το ακούσω σκέφτομαι ότι οι προκαταλήψεις είναι κάτι βαθιά λανθασμένο στις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων. Μετά αναλογίζεσαι ότι οι περισσότερο chef είναι άντρες και καταλήγεις ότι οι άντρες όχι μόνο μπορούν να μαγειρεύουν αλλά μπορούν να το κάνουν και καλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη βοήθεια.

Κάπως έτσι αποφάσισα να μπω στην κουζίνα στο σπίτι της 24MEDIA και να φτιάξω τα αγαπημένα μου burgers. Ξέρεις γιατί διάλεξα burgers. Γιατί είναι νόστιμα, γρήγορα αλλά μπορείς πολύ εύκολα να απογειώσεις την γεύση του με μικρές λεπτομέρειες. Επίσης τα διάλεξα γιατί τα λατρεύω εγώ, τα λατρεύει η παρέα μου και πάνω από όλα τα λατρεύουμε ενώ βλέπουμε μπάλα.

Για αυτήν όμως την απογείωση που ανέφερα πριν χρειάστηκε να στραφώ στους The Eaters. Άκου να δεις πως έχουν τα πράγματα. Αυτοί οι food afcionados σε συνεργασία με την ΑΛΦΑ Weiss βοηθούν τον κόσμο να εντυπωσιάσει και να εκπλήξει τους δικούς του ανθρώπους με αφορμή το φαγητό. Όμως φαγητό χωρίς ΑΛΦΑ Weiss δεν γίνεται και κάπως έτσι η ομάδα μεταμορφώνει τα απλά πιάτα που λατρεύει ο καθένας σε αξιολάτρευτα πιάτα που θα τα ζήλευε και ένα εστιατόριο.

Αν τώρα θες να το κάνεις και εσύ, δεν είναι δύσκολο. Μπες στη σελίδα της ΑΛΦΑ στο Facebook ή στο YouTube, γράψε σε ένα comment τη σπεσιαλιτέ που θες να απογειώσεις και εκείνον ή εκείνη που θες να εντυπωσιάσεις. Αν επιλεγεί η συνταγή σου, ο μάγειρας, ο οποίος θα προτείνει τρόπους για να γίνει καλύτερο το φαγητό και θα προτείνει νέα υλικά. Ο στυλίστας του φαγητού, που θα ασχολείται με το στήσιμο του πιάτου και του τραπεζιού. Ο “ειδικός” για την ευρύτερη εμπειρία του φαγητού. Θα προτείνει τη μουσική και τη διακόσμηση. Και φυσικά, ο sommelier θα εκπαιδεύει εσένα και τον κόσμο γενικότερα για τον σωστό τρόπο σερβιρίσματός της ΑΛΦΑ Weiss.

Ας επιστρέψουμε όμως στα burgers τα οποία όσο τα έφτιαχνα ακολουθώντας τις οδηγίες μου έτρεχαν τα σάλια και σίγουρα όσο τα βλέπεις και εσύ τώρα στις φωτογραφίες σου συμβαίνει το ίδιο. Αν σου πω πόσο εύκολα είναι να τα κάνεις μόνος σου θα πρέπει να σου πω και πόσο νόστιμα ήταν. Και αφού σου τα εκμυστηρευτώ όλα αυτά θα σου πω και κάτι τελευταίο. Τα burgers αυτά πάνε τέλεια με ΑΛΦΑ Weiss. Κάθε μπουκιά απογειώνεται με μια γουλιά αυτής της ιδιόμορφης και ‘ανάποδης’ μπύρας.

Burgers με καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια θα χρειαστείς: 1 κρεμμύδι, 2 μανιτάρια, 2-3 πρέζες ζάχαρη, 2 κ.σ. βαλσάμικο. Για τα μπιφτέκια: 400 γρ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα, 2 ψωμάκια για μπέργκερ, 2 φέτες ντομάτα, μαγιονέζα, κέτσαπ ή σάλτσα bbq, μαρούλι, αγγουράκι πίκλες

Βάζουμε δύο τηγάνια στο μάτι σε μέτρια φωτιά. Στο πρώτο βάζουμε τα μπιφτέκια τα οποία έχουμε σχηματίσει κατάλληλα στα χέρια μας και χωρίς να έχουμε βάλει τίποτε άλλο. Λίγο πριν τα βάλουμε στο τηγάνι ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Στο άλλο βάζουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια με λίγο λάδι. Για να καραμελώσουν πιο γρήγορα ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρη και λίγο ξύδι βαλσάμικο. Μετά από λίγα λεπτά και αφού έχουμε γυρίσει τα μπιφτέκια και τα δύο τηγάνια είναι έτοιμα. Βγάζουμε τα burgers από την φωτιά και βάζουμε για πολύ λίγο τα ψωμάκια μας. Ίσα ίσα για να φριγανιστεί και από τις δύο πλευρές.

Όλα τα υλικά μας ήταν έτοιμα και τότε ρώτησα τον ειδικό στο σερβίρισμα και ακολούθησα ακριβώς τις οδηγίες του. Πρώτα μαγιονέζα, μετά μαρούλι, μετά τα μπιφτέκια, μετά τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τομάτα και κέτσαπ ή bbq suace στο πάνω καπάκι. Αν θέλεις να βάλεις και τουρσί τότε βάλτο στην πρώτη στρώση με την μαγιονέζα ψιλοκομμένο.

Έτοιμο σε κάτω από 15 λεπτά και πάλι καλά λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Σε κάθε μπουκιά, η δροσιά που έδινε η ΑΛΦΑ Weiss ήταν το κάτι άλλο και πίστεψέ με ήταν τόσο εύκολο τελικά να απογειωθούν τα απλά και ταπεινά burger αλλά και να τα φτιάξω μόνος μου. Το μόνο που χρειάζεται είναι έμπνευση και όρεξη. Άντε και λίγη βοήθεια από τους The Eaters.