ΦΑΓΗΤΟ

Η ανεξάντλητη κουζίνα της Νάξου

Ένα νησί τόσο πλούσιο που παράγει προϊόντα διαμάντια και φαγητά θεσπέσια.

Θυμάμαι όταν είχα πάει στην Νάξο για πρώτη φορά είχα εντυπωσιαστεί από τα χωριά της, τις παραλίες της και φυσικά το φαγητό της. Όμως αυτό που με είχε αφήσει με το στόμα ανοιχτό ήταν ότι όσο πήγαινα προς την ενδοχώρα έβλεπα μια χώρα πλούσια, γεμάτη ζώα και καλλιέργειες που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο κυκλαδίτικο νησί. Η Νάξος μοιάζει ευλογημένος τόπος και κατά συνέπεια ευλογημένοι όσοι γεύονται τα υπέροχα προϊόντα της.

Αν σου βάλαμε ιδέες και ακόμα δεν έχεις κανονίσει τις διακοπές σου, μην ανησυχείς καθόλου. Ο News 24/7 σε συνεργασία με την Blue Star Ferries, σου κάνουν δώρο τα εισιτήρια των διακοπών για το φετινό καλοκαίρι με τον απόλυτο καλοκαιρινό διαγωνισμό #PameNisi88_6.  Την Πέμπτη 13 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ο Αντώνης Φουρλής και η Στέλλα Γκαντώνα θα κληρώνουν καθημερινά από τις 09:30 έως τις 10:00 ακτοπλοϊκά εισιτήρια για 2 άτομα σε διακεκριμένη θέση με επιστροφή και 1 Ι.Χ. για τις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο και Σαντορίνη) και 2κλινη εξωτερική καμπίνα με 1 Ι.Χ. για τα Δωδεκάνησα (Κω και Ρόδο).

Τον ίδιο ενθουσιασμό είχε βιώσει και ο Νίκος Καζαντζάκης ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί με την ευφορία της Νάξου και το έγραφε με κάθε ευκαιρία. Μία ευφορία που βγάζει όχι μόνο στα υπέροχα προϊόντα της αλλά μεταφράζεται και στο πλούσιο τραπέζι της όταν συνδυάζονται όλα μαζί. Αν πρέπει να ξεκινήσουμε από κάτι, τότε αυτό είναι το Κίτρο Νάξου το οποίο είναι και το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ένα εμβληματικό για τη Νάξο λικέρ από φύλλα κιτριάς το οποίο θα δεις να παράγεται αν το επιθυμείς στο επισκέψιμο ποτοποιείο Βαλληνδρά που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1896.

Είναι ένα από τα τρία αναγνωρισμένα από το κράτος ελληνικά ηδύποτα με τη γεύση να είναι τόσο μοναδική που σε κάθε γουλιά σου θυμίζει απευθείας το νησί

Όμως δεν είναι μόνο το λικέρ που κάνει ξεχωριστά τα χώματα της Νάξου. Η θρυλική πατάτα της Νάξου βρίσκεται σε κάθε σπίτι και σε κάθε εστιατόριο. Η μεγάλη άνθηση στην παραγωγή έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα όταν η μεγάλη κτηνοτροφία του νησιού προσέφερε φυσικό λίπασμα στο έδαφος της Νάξου. Κατά συνέπεια η πατάτα Νάξου έφτασε να είναι ένα ξακουστό προϊόν του νησιού με εξαγωγές σε όλη την χώρα αλλά και Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Όπως είπαμε όμως, η κτηνοτροφία του νησιού είναι πάρα πολύ μεγάλη και το κρέας πεντανόστιμο. Αυτό φαίνεται και στα πιάτα που σερβίρονται στα χωριά αλλά και στα εστιατόρια της περιοχής. Τηγανητό φρεσκοσφαγμένο χοιρινό, στους γάμους κοκκινιστό μοσχάρι μαγειρεμένο μαζί με τα μακαρόνια, κόκκορας κοκκινιστός με μακαρόνια ή πατάτες, το κατσικάκι λεμονάτο ή κοκκινιστό με κολοκυθάκια, το μοσχάρι με μελιτζάνες, ή η ομελέτα με κολοκυθάκια ειναι μόνο μερικά από αυτά που θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλα σου και μερικά που επιβάλλεται να δοκιμάσεις σε κάθε επίσκεψη σου στο νησί. Στα πανηγύρια το κρέας έχει περίοπτη θέση και πίστεψέ με εκτός από το ότι θα πιεις καλά θα φας ακόμα καλύτερα.

Φυσικά δεν γίνεται από ένα νησί να λείπει το ψάρι με την ψευτοκακκαβιά να έχει περίοπτη θέση στις ταβέρνες του νησιού. Πάντα συνοδευόμενα από τα αγριόχορτα του νησιού τα οποία συμμετέχουν και σε υπέροχες πίτες (σεφουκλωτή, μια πίτα με σέφουκλα και σταφίδες) ή από λαχανικά με γεύση που όμοιά της δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Φυσικά τα πάντα στην Νάξο συνοδεύονται από τυροκομικά με το αρσενικό να έχει περίοπτη θέση. Ένα τυρί που μόλις το δοκιμάσεις σου θυμίζει Νάξο είναι και η γραβιέρα της, ενώ και η μυζήθρα παίζει πάρα πολύ.

Το κάθε γεύμα στην Νάξο όμως επιβάλλεται να τελειώνει με τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες της. Βλέπεις μια τόσο πλούσια γη δεν θα μπορούσε να υστερεί σε κάτι τέτοιο. Γλυκά του κουταλιού από νεραντζολέμονο, πορτοκάλι, κυδώνι, βερίκοκο, μηλαράκι ή παπιλώνα είναι μόνο μερικά από αυτά που πρέπει να δοκιμάσεις αλλά όπου βρεις σπιτική μαρμελάδα επιβάλλεται να αγοράσεις και για το σπίτι για να σου θυμίζει Νάξο όλη την χρονιά. Η Νάξος είναι ένας τόπος ευλογημένος και ένα νησί που συνδυάζει τα υπέροχα προϊόντα με τις πανέμορφες παραλίες.

Περιπλανήσου σε χωριά και τοπικές ταβέρνες και άσε τους ντόπιους να σε καθοδηγήσουν στις μοναδικές της γεύσεις.

Για να πάρεις μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στη φόρμα του διαγωνισμού χωρίς χρέωση ή να τηλεφωνήσεις (με αστική χρέωση) από Δευτέρα έως Παρασκευή στο 213 090 97 00 (06:00 – 23:00) δηλώνοντας τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ηλικία, περιοχή διαμονής, email).

Μόλις δηλώσεις συμμετοχή, αυτόματα μπαίνεις στην κλήρωση και μπορεί να είσαι ένας από τους τυχερούς που θ’ ακούσει το όνομά του από τις 09.30 έως τις 10.00 στους 88.6, στην εκπομπή “Πρωινό Τανγκό”. Αν ακούσεις το όνομα σου, κάλεσε αμέσως στο τηλεφωνικό κέντρο (213 09 09 700), βγές στον αέρα της εκπομπής και κέρδισε τα εισιτήρια της Blue Star.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου μόνο μια φορά και εξασφάλισε τη συμμετοχή σου για όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού. Συνολικά θα αναδειχθούν 16 νικητές.

Βάλε 88.6 και ταξίδεψε στα Ελληνικά νησιά!

Προγραμματισμός ταξιδιών

● Πέμπτη 13/06/19: 1 ταξίδι για Ρόδο & 1 ταξίδι για Σύρο

● Παρασκευή 14/06/19: 1 ταξίδι για Κω & 1 ταξίδι για Τήνο

● Τρίτη 18/06/19: 1 ταξίδι για Μύκονο

● Τετάρτη 19/06/19: 1 ταξίδι για Νάξο

● Πέμπτη 20/06/19: 1 ταξίδι για Σαντορίνη

● Παρασκευή 21/06/19: 1 ταξίδι για Τήνο & 1 ταξίδι για Πάρο

● Δευτέρα 24/06/19: 1 ταξίδι για Σύρο

● Τρίτη 25/06/19: 1 ταξίδι για Πάρο

● Τετάρτη 26/06/19: 1 ταξίδι για Νάξο

● Πέμπτη 27/06/19: 1 ταξίδι για Μύκονο & 1 ταξίδι για Κω

● Παρασκευή 28/06/19: 1 ταξίδι για Σαντορίνη & 1 ταξίδι για Ρόδο