ΦΑΓΗΤΟ

Η ιστορία της ζωής του Πέτρου Μάμου σε ένα υπέροχο βίντεο

Η νέα καμπάνια της μπύρας ΜΑΜΟΣ «εζυμώθηκε με πάθος» είναι από τις καλύτερες ελληνικές διαφημίσεις των τελευταίων ετών.

Η διαφήμιση της μπύρας MΑΜΟΣ μου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Youtube. Όχι μόνο δεν την προσπέρασα, αλλά μου κέντρισε τόσο πολύ την προσοχή που την άνοιξα σε ξεχωριστό tab, θέλοντας να την παρατηρήσω ακόμα περισσότερο.

Δεν θα είναι υπερβολή να πω ότι αυτό το μικρό ντοκιμαντέρ σε κινούμενο σχέδιο είναι μία από τις πιο όμορφες ελληνικές διαφημίσεις και αξίζει να τη δεις πολλές φορές, αλλά και να σταματήσεις καρέ καρέ, για να προσέξεις όλες τις μικρολεπτομέρειές της.

Μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά με τη βοήθεια ενός εμπνευσμένου animation εξιστορείται η ζωή του Πέτρου Μάμου, του γιου του Λορέντζου Μάμου, ο οποίος θέλοντας να εξελίξει την ενασχόληση του πατέρα του με τη ζυθοποιία, πήγε στο Μόναχο να σπουδάσει ζυθοποιός. Μετά το πέρας των σπουδών του ο Πέτρος Μάμος εργάστηκε σε διάφορα ζυθοποιεία, στο εξωτερικό και η τεχνογνωσία που πήρε τον βοήθησε να κάνει πραγματικότητα το όραμα του στην πατρίδα του.

Ο Πέτρος Μάμος επέστρεψε στην Πάτρα ως ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός και ίδρυσε ένα τεχνολογικά υπερ-σύγχρονο ζυθοποιείο. Η στιγμή που ο Πέτρος Μάμος χτίζει τα μέρη του εργοστασίου και μετά ανοίγει την πόρτα του ίσως είναι η αγαπημένη μου στιγμή σε αυτή την όμορφη ταινία μικρού μήκους. Το ανοίγει με την αγάπη και την ανυπομονησία που θα άνοιγε κανείς ένα σεντούκι που θα έβρισκε κρυμμένο στη σοφίτα, για να μάθει τα μυστικά του. Μόνο που ο Πέτρος Μάμος ξέρει τα μυστικά του και είναι έτοιμος να τα μοιραστεί με τους συντοπίτες του.

Βλέποντας την ιστορία του ξανά και ξανά, ανακαλύπτεις νέες λεπτομέρειες. Αυτό που παρατήρησα λοιπόν μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον: Η μίξη ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο στοιχείο, ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον.

Αρχικά οι αυθεντικές φωτογραφίες του Πέτρου Μάμου εμψυχώνονται από το σύγχρονο animation.

Το πάντρεμα όμως του παρελθόντος και του μέλλοντος γίνεται με ακόμα πιο ευρηματικό τρόπο. Οι σκηνές από τη ζωή του Μάμου εμπλουτίζονται από σκηνές που θα συναντούσε κανείς σήμερα.

Στο τρένο ένας αόρατος συνεπιβάτης του Πέτρου Μάμου κρατάει ένα τάμπλετ. Επιπλέον όταν ο Πέτρος Μάμος παίρνει το πτυχίο του, βγάζει σέλφι, σε μία από τις πιο εορταστικές στιγμές του βίντεο.

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί για ποιο λόγο. Για μένα όμως ήταν ξεκάθαρο. Ένας από τους λόγους που στη διαφήμιση παντρεύεται το σύγχρονο με το παραδοσιακό στοιχείο και η σύγχρονη με την παλαιότερη τεχνολογία, είναι επειδή αυτό έκανε και ο ίδιος ο Πέτρος Μάμος στη ζωή του. Όπως συμβουλεύει τον εαυτό του ο αφηγητής που υποδύεται τον Μάμο, ακούμε:

Από τα χρόνια σου να σκέφτεσαι πιο πέρα

Η ιστορία του Πέτρου Μάμου είναι ουσιαστικά μία ευχάριστη «Ιθάκη». Το ταξίδι γέμισε τον Πέτρο Μάμο γνώσεις, που όταν επέστρεψε στην Πάτρα έβαλε σε εφαρμογή. Σε όλα αυτά βέβαια, βασικό συστατικό υπήρξε το μεράκι και το πάθος του για την μπύρα.

Γι αυτό και άλλωστε η μπύρα ΜΑΜΟΣ υπερηφανεύεται ότι «εζυμώθηκε με πάθος».