Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
ΦΑΓΗΤΟ

Η νονά Πόπη θα ήταν πολύ περήφανη για το Godmama’s Yard

Η νέα άφιξη στο Περιστέρι είναι ένα μαγαζί που θα θες να περνάς όλη σου την μέρα.

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί για το πώς ήταν η ζωή στην παλιά Αθήνα. Τότε που η επικοινωνία ήταν πιο δύσκολη και οι σχέσεις λίγο πιο αυθεντικές. Τότε υπήρχαν προσωπικότητες οι οποίες έγραφαν την δική του ιστορία, η οποία μας μαγεύει μέχρι σήμερα. Η ιστορία της κυρίας Πόπης από την δεκαετία του ’80 ενέπνευσε μια παρέα ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος διαμάντι στο Περιστέρι.

Άλλωστε, τα όμορφα μαγαζιά τα κάνουν οι άνθρωποι και οι ιστορίες και πίστεψέ με στο Godmama’s Yard αυτά τα δύο συστατικά δούλεψαν ιδανικά για να΄ δημιουργηθεί ένα all day cafe bar από το οποίο δεν θα ξεκολλάς.

Το Godmama’s Yard άνοιξε πριν από λίγες μέρες στο Περιστέρι. Έχει μια τεράστια αυλή την οποία θα ερωτευτείς. Οι δύο ελιές που δεσπόζουν στον εξωτερικό χώρο, σου δίνουν την αίσθηση ότι δεν είσαι στην καρδιά των δυτικών προαστίων αλλά και η μπάρα του σε ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά. Για να καταλάβεις όμως πλήρως την ιστορία και την ατμόσφαιρα τούτου του μαγαζιού θα πρέπει να κάνω μια παρένθεση.

<Έναρξη ιστορικής παρένθεσης>

Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson)

Σε ένα δίπατο οίκημα του Περιστερίου με μια υπέροχη αυλή ζούσε η κυρία Πόπη. Γυναίκα της υψηλής κοινωνίας εκείνης της εποχής, είχε αναλάβει να μαθαίνει τρόπους, το λεγόμενο βαλέ, σε όλα τα Hilton του κόσμου. Κυρία που είχε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, πράγμα σπάνιο για την εποχή εκείνη, με εμπειρίες που την έκαναν να ξεχωρίζει. Ανύπαντρη όμως, δεν έκανε ποτέ παιδιά αλλά είχε αρκετά βαφτιστήρια για να αναπληρώσει το κενό, στα οποία και άφησε τελικά κληρονομιά το μεγάλο οίκημα στην βασιλέως Αλεξάνδρου στο Περιστέρι.

<Τέλος ιστορικής παρένθεσης>

Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Όταν οι έξι ιδιοκτήτες του Godmama’s Yard μπήκαν για πρώτη φορά στο οίκημα της βασιλέως Αλεξάνδρου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν παρατημένο χώρο. Ψάχνοντας τα παλιά πράγματα που είχαν μείνει, βρήκαν μια φωτογραφία της παλιάς ιδιοκτήτριας, καθήμενη σε μια ψάθινη καρέκλα και με περίσσιο αέρα πάνω της. Μόλις την είδαν και οι έξι, κατάλαβαν ότι αυτή η φωτογραφία, αυτή η ιστορία, θα είναι το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού που θα άνοιγε λίγους μήνες μετά στον ίδιο χώρο. Κάπως έτσι και η γραφίστρια Ελένη Σακαλή έφτιαξε το εντυπωσιακό logo του μαγαζιού.

Ένας χώρος που μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά. Διαφορετικά επίπεδα, με την αυλή να είναι καθιστική και το μέσα του όρθιο μπροστά από μια μαγευτική γαλάζια μπάρα. Απ’ έξω το μαγαζί έχει κρατήσει την αρχιτεκτονική του οικήματος αναλλοίωτη σαν φόρο τιμής στην εποχή που ζούσε ακόμα μέσα η κυρία Πόπη. Από μέσα, μόλις μπαίνεις καταλαβαίνεις ότι είναι ένα φωτεινό μαγαζί με διαφορετικές γωνίες που αν τις ψάξεις σίγουρα θα βρεις την αγαπημένη σου.

Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Έξω στην αυλή, κάτω από την ελιά, στον μέσα ξύλινο χώρο με την γαλάζια ταπετσαρία, στο μαρμάρινο μπαρ όπου δεσπόζει το γαλάζιο χρώμα. Το δικό μου προσωπικό και αγαπημένο spot είναι εκείνο στο μεταίχμιο της μπάρας και της αυλής. Εκεί μπορώ να κάθομαι με τις ώρες και να πίνω τον καλοφτιαγμένο καφέ με χαρμάνι area51 ή τα υπέροχα ποτά του και cocktails. Και μιας και είπαμε για cocktails, όλος ο κατάλογος έχει ονόματα από λουλούδια και βότανα και τον έχει εμπνευστεί ο γνωστός από το Bank Job και ένας από τους ιδιοκτήτες του Godmama’s, Θάνος Τσεκούρας. Εγώ θα σου προτείνω το Poppy με το εντυπωσιακό μαλλί της γριάς, το καταπράσινο Zerbera αλλά και το Peony.

Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Το άλλο μεγάλο ατού του Godmama’s Yard είναι τα πιάτα του. Πριν σου μιλήσω για όσα μου έκαναν εντύπωση, θα σου πω ότι τα υλικά σε όλα είναι πάνφρεσκα, και φτιάχνονται στον από πάνω όροφο έτσι ώστε να σου έρχονται με τέλεια γεύση. Πίτσα με λεπτή ζύμη, pasta με τρούφα, ζουμερο burger με φρέσκες πατάτες, ένα σαγηνευτικό BLT wrap που δεν έχεις φάει όμοιο του. Το φαγητό του Godmama’s ξεκινάει από το πρωί με τον καφέ σου και σε πάει μέχρι το βράδυ για να συνοδεύσεις το ποτό σου.

Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Για πρωινό επιβάλλεται να φας το Croque Madame του με brioche ψωμάκι και ένα ζουμερό αυγό από πάνω το οποίο είναι κόλαση, ενώ για το βράδυ με το ποτό, πάρε τις κοτομπουκιές ή την πίτσα πεπερόνι.

Το Godmama’s Yard είναι ένας χώρος που μόλις πας θα κολλήσεις και δεν θα θες να φύγεις. Ο Αγγελος, ο Δημήτρης, ο Μιχάλης, ο Νίκος, ο Θάνος και ο Ηλίας κατάφεραν να φτιάξουν ένα μαγαζί που σε κάθε του γωνία αποπνέει την ιστορία του χώρου και τον έντυσαν με εντυπωσιακά στοιχεία ώστε να τον ερωτευτείς. Η νονά Πόπη σίγουρα αν έβλεπε σήμερα τον χώρο όπου ζούσε όταν έχτιζε τον μύθο της θα ήταν πολύ περήφανη. Άλλωστε το Godmama’s Yard μοιάζει εξωτερικά με ένα καλά κρυμμένο μυστικό που μπαίνεις μεσα και βρίσκεις μια όαση. Όχι μόνο λόγω αυλής αλλά σε όλες του τις πτυχές.

Godmama’s Yard, Βασιλέως Αλεξάνδρου 98, Περιστέρι/210-5718393.