ΦΑΓΗΤΟ

Aν δεν έχεις φάει στον Σβέικ, δεν ξέρεις από ζωή

Υπάρχει ένα τσέχικο εστιατόριο που είναι ναός για τους λάτρεις της μπίρας και του κρέατος.

Το 1982, άνοιξε στον Νέο Κόσμο, ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ, το πρώτο τσεχο-σλοβάκικο εστιατόριο της Αθήνας. Το όνομά του το πήρε από το ομώνυμο σατιρικό διήγημα του Γιάροσλαβ Χάσεκ, ένα από τα γνωστότερα έργα της τσέχικης λογοτεχνίας. Τα χαρακτηριστικά σχέδια του διηγήματος κοσμούν τους τοίχους, αλλά και τον κατάλογο του εστιατορίου.

Ο Σβέικ σερβίρει μοναδικά πλούσιες γεύσεις, σε έναν χώρο τόσο ωραίο όσο τα φαγητά του. Το χειμώνα ο εσωτερικός του χώρος σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή δίνοντάς σου ένα μυσταγωγικό αίσθημα. Το καλοκαίρι ανοίγει και η βεράντα του, η οποία είναι σχεδιασμένη για να θυμίζει παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

 

Ανακάλυψα τον Σβέικ πριν από 6 χρόνια, και ενώ πολλά μαγαζιά ανακαλύπτω και μου αρέσουν, σε κανένα δεν έχω επιστρέψει τόσες φορές όσο στον Σβέικ. Είναι επίσης το μοναδικό μαγαζί, που δεν έχω συναντήσει ποτέ διαφοροποίηση στην ποιότητα της γεύσης. Πώς πας κάπου, τρως κάτι, και όταν ξαναπάς λες “α σήμερα δεν το έκανε καλά”. Ε, λοιπόν αυτό στον Σβέικ δεν συμβαίνει ποτέ. Όπως η γιαγιά σου δεν κάνει λάθος στη συνταγή, έτσι και στον Σβέικ θα φας αυτό που περιμένεις. Επιπλέον, η Τάνια , η Αφροδίτη , η Ελένη. ο Σπύρος και ο Γιώργος που το τρέχουν εδώ και 35 χρόνια σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.

 

Στο προκείμενο. To απαραίτητο ορεκτικό είναι το Smaseny Syr, το τυρί πανέ με ταταρέζικη σάλτσα δηλαδή. Την προσοχή σας παρακαλώ, γιατί οι μερίδες του Σβέικ είναι φτιαγμένες για καλοφαγάδες και ακόμα και το τυρί πανέ έχει μέγεθος κυρίως πιάτου σε σχέση με άλλα εστιατόρια.

Ένα ακόμα ορεκτικό που δεν παραλείπω να παραγγείλω, όταν προσφέρεται στο μενού, είναι η σούπα gulas, η οποία σερβίρεται μόνο τον χειμώνα. Το Gulas είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της τσέχικης κουζίνας και φυσικά υπάρχει πάντα στον κατάλογο και σε κυρίως γεύμα. Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του πικάντικου και του μοσχαρίσιου κρέατος.

 

Από σαλάτες, αγαπώ την Ovocny Salat με αχλάδι, φινόκιο και σάλτσα ροκφόρ. Είναι μια πολύ δροσερή επιλογή και μια γεύση που δεν έχεις ξαναφάει. Βέβαια τις περισσότερες φορές που πηγαίνω στον Σβέικ, θέλω να έχω χώρο για τα κυρίως πιάτα και την αγαπημένη μου μπίρα την Primator Double 24%, έτσι δεν παραγγέλνω σαλάτες (σας μίλησα και προηγουμένως για τις τεράστιες μερίδες του Σβέικ).

Πάμε τώρα στα κυρίως. Ο κατάλογος είναι χωρισμένος στα πιάτα με μοσχαρίσιο κρέας, με πουλερικά και με χοιρινό κρέας. Από τα πρώτα αγαπώ το Fille na Rostu, που είναι μοσχαρίσιο φιλέτο για τους λάτρεις των πιο λεπτών γεύσεων, και το Steak Praha, μια μπριζόλα γεμιστή με μανιτάρια, που σερβίρεται με πατάτες και σαλάτα. Εδώ, να κάνω μία μικρή υποσημείωση για τις τέλειες τηγανητές πατάτες του Σβέικ. Φυσικά στις επιλογές από μοσχάρι βρίσκεται και το περίφημο Gulas, για το οποίο μίλησα παραπάνω. Να προσθέσω ότι σερβίρεται με κνέντλικι, τα οποία είναι τσέχικα μαλακά ψωμάκια ψίχας -αν θα μπορούσα κάπως να τα περιγράψω. Πάνε παρέα με όλα τα πιάτα που έχουν πολύ ζουμί. Τα μουλιάζεις στη σάλτσα και τα τρως.

Από τα πουλερικά αγαπώ τo Kachna na Divoko, που είναι πάπια ψητή με σάλτσα από μύρτιλες. Γενικά μου αρέσει που στην τσέχικη κουζίνα το κρέας μαγειρεύεται ή σερβίρεται με σάλτσα φρούτων ή μαρμελάδες.

Σε χοιρινό κρέας κορυφαία επιλογή είναι ο χοιρινός λαιμός με σάλτσα ντομάτας, που δεν υπάρχει στον κατάλογο, αλλά σερβίρεται πάντα. Και μου αρέσει πολύ και η γεμιστή πατατοτηγανίτα. Λέγεται Popradsky Talir και πρόκειται για μία ζύμη που θυμίζει κρέπα και εσωκλείει ζουμερά ψιλοκομμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος.

Αν έχετε αντέξει ως εδώ, θα πρέπει οπωσδήποτε να σβήσετε με ένα γλυκό. Το αγαπημένο μου είναι τα γλυκά κνεντλίκι, όμως και από τα γλυκά και από όλα τα πιάτα του Σβέικ, ό,τι και να πάρεις από τον κατάλογο θα σε μαγεύσει.

*Κεντρική φωτογραφία: Facebook

Ο Καλός Στρατιώτης Svejk, Ρουμπέση 8, Νέος Κόσμος, Τρίτη-Σάββατο:17:00-2:00, Κυριακή: 1:30-1:00, Τηλ: 21 0901 8389