ΦΑΓΗΤΟ

Οι τρεις βασικοί μύθοι γύρω από τον βιγκανισμό

Τα facts που θα αλλάξουν όλα όσα πίστευες μέχρι τώρα για την vegan διατροφή.

Η vegan διατροφή βρισκόταν για πολλά χρόνια στο περιθώριο, με μόνο μια μικρή μερίδα του πληθυσμού να την επιλέγει. Τα πράγματα -πλέον- είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν. Το κίνημα του βιγκανισμού βιώνει μια απρόσμενη άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι λόγοι για τους οποίους επιλέγει κάποιος να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διατροφή είναι πολλοί και ποικίλουν. Από την προσπάθεια της βελτίωσης της υγείας μέσω της διατροφής μέχρι την ανάπτυξη συνείδησης γύρω από την κλιματική αλλαγή ή τη συμμετοχή στο κίνημα κατά της βάρβαρης μεταχείρισης των ζώων.

Παρά το γεγονός όμως πως η vegan διατροφή κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος, υπάρχουν ακόμα τρεις βασικοί μύθοι που οφείλουμε να καταρρίψουμε και να εξετάσουμε τι πραγματικά ισχύει.

Μύθος #1: Οι vegan δεν είναι υγιείς

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους για τη συγκεκριμένη διατροφή (ίσως ο μεγαλύτερος όλων) είναι ότι οι vegan δεν είναι υγιείς. Ο μύθος αυτός στηρίζεται κυρίως στο γεγονός πως το κρέας αποτελεί πηγή πρωτεΐνης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πηγή ασβεστίου.

Η αλήθεια

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτό που ενδεχομένως πιστεύεις. Κι αυτό γιατί το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι αποκλειστικές πηγές πρωτεΐνης και ασβεστίου αντίστοιχα. Τα λαχανικά, η βρώμη, τα αμύγδαλα, η κινόα κσι οι φακές είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης, ενώ αντίστοιχα το σπανάκι και τα φασόλια είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου. Αυτό αρκεί για να καταρρίψουμε τον μύθο ότι οι vegan δεν είναι υγιείς. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες εάν ακολουθήσεις μια διατροφή με φυτική βάση είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθείς από καρδιακές νόσους και διαβήτη.

Αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω, θα φέρουμε για παράδειγμα το νέο vegan burger των Goody’s Burger House, που παρασκευάζεται μόνο από φυτικά συστατικά, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (19 gr. φυτικής πρωτεΐνης/τεμάχιο), είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει λιγότερα λιπαρά από ένα αντίστοιχο μπιφτέκι από κρέας.

 

Μύθος #2: Το φαγητό των vegan είναι άνοστο και βαρετό

Αν είσαι vegan, είναι πολύ πιθανό να καλείσαι διαρκώς να απαντάς στις ερωτήσεις φίλων και γνωστών όπως “δεν βαριέσαι να τρως μόνο σαλάτα;”. Κι αυτό γιατί υπάρχει ακόμα ο μύθος ότι το φαγητό των vegan είναι άνοστο και βαρετό, αφού δεν περιέχει τροφές ζωικής προέλευσης. Μέγα λάθος.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι αυτό μπορεί να ίσχυε πριν από πολλά χρόνια. Πλέον, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η βιομηχανία τροφίμων έχει προσαρμοστεί τόσο πολύ στις ανάγκες των vegan που πλέον η διατροφή τους στηρίζεται σε πολλές και παράλληλα ποιοτικές επιλογές. Η μαζική στροφή των καταναλωτών προς την vegan διατροφή έχει αυξήσει τη ζήτηση και η βιομηχανία τροφίμων έχει ανταποκριθεί. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ότι μπορείς να φας μέχρι και burger χωρίς να ‘θυσιάσεις’ τη διατροφή σου. Γιατί πάνω απ’ όλα θες το γεύμα που θα φας να σου προσφέρει μια ωραία αίσθηση γευστικής ικανοποίησης. Στα Goody’s Burger House θα βρεις το meat-free burger που στέλνει το αγαπημένο comfort food σε νέα επίπεδα. Δεν έχει κρέας, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει κάποιος και στην όψη και στη γεύση, αφού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το κλασικό και αγαπημένο burger που έχουμε συνηθίσει.

Μύθος #3: Οι vegan δεν βρίσκουν τι να φάνε έξω

Οι άνθρωποι που επιλέγουν συνειδτητά να μειώσουν την κατανάλωση του κρέατος και να στραφούν στη vegan διατροφή, βρίσκονται πολύ συχνά στο επίκεντρο της προσοχής. Ένας από τους πιο συχνούς μύθους είναι ότι όταν θα βγουν έξω για φαγητό με την παρέα τους, δεν έχουν πολλές επιλογές ως προς τι να φάνε. Θα σου εξηγήσουμε αμέσως γιατί και αυτή η άποψη είναι λάθος.

 

Η αλήθεια

Η αγορά έχει φροντίσει να αγκαλιάσει και η ίδια τους vegans, οι οποίοι αυξάνονται με σταθερό ρυθμό. Τα Goody’s Burger House είναι η πρώτη αλυσίδα στην Ελλάδα που εισάγει στο μενού της την εναλλακτική του μπιφτεκιού χωρίς κρέας με το νέο meat-free burger που προσφέρεται σε όλα τους τα καταστήματα από άκρη σε άκρη της χώρας και σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή σε σχέση με παρόμοιες εναλλακτικές. Αυτό σημαίνει ότι όπου κι αν είσαι, μπορείς απλά να πας στο κοντινότερο Goody’s Burger House και να απολαύσεις ένα πεντανόστιμο burger που θα ζηλεύουν και όσοι τρώνε κρέας.