ΦΑΓΗΤΟ

Όταν το κρέας, γίνεται επιστήμη

Σε περίπτωση που δεν έχεις πάρει χαμπάρι το Base Grill, τα τελευταία δύο χρόνια, σταμάτα ό,τι κάνεις και πήγαινε. Αν είσαι άντρας…

Το Base Grill δεν είναι κάτι καινούριο στις επιλογές φαγητού, που πρέπει να σου πούμε, να σου επιβάλλουμε να δοκιμάσεις. Ήταν πριν δύο χρόνια, όταν το 2010 οι σαν δύο (ευμεγέθεις) σταγόνες νερό, Βαγγέλης και Σπύρος Λιακός αποφάσισαν να κάνουν το Μπουρνάζι meeting point κάθε περιοχής της Αθήνας.

Σόρι, meating point εννοώ, γιατί το Base Grill είναι το σημείο όπου το κρέας αποκτάει την πραγματική του αξία και σε επίπεδο υλικών (καταλαβαίνεις από την πρώτη μπουκιά ότι δεν σου έχουν δώσει καμιά σόλα, ίσα-ίσα είναι πρώτης διαλογής κρέας) και σε επίπεδο service (όλοι οι σερβιτόροι είναι άρτια εκπαιδευμένοι και μυημένοι στην τέχνη της κρεατοφαγίας) και κυρίως σε επίπεδο ψησίματος (πες εσύ πως το θες και θα σου πουν αν πρέπει να πάρεις χοιρινό, μοσχαρίσιο, πικάνια ή δεν ξέρω γω τι άλλο έχει ο hand made κατάλογος του μαγαζιού). Με το που περάσεις την πόρτα, θα δεις κόσμο από κάθε περιοχή της Αθήνας και επίσης θα κάτσεις κάνα δίλεπτο να χαζεύεις τις φωτογραφίες με τους star αθλητές που έχουν περάσει από εκεί, ανθρώπους των επιχειρήσεων των Media, αλλά η αλήθεια αυτού του μαγαζιού κρύβεται στις απλές παρέες που έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται και πάνε με την κάθε ευκαιρία.

Όσο για το τι να διαλέξεις είναι, σχετικό, ανάλογα δηλαδή με τι χούγια έχεις στο κρέας, αν θες να κολυμπάει στο αίμα, αν το θες στεγνό (καλύτερα πάντα το medium, άντε το πολύ medium-well), αν θες χοιρινό, μοσχάρι, κιμά, λουκάνικο (συμπλήρωσε ό,τι άλλο θες), αλλά καλό είναι αν δεν έχεις πάει…

Πρώτον: ΝΑ ΠΑΣ.

Δεύτερον: να πάρεις οπωσδήποτε τα αβγά μάτια πάνω σε φωλιά ψιλοκομμένης σαν φιδέ πατάτας, να τσεκάρεις την παστουρμαδόπιτα, να κόψεις λίγο όρεξη με το τηγανόψωμο και μετά να μπεις στο φτιαγμένο από (καλό όπως έχει γράψει και ο Χατζηιωάννου) λίπος γήπεδο. Η μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο θα έχεις φάει σε επίπεδο κρέατος. Δεν μπορώ να σου περιγράψω πώς είναι γιατί όσο και αν προσπαθεί η «δημιουργική γραφή», δεν έχει καμία τύχη απέναντι στη γεύση. Δεν μπορεί να την περιγράψει, μπορεί απλώς να την υπογραμμίσει.

Καλά, αν δεν θες σπαλομπριζόλα, πάρε βραζιλιάνικης κοπής πικάνια, πάρε μπιφτέκια, πάρα χοιρινά μπριζολάκια ή στην τελική πάρε τον μαύρο χοίρο (αν τον βρεις). Και επειδή τώρα θα ρωτήσεις «πόσο θα πληρώσω», θα σου πω ειλικρινά ότι με λιγότερα από 25 ευρώ δεν πρόκειται να φύγεις από εκεί και δεδομένης της κρίσης, το να δώσεις 25+ ευρώ για να φας έξω, μπορεί να σου ακούγεται λίγο σκληρό ροκ για την εποχή μας, αλλά είναι μερικά μαγαζιά που αξίζει να θυσιάσεις λίγο από το μπάτζετ σου. Σκέψου πόσα 15ευρα έχεις πετάξει σε φαγητά που είναι μέτρια.

Και κάνε δώρο στον εαυτό σου την πιο καλά ψημένη πρωτεϊνη που μπορείς να φανταστείς.

Υ.Γ. Τώρα, λένε, ότι τα δύο αδέρφια βάζουν στον γαστριμαργικό στόλο τους και το Travolta (πάλι στο Μπουρνάζι) που θα παίζει μόνο ψάρι και θαλασσινά. Αν είναι κι αυτό στο επίπεδο του Base Grill, μπορεί και να κόψω το κρέας.