ΦΑΓΗΤΟ

Photo Guide: Τα tips που θα ‘απογειώσουν’ τις food φωτογραφίες σου

Πώς θα τραβήξεις τις πιο ωραίες food φωτογραφίες που θα μπορούν να 'σταθούν' μέχρι και στο εξώφυλλο του καλύτερου γαστρονομικού περιοδικού.

Και έρχεται αυτή η “ιερή” στιγμή. Το στομάχι γουργουρίζει, το αίσθημα πείνας έχει φτάσει στο pick του και βλέπεις στο βάθος τον σερβιτόρο με το φαγητό που έχεις παραγγείλει να κάνει την εμφάνισή του. Αμέσως, οι παλμοί σου αυξάνονται. Και πας να δοκιμάσεις όμως ωπ! Όχι. Πριν δοκιμάσεις, πρέπει να κάνεις κάτι ακόμη.

Το κάνεις κι εσύ, το κάνουμε κι εμείς, το κάνουν όλοι. Το φαγητό αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εξασκήσεις τις ικανότητές σου στην τέχνη της φωτογραφίας και να μαζέψεις και πολλά likes στο Instagram. Σκέψου απλά πόσες φωτογραφίες φαγητού βλέπεις με ένα απλό σκρολάρισμα στο timeline σου στα social media.

Αυτή η “μόδα” του food photography δεν είναι νέα, δεν είναι όμως και πολύ παλιά, αφού ήρθε στο προσκήνιο πριν από μερικά χρόνια, όταν ξεκίνησαν τα social media – και ιδιαίτερα το Instagram – να γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Κάποιες από τις φωτογραφίες αυτές που βλέπεις στα social media είναι πιο ερασιτεχνικές, άλλες πιο επαγγελματικές. Εμείς θέλουμε το δεύτερο.

Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας φωτογράφος για να το καταφέρεις. Υπάρχουν μερικά έξυπνα tips που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις τις φωτογραφίες σου να μοιάζουν βγαλμένες από το εξώφυλλο του καλύτερου περιοδικού γαστρονομίας. Η πρώτη και βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να έχεις την κατάλληλη κάμερα, που να μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό. Όσο κι αν το ‘χεις, αν δεν υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο, δύσκολα θα είσαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

“Challenge accepted”

Δες το σαν μια πρόκληση. Το Oneman.gr δέχθηκε αυτή την πρόκληση. Άλλωστε κάθε ανδρικό site που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να δίνει στο φαγητό τη σημασία που πρέπει. Γι’ αυτό λοιπόν, αποφασίσαμε να βγούμε έξω, να δοκιμάσουμε μερικά από τα αγαπημένα μας φαγητά και να τα φωτογραφίσουμε σαν επαγγελματίες με τη βοήθεια του νέου Samsung Galaxy S10+. Θέλαμε ένα smartphone που να έχει πολύ καλή κάμερα, οπότε η επιλογή μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη. Θα εξηγήσουμε στη συνέχεια γιατί.

Το #GalaxyS10Takeover έγινε. Δώσαμε ραντεβού αρχικά στο Hoocut και στη συνέχεια στα Pax Burgers. Επειδή όμως χρειαζόμαστε κάποια tips από ειδικούς, ο φωτογράφος μας, Νικόλας Κατσαρός ήταν μαζί μας για να μας καθοδηγήσει. Και τα πήγαμε περίφημα.

 

Πριν όμως προχωρήσουμε στο “κυρίως πιάτο” αυτού του κειμένου, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί επιλέξαμε το νέο μοντέλο της Samsung για την φωτογράφιση. Η εξήγηση είναι απλή. Το Samsung Galaxy S10+ διαθέτει την καλύτερη κάμερα smartphone που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Και ξέρεις ότι δεν θα κουβαλάς μαζί σου επαγγελματική κάμερα σε κάθε μαγαζί που πας για να φας. Γι’ αυτό χρειάζεσαι το κινητό σου να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά.

Κάμερα επόμενης γενιάς

Τι σημαίνει όμως “η καλύτερη κάμερα smartphone που κυκλοφορεί στην αγορά”; Σημαίνει ότι διαθέτει πέντε φακούς που θα σε γλιτώσουν από την ταλαιπωρία να αλλάζεις συνεχώς ρυθμίσεις. Τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος, διπλή μπροστά για να τραβάς τις καλύτερες selfies. Οι selfies είναι ένα άλλο κεφάλαιο που δεν θα μας απασχολησει σήμερα.

Το σετ φακών του Samsung Galaxy S10+ διαθέτει τηλεφακό για εκπληκτικές δυνατότητες ζουμ, ευρυγώνια κάμερα για πιο καθημερινές στιγμές και υπερ-ευρυγώνια κάμερα για πανοραμικά τοπία. Οι τρεις αυτές επιλογές  θα οδηγήσουν τις αγαπημένες σου λήψεις στο επόμενο επίπεδο, κοντά στα επαγγελματικά πρότυπα και με τον ελάχιστο δυνατό κόπο.

Επιπλέον, με την κάμερα διπλού διαφράγματος δεν φοβάσαι πια τον χαμηλό φωτισμό που συνήθως αποτελεί “πονοκέφαλο” σε κάθε είδους φωτογράφιση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τραβήξεις καθαρές φωτογραφίες ακόμα και τη νύχτα, όπου μέχρι πρότινος και η πιο ανεπαίσθητη κίνηση μπορούσε να φέρει θολές λήψεις. Θα έχεις φωτεινές, καθαρές εικόνες οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Κι αν θες να κάνεις ακόμα πιο εντυπωσιακές τις φωτογραφίες σου, στο Samsung Galaxy S10+ θα βρεις τα κατάλληλα φίλτρα για να τις μετατρέψεις σε έργα τέχνης. Κράτα αυτά μέχρι εδώ.

Για να το πας ένα βήμα παρακάτω, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

How to: Τα βήματα για να βγάλεις τις καλύτερες food φωτογραφίες

 

Δώσε βάση στο φως

Για να τραβήξεις την τέλεια φωτογραφία, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το φως. Οτιδήποτε κι αν φωτογραφίζεις, το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείς είναι αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση, για να καταφέρεις να βγάλεις μια food φωτογραφία σαν επαγγελματίας, χρειάζεσαι πολύ μαλακό φως, χωρίς έντονες σκιές, που μπορεί να χαλάσουν το κάδρο σου.

 

Φωτογράφισε με κάτοψη ή από το πλάι

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φωτογραφίσεις ένα πιάτο. Ο καλύτερος από όλους είναι η κάτοψη. Αρκεί να δεις μερικούς από τους κορυφαίους food bloggers στο Instagram. Με την κάτοψη σου δίνεται η δυνατότητα να “παίξεις” περισσότερο με τη σύνθεση, με τα αντικείμενα που θα πλαισιώνουν το πιάτο, αλλά και με το food styling.

Στην κάτοψη, έχεις τη δυνατότητα να “παίξεις” με επαναλήψεις σχημάτων. Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα ορθογώνιο πιάτο, μπορείς να τοποθετήσεις έξτρα ορθογώνια αντικείμενα στο κάδρο σου, προκειμένου να υπάρχει αρμονία.

Αντίθετα, στη λήψη από το πλάι σε βοηθά περισσότερο το θόλωμα στο background.

 

Φωτογράφισε κάτι μέσα από κάτι άλλο

Μπορείς να προσθέσεις στη σύνθεσή σου κάτι out of focus ή να φωτογραφίσεις κάτι μέσα από κάτι άλλο. Με αυτό τον τρόπο κεντράρεις το βασικό θέμα της φωτογραφίας, το οποίο ξεχωρίζει από τα out of focus αντικείμενα για να πέφτει το μάτι κατευθείαν εκεί.

 

Φρόντισε να υπάρχει αυτοτέλεια

Για να είναι τέλειο το κάδρο σου, φρόντισε να υπάρχει αυτοτέλεια. Αυτό σημαίνει  ότι καλό θα είναι να μην κόβεται άσχημα ή απότομα κάποιο αντικείμενο. Η σωστή ισορροπία στο κάδρο, ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά μια φωτογράφιση φαγητού, εξαρτάται από την μάζα και το χρώμα των αντικειμένων που υπάρχουν σε αυτό.

Πήγαινε κοντά

Στις food φωτογραφίες, καλό θα ήταν να είσαι αρκετά κοντά, γιατί στον φακό φαίνονται διαφορετικές οι αποστάσεις.Όσο πιο κοντά είσαι, τόσο πιο λαχταριστό φαίνεται και το φαγητό που έχεις επιλέξει να φωτογραφίσεις και αποτυπώνονται καλύτερα οι λεπτομέρειες στο κάδρο σου.

 

Σύμμαχός σου το Scene Optimizer

Το Scene Optimizer, το βελτιωμένο εργαλείο Βελτιστοποίησης Σκηνής του Samsung Galaxy S10+ θα είναι ο σύμμαχός σου. Πρόκειται για έναν ευφυή βοηθό φωτογραφίας που σκέφτεται για λογαριασμό σου, αναγνωρίζοντας 30 δημοφιλή θέματα. Ένα από αυτά είναι φυσικά και το φαγητό. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πιο σύντομο δρόμο για επαγγελματικού στιλ φωτογραφίες. Μόλις ανοίξεις την κάμερα, το Scene Optimizer ενεργοποιείται αυτόματα για να μπει σε Food Mode. Ξεκίνα τα κλικ.

 

Χρησιμοποίησε τον τηλεφακό

H ισχυρή, επόμενης γενιάς, τριπλή κάμερα του Samsung Galaxy S10+ σου προσφέρει ένα πλήρες σετ φακών για απεριόριστες δυνατότητες. Η αλλαγή από τον έναν φακό στον άλλον είναι πανεύκολη. Για την τέλεια food photo, χρησιμοποίησε τον τηλεφακό (Telephoto 12MP) που κάνει ακριβώς αυτό που θες όταν φωτογραφίζεις κάτι και δίνεις σημασία στη λεπτομέρεια. Έχει εκπληκτικές δυνατότητες ζουμ και δεν παραμορφώνει το κάδρο σου και τις λεπτομέρειές του.

Πρόσθεσε κάποιο εφέ

Οι φωτογραφίες σου θα είναι από μόνες τους εντυπωσιακές. Αν όμως θες να τις κάνεις ένα “κλικ” πιο καλλιτεχνικές, μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα εφέ που μπορείς να βρεις στο Samsung Galaxy S10+. Μπορείς να θολώσεις το background ή να χρησιμοποιήσεις ένα από τα φίλτρα “spin” ή “zoom” ή “color point”. Εσύ επιλέγεις.

Bonus tip: Φάε ή δάγκωσε κάτι

Photo Credits: Νικόλας Κατσαρός

#sponsored