ΦΑΓΗΤΟ

Πώς η Καθαρά Δευτέρα αλλάζει τα δεδομένα κάθε Δευτέρας

Οι συνήθειες και οι γεύσεις που κάνουν την Καθαρά Δευτέρα τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε.

Δεν υπάρχει πιο σωστός τρόπος να ξεκινήσει ένα κείμενο που αφορά στη Δευτέρα από αυτόν τον στίχο:

“Βουρκωμένη Δευτέρα, η χειρότερη μέρα, η καινούρια βδομάδα, δεν περνά δεν περνά η ρημάδα”.

Αυτό το “δεν περνά, δεν περνά η ρημάδα” μιλάει κατευθείαν στην καρδιά κάθε εργαζόμενου που βλέπει μπροστά του την αρχή μιας (ακόμη) δύσκολης εβδομάδας.

Μας νιώθεις;

Ποτέ κανείς δεν αγάπησε τις Δευτέρες για μια σειρά από λόγους που αν ξεκινήσουμε να τους καταγράφουμε δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Ίσως φταίει το ότι τελείωσε το ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο και ό,τι αυτό περιελάμβανε, ίσως επειδή νοσταλγούμε ήδη το επόμενο ΣΚ (που όμως βρίσκεται πέντε μέρες μακριά), ίσως επειδή σύμφωνα με έρευνες (η επιστήμη μίλησε) η Δευτέρα είναι η πιο στενάχωρη μέρα της εβδομάδας. Όπως και να ‘χει, δεν έχουν βγει τυχαία φράσεις όπως “Monday face”, “Blue Monday” κλπ. – όλες μας υπενθυμίζουν συνεχώς τη γενική παραδοχή για τις Δευτέρες.

Υπάρχει όμως μία Δευτέρα μέσα στο χρόνο που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες. Δεν είναι απλά διαφορετική, είναι η Καθαρά Δευτέρα, η Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε!

Την Καθαρά Δευτέρα, όλα αυτά για τα οποία γκρινιάζουμε οποιαδήποτε άλλη Δευτέρα εξαφανίζονται ως δια μαγείας και δίνουν τη θέση τους σε casual ντύσιμο, γυαλιά ηλίου (αν ο καιρός μας κάνει το χατίρι), βόλτα στη θάλασσα ή την εξοχή και ένα τραπέζι με νόστιμους νηστίσιμους μεζέδες και φυσικά, πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Μακεδονικό Χαλβά.

Ας δούμε όμως, ποια είναι τα βασικά, παραδοσιακά «συστατικά» της γιορτινής αυτής μέρας!

Ο χαρταετός

Οι αναμνήσεις από τα τριήμερα που καταλήγουν σε Καθαρά Δευτέρα περιλαμβάνουν σίγουρα μια ιστορία με χαρταετό, ίσως και περισσότερες.

Αρχικά θυμόμαστε την χαρά της προετοιμασίας και αν είχαμε αποφασίσει να τον φτιάξουμε μόνοι μας, έπειτα την αγωνία εκείνο το πρωινό για το αν θα πετάξει ψηλά ή όχι, που συνοδευόταν από υπερηφάνεια κάθε φορά που όντως έφτανε ψηλά ή απογοήτευση στην αντίθετη περίπτωση. Ok, πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι και έχει την πλάκα του, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές το παίρναμε και λίγο στα σοβαρά. Και βάζαμε τα δυνατά μας.

 

Το νηστίσιμο τραπέζι

Μία από τις πιο κλασικές εικόνες της Καθαράς Δευτέρας: μέρα αργίας, μέρα νηστείας, μέρα που δεν «σηκώνει» πειράματα. Αρκεί λίγη λαγάνα, ταραμοσαλάτα, ντομάτες, ελιές, θαλασσινά και ό,τι άλλο λαχταράς. Και φυσικά, αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού, ο Μακεδονικός Χαλβάς που με τη γνωστή, αυθεντική γεύση δίνει μια ξεχωριστή γλύκα και νοστιμιά στο νηστίσιμο τραπέζι!

Αυτό το τραπέζι μπορεί να είναι στο σπίτι, σε κάποιο ταβερνάκι ή σε ένα ωραίο μέρος έξω στη φύση, με πικ νικ πάνω σε καρό τραπεζομάντηλο. Το σκέφτεσαι και χαμογελάς, έτσι δεν είναι;

 

Η καλή παρέα

Λένε ότι, για να περάσεις καλά, σημασία δεν έχει μόνο το σωστό μέρος αλλά και η καλή παρέα! Και αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες αλήθειες σε αυτή τη ζωή. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η τέλεια ευκαιρία να περάσουμε λίγο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την οικογένεια και τους φίλους μας που τόσο παραμελούμε λόγω της καθημερινότητας! Τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε βρίσκουμε την ευκαιρία να φάμε μαζί, να πετάξουμε χαρταετό και να κάνουμε όλα εκείνα που δεν προλαβαίνουμε λόγω του “φορτωμένου” προγράμματός σας.

 

Αλήθεια, σκέψου: Ποια άλλη Δευτέρα μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά; Καμία!

Εσύ τι διαφορετικό κάνεις την Καθαρά Δευτέρα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες;

Μπες κι εσύ τώρα στο www.agapamedeftera.gr, κάνε “share” το στοιχείο που κάνει τη δική σου Καθαρά Δευτέρα ξεχωριστή και βοήθησε τον Μακεδονικό Χαλβά να στηρίξει το έργο του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)!