ΦΑΓΗΤΟ

Ρεμούτσικο, η αυλή με τα πιο λαχταριστά παϊδάκια στα νότια

Μια ταβέρνα διαμάντι, δυο αδέλφια-ιδιοκτητές μάλαμα και κρεατικά βγαλμένα από τη χρυσή βίβλο του ψησίματος.

Το αγαπάει ο κόσμος το Ρεμούτσικο. Και το δείχνει με κάθε αφορμή, με το που γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό. Όπως π.χ. όταν βραβεύτηκε από το κοινό ως η ταβέρνα με τα καλύτερα παϊδάκια (και αρνίσια και, για τους πιο μερακλήδες, από προβατίνα) στην Αττική ή όταν, συχνά πυκνά, διοργανώνει κάποιο φιλανθρωπικό event ή τις καθιερωμένες μουσικές Τετάρτες.

Αν και, προσωπικά, ψηφίζω δαγκωτό ως best seller το χοιρινό κοντοσούβλι, το οποίο έχει επίσης σουξέ παν-αττικό (βλέπε έρχονται από όλες τις περιοχές για την πάρτη του): “Το κοντοσούβλι είναι σπεσιαλιτέ του πατέρα μας, του Κωνσταντίνου. Η συνταγή έχει παραμείνει ίδια από το 1982 που πρωτανοίξαμε έως σήμερα. Απαιτεί πολύ κόπο και προετοιμασία, αλλά μας ανταμείβει η ανταπόκριση που δείχνει ο κόσμος”.

Κι εγώ το αγαπώ το Ρεμούτσικο. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ξεκινώντας από το ότι είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Αθήνα που δεν έχω την γυναίκα μου να μου ζαλίζει το κεφάλι για το τι θα φάει το παιδί όταν πάμε εκεί. Η μικρή θα φάει μπιφτέκι (ή σουβλάκι κοτόπουλο φιλέτο). Και μάλιστα όλη τη μερίδα, παρόλο που είναι πολύ μεγάλη για τα κυβικά της.

Θα φάει μπιφτέκι γιατί εμπιστευόμαστε τυφλά τον Ηλία (ένας εκ των δυο νυν ιδιοκτητών, μαζί με τον αδελφό του τον Παναγιώτη, που συνεχίζουν περήφανα την οικογενειακή παράδοση) ότι το κρέας που προσφέρει στο παιδί μου είναι το ίδιο που θα έδινε και στα δικά του.

Για την ακρίβεια, εκείνη θα φάει μπιφτέκι και εγώ γεμιστό μπιφτέκι (με μπέικον, μανιτάρι, πιπεριά, γκούντα και ένταμ) που και είναι επίσης ένα πιάτο που παίζει στο μενού σταθερά εδώ και 35 χρόνια.

Είναι αφράτο, γευστικό και de facto μια από τις αδυναμίες μου, μαζί με τα κρατσανιστά παστουρμαδοπιτάκια και τις αφράτες τυροκροκέτες που σκάνε μύτη στην αρχή. “Δεν υπάρχει πελάτης που να μην με ρωτάει τι σημαίνει Ρεμούτσικο. Βγαίνει από τη λέξη ρεμούλα που σημαίνει τράκα, δηλαδή το τζάμπα φαγητό και η ελληνική φιλοξενία. Είναι μια αργκό που έλεγε ο παππούς μας, δηλαδή ‘πάμε να κάνουμε Ρεμούτσικο'”.

Το Ρεμούτσικο, προσωπικά, μου λύνει τα χέρια. Εδώ μπορώ να φέρω από τον φίλο μου τον Θωμά που τρώει τα πάντα (μέχρι και τραπεζομάντηλα) που θα είναι χαρούμενος γιατί οι μερίδες χορταίνουν πρώτα το μάτι και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αλλά και τον γείτονά μου τον Ριχάρδο που τρώει αποκλειστικά και μόνο κρέας και σαλάτα (είναι της υγιεινής βλέπεις), ο οποιός και καλύπτεται πλήρως -από άποψη ποιότητας και ψησίματος- από την μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα 850 γραμμαρίων. Την οποία και γλυκοιτάζει ήδη από την βιτρίνα των κρεατικών που βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη αμέσως μετά την είσοδο στο μαγαζί.

Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα, είναι ότι μιλάμε για μια ταβέρνα (πέντε λεπτά από το Athens Metro Mall ή -αν είσαι στην παραλιακή- στο τέλος της Καλαμακίου), η δεύτερη γενιά της οποίας τιμά τον κόπο και τον ιδρώτα που έριξαν οι γονείς τους για να την δημιουργήσουν.

Γι’ αυτό, άλλωστε, λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ελβετικό ρολόι, με το σέρβις να είναι απίθανα γρήγορο, το χαμόγελο των σερβιτόρων αυθεντικό και την ικανοποίηση δεδομένη. Είτε κάθεσαι στην καταπράσινη αυλή με τα λουλούδια, είτε στις δυο χουχουλιάρικες εσωτερικές σάλες (με τα δυο τζάκια που είναι ταμάμ για το χειμώνα) κοιτάζοντας το σουρεάλ ντεκό που είναι μια ευγενική προσφορά της καλλιτεχνικής φύσης του πατέρα Κωνσταντίνου.

Το πόσο αυθεντικά οικογενειακή είναι αυτή η ταβέρνα θα το καταλάβεις την πρώτη φορά που θ’ ανοίξει το παράθυρο (που βλέπει στην αυλή) η αξιολάτρευτη γιαγιά της οικογένειας και θα χαιρετίσει τον κόσμο που έρχεται στο μαγαζί ή απλώς θα ζητήσει κάτι από τα εγγόνια της.

Μία ταβέρνα η οποία, επιπλέον, κουβαλάει τη δική της ένδοξη ιστορία καθώς ξεκίνησε όταν αποφάσισε ο Κωνσταντίνος Δήμας να μετατρέψει την αγροικία του 1900 του παππού του σε ένα κουτούκι για να μαζεύονται οι φίλοι του, μεταξύ των οποίων οι Πάνος και Χάρης Κατσιμίχας, για να πίνουν κρασί, να τρώνε μεζεδάκια και να τραγουδάνε με τις κιθάρες τους.

“Στο Ρεμούτσικο έχουν γραφτεί αρκετά τραγούδια από τον Πάνο και τον Χάρη που αργότερα έγιναν επιτυχίες. Ο πατέρας μου το ξεκίνησε για εκείνον και την παρέα του. Αλλά γρήγορα το μυστικό μαθεύτηκε”.

Ε, λοιπόν, τώρα το μυστικό το ξέρεις και εσύ, οπότε στο εξής δεν έχεις καμία δικαιολογία να συνεχίσεις να βολεύεσαι με το δήθεν ή το μέτριο.

Info: Ρεμούτσικο, Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος. Τηλ.: 210-9704515, www.remoutsiko.gr.