ΦΑΓΗΤΟ

Στο Cupola δεν πας απλά για το φαγητό

Η εξαιρετική πίτσα είναι απλά η αφορμή για να επισκεφτείς την ζεστή τρατορία απεριτίβο στο Παγκράτι.

Αρκεί μόνο μια βόλτα στο Παγκράτι για να καταλάβεις ότι πρόκειται για μια περιοχή που τα έχει πλέον σχεδόν όλα. Μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, μικρά μεζεδοπωλεία, ταβέρνες. Αυτό που έλειπε όμως από την πιο χιπ γωνιά της πόλης, ήταν ένα καλό ιταλικό εστιατόριο, με την παραδοσιακή έννοια της λέξης. 

Όλα καλά παιδιά, το κενό αυτό ήρθε να το καλύψει με τον καλύτερο τρόπο το ‘Cupola’, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Φεβρουάριο και ήδη έχει εξελιχθεί σε ένα από τα αγαπημένα στέκια της πρωτεύουσας.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει όμως το ‘Cupola‘ σε σχέση με τα υπόλοιπα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας, τα οποία μεταξύ μας, δεν είναι και λίγα; Πολύ απλά, το γεγονός πως στην ουσία πρόκειται για μια  αυθεντική τρατορία απεριτίβο, με έμφαση στην ναπολιτάνικη πίτσα, τα φρέσκα ζυμαρικά αλλά και τα custom made κοκτέιλ, τα οποία προσφέρονται στο μπαρ του μαγαζιού και έχουν σαν στόχο να σε κρατήσουν στον ζεστό του χώρο ακόμα κι όταν τελειώσεις το φαγητό σου.

Πριν πάμε στα του μπαρ όμως, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, δηλαδή με το -εξαιρετικό- φαγητό. Και συγκεκριμένα, με την αγαπημένη σε όλους μας πίτσα. Μόνο που η πίτσα του ‘Cupola’ είναι λίγο διαφορετική απ’ τις υπόλοιπες, αφού έχει πιο μαλακό ζυμάρι και δεν είναι η κλασική τραγανή πίτσα που τρως σε ένα ιταλικό. Και πίστεψέ με, αυτό βγαίνει προς τα έξω. Σε όλες τις πίτσες, ο σεφ Stefano Rossi χρησιμοποιεί μοτσαρέλα Bufala και ντομάτα Samarzano και η αλήθεια είναι ότι όλες οι παραλλαγές του αγαπημένου φαγητού των Χελωνονιντζακίων που δοκιμάσαμε, ήταν εξαιρετικές.

(Πίτσα Μαργαρίτα)

(Πίτσα Νάπολι, με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ντοματίνια και βασιλικό)

(Πίτσα Πάρμα, με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ρόκα και προσούτο πάρμα)
Εκτός από τις πίτσες, στο μενού θα βρεις ακόμη μεταξύ άλλων ολόφρεσκα ζυμαρικά, σαλάτες, ταλιάτα και rib eye.

(Σαλάτα Veneta)

(Ριζότο με μανιτάρια)

Αλλά σαν να σε ακούω τόση ώρα. Τι σημαίνει το ‘Cupola’ ρε παιδιά; Μην ανησυχείς, δεν θα σε αφήσουμε με απορίες, η λέξη στα ιταλικά σημαίνει θόλος ή τρούλος και πιο ειδικά περιγράφει τον θόλο ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου, όπως αυτός που συναντάμε στην κουζίνα της τρατορίας.

Μια τρατορία η οποία είναι ανοιχτή από Τρίτη μέχρι και Κυριακή, με την κουζίνα να λειτουργεί από τις 7 το απόγευμα μέχρι τη 1 το βράδυ, εκτός του Σαββατοκύριακου που το ‘Cupola’ σε περιμένει και για μεσημεριανό, αφού είναι ανοικτό από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.

(Ταλιατέλες ραγού)

Αλλά είπαμε ήδη ότι ο πλήρης χαρακτηρισμός του ‘Cupola’ είναι τρατορία απεριτίβο, οπότε μετά το φαγητό (ή και παράλληλα, εμείς δεν κρίνουμε), μπορείς να πιεις το κοκτέιλ σου. Εκτός λοιπόν από την πλήρη λίστα κρασιών που έχει επιμεληθεί ο σομελιέ Γιάννης Μακρής, στο μπαρ που έχει στήσει ο Σπύρος Κερκύρας προσφέρεται ένα custom μενού για κοκτέιλ, λίγο ‘διαφορετικά’ από τα συνηθισμένα.

(Παραλλαγή του Negroni με μπλεντ από Βερμούτ)

(Passion Velvet, με λευκό ρούμι και passion fruit)

Το συμπέρασμα πάντως, είναι ένα: Το Παγκράτι βρήκε την τρατορία που έψαχνε και θα σε κρατήσει για ώρες στην αγκαλιά της.

Cupola, Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 211-4117444.