ΦΑΓΗΤΟ

Την Τσικνοπέμπτη δεν έχεις δικαιολογία για να μην είσαι μερακλής

Ένα κείμενο αγάπης για αυτή τη μέρα του χρόνου που όλοι οφείλουμε να βγάζουμε τον μερακλή που κρύβουμε μέσα μας.

Άλλοι έχουν τα Χριστούγεννα για αγαπημένη ημέρα του χρόνου, άλλοι την Πρωτοχρονιά και άλλοι εγωκεντρικοί τα γενέθλιά τους. Ε λοιπόν η δική μου αγαπημένη ημέρα του χρόνου είναι η Τσικνοπέμπτη. Βλέπεις, την ημέρα αυτή κυκλοφορώ λέγοντας το ποίημα που ισχύει για του Αγίου Βαλεντίνου. Ότι εγώ γιορτάζω το κρέας κάθε μέρα, ότι αν είσαι πραγματικά ερωτευμένος με το φαγητό δεν περιμένεις μία μέρα για να το γιορτάσεις και άλλα τέτοια γλαφυρά.

Στην πραγματικότητα όμως την ημέρα εκείνη την περιμένω πώς και πώς. Την σχεδιάζω μερικές εβδομάδες πριν, κάνω κανονικότατο countdown και σχεδιάζω την παρέα με την οποία θα την περάσω σαν να έφτιαχνα εντεκάδα για τελικό Champions League. Γιατί; Γιατί είναι η μοναδική ημέρα του χρόνου που έχουμε το δικαίωμα – γράψε λάθος, όχι το δικαίωμα – έχουμε υποχρέωση να είμαστε και ψήστες και μερακλήδες.

 

Οι άγιοι άνθρωποι της Hellmann’s το έχουν πιάσει το νόημα. Όχι απλά γιατί μας χαρίζουν τόσα χρόνια τα κατάλληλα εφόδια για να απογειώσουμε κάθε κρεατικό, κάθε σάντουιτς, κάθε burger και hot dog που αποφασίζουμε να ετοιμάσουμε. Αλλά γιατί φέτος αποφάσισαν να γράψουν την Ωδή στον Ψήστη τον Μερακλή.

Δες το βίντεο να καταλάβεις τι εννοώ.

 

Πες αλήθεια, δεν είδες τον εαυτό σου σε κάποιο από αυτά που περιγράφει το βίντεο;

Σε εκείνη που διαλέγει την πατάτα μία – μία θυμήθηκα τον εαυτό μου πριν περίπου 5 χρόνια να είμαι έξαλλος με τους φίλους μου γιατί ενώ τα είχαμε όλα στην εντέλεια, κάποιος είπε το ανεκδιήγητο “εντάξει μωρέ, θα παραγγείλουμε από κάπου πατάτες, πώς κάνεις έτσι;”. Όχι απλά δηλαδή δεν θα είχαμε δικές μας φρεσκοκομμένες πατάτες μαζί με το κρέας, δεν είχε καν κάνει ένα shortlist με τις πέντε καλύτερες τηγανητές πατάτες από τα μαγαζιά της περιοχής να επιλέξουμε.

 

Σε εκείνον που ντύνεται για την περίσταση, θυμήθηκα ένα BBQ πέρυσι στον κήπο της 24MEDIA όταν το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να φορέσουμε τις ειδικές ποδιές για την περίσταση και να εξετάσουμε ένα προς ένα τα εργαλεία που είχαμε προμηθευτεί για το BBQ.

Σε εκείνον που περνάει οντισιόν το ψωμάκι, απλά σκέφτηκα τον εαυτό μου πριν λίγες ημέρες όταν ανάμεσα σε δύο επαγγελματικά ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας, ξέκλεψα 15 λεπτά και πετάχτηκα με το σακάκι μέχρι τη Βαρβάκειο γιατί έχει μια γιαγιά που πουλάει ένα ρώσικο ψωμάκι αποθέωση του burger και του σάντουιτς.

 

Σε εκείνη που τα έβαλε με τα στοιχεία της φύσης θυμήθηκα την ημέρα που με τον φωτογράφο Θοδωρή Μάρκου τα βάλαμε με τα στοιχεία της βλακεία μας, περνώντας μια αναμένη ψησταριά μέσα από το σπίτι για να την πάμε στο πίσω μπαλκόνι, μετατρέποντας τα δωμάτια σε μπαρουτοκαπνισμένες ζώνες.

Σε εκείνον που δηλώνει την αγάπη του για την ψησταριά, παραβλέποντας το κοριτσάκι του, θα σου πω μόνο πόσους μήνες έρευνας περάσαμε στην παρέα για να καταλήξουμε στη μία, στη μοναδική, στην υπέρτατη ψησταριά που θα μας έβγαζε ασπροπρόσωπους κάθε χρονιά.

Εντάξει, με αυτόν που κάνει origami τις χαρτοπετσέτες δεν μπορώ να ταυτιστώ αλλά τον στηρίζω κι αυτόν τον μερακλή. Και κάθε μερακλή εκεί έξω που με τον τρόπο του βλέπει την Τσικνοπέμπτη ώς άλλη μία τρανή ευκαιρία για να πανηγυρίσει την σχέση του με το φαγητό.

Η Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου κοντοζυγώνει. Κι αν δεν έχεις αρχίσει ακόμα να κάνεις τα σχέδια σου για την ημέρα, ξεκίνα άμεσα. Βρες την παρέα, βρες τον χώρο, φτιάξε το μενού της βραδιάς μέσα από τις φανταστικές συνταγές που θα βρεις στο site της Hellmann’s και φρόντισε στην κουζίνα και το τραπέζι να έχεις τη μαγιονέζα, την κέτσαπ, τη μουστάρδα, την BBQ και όλες τις άλλες σως Hellmann’s που θα κάνουν το φαγητό σου ακόμα καλύτερο, είτε θα τις χρησιμοποιήσεις στο μαρινάρισμα, είτε θα παίξεις μαζί τους σε γευστικούς συνδυασμούς σε burger και hot dog, είτε θα συνοδεύσουν απλά το αγαπημένο σου κομμάτι κρέατος.

 

Μην ντρέπεσαι για τον μερακλή που κρύβεις μέσα σου. Η Τσικνοπέμπτη είναι η δική μας μέρα.

#grillingday #hellmannsgr