ΦΑΓΗΤΟ

To Big Mouth έχει το sandwich το αληθινόν

Αν πιστεύεις ότι υπάρχει ένα sandwich που μπορεί να σε κάνει να το πιστεύεις σαν θεό τότε το βρήκαμε. Βρίσκεται στην Πραξιτέλους.

Μερικά θέματα κρίνονται εθνικής σημασίας και πρέπει να έχεις άποψη. Γι’ αυτό κι εμείς πήραμε τα μπογαλάκια μας, καθίσαμε νηστικοί όλη την ημέρα και βάλαμε πλώρη για Πραξιτέλους. Φήμες έλεγαν ότι εκεί κρύβεται ένα μεγάλο στόμα που φτιάχνει τεράστια σάντουιτς. Όχι τεράστια σε μέγεθος, αλλά τεράστια σε εκτόπισμα και γεύση. Και να σου πω κάτι; Ήταν όντως εκπληκτικό το sandwich στο Big Mouth!

Έχω χαρακτηριστεί πολλές φορές από γνωστούς και φίλους σαν ένθερμος ακτιβιστής του κινήματος του σάντουιτς. Δεν ξέρω αν το λένε για καλό ή για κακό αλλά εγώ φουσκώνω τα στήθη και βάζω τους αντίχειρες στις μασχάλες και χορεύω κάθε φορά που το ακούω. Αυτή η πρόκληση που έθεσε στα τσάκρα μου το Big Mouth δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη.

 

“Κατεβαίνοντας την Πραξιτέλους στο δεξί σου χέρι. Λίγο πριν το Clumsies”. Έτσι να πεις αν σε ρωτήσουν που είναι το Big Mouth. Βέβαια μπορεί να σε ρωτήσουν που είναι και εκείνο με τα σάντουιτς. Ο Έλληνας δεν το έχει πολύ με τα ονόματα. Το ίδιο θα πεις εσύ! Μόλις έφτασα, χαιρέτησα τον Νίκο, του είπα “βάλε στην πλάκα ένα BLTάκι”, έπιασα τον Κώστα από το χεράκι, τον έβγαλα έξω να πούμε δύο λογάκια.

“Ρε μπαγάσηδες, τι μαγαζάρα φτιάξατε!”, του είπα ενώ η άκρη του ματιού μου θωρούσε τα μπεϊκονάκια που βάραγαν ζεμπεκιές στην πλάκα απάνου.

Άκου πως έχουν τα πράγματα. Εμφανισιακά δεν είναι τίποτα τρομερό σαν μαγαζί. Κλασσικό streetfoodάδικο με μακρόστενο πάγκο που απ’ έξω περιμένεις εσύ και από μέσα γίνονται μαγικούλια. Όμως ποτέ στο φαγητό, ειδικά στο σάντουιτς δεν έπαιξε σημασία ο χώρος. Κοιτούσα τον πίνακα με τα σάντουιτς και σκεφτόμουν τι ωραίο πράγμα είναι το sandwich και τι μερακλής ο τύπος που το πρωτοέφτιαξε.

 

Chicken Deli που το αγαπούν τα θηλυκά με το veggie mam αλλά αυτό που μου καρφώθηκε στο μυαλό είναι το Pastourmaly. Ο Κώστας σε συμβουλεύει ότι αν μετά έχεις ραντεβουδάκι καλό είναι να το δοκιμάσεις άλλη μέρα, γιατί το αυγό το τηγανητό, με τον παστουρμά και το κασεράκι που λιώνει είναι λίγο πολυεπίπεδη κόλαση. Έχει και κρύα σάντουιτς (το ψωμάκι πάντα ψήνεται) όπως το Tuna Luna και το Pink Fish. Το ένα με τόνο και το άλλο με σολομό, για τους ψαροφάγους της παρέας.

Και εκεί που ταξίδευα σαν άλλος Φιλέας Φόγκ με οδηγό το σάντουιτς ήρθε μπροστά μου το BLT (αυτό που βρίσκεται στην κεντρική φωτογραφία). Κλασσικό, σαν ταινία Godfather, μπόλικο μπέικο, από πάνω μαρούλι και ντομάτα. Το ελαφρώς πικάντικο αναδυόταν από την σως με ελάχιστο σκόρδο που εμφανιζόταν στην άκρη της γλωσσίτσας σου. Δάγκωσα μια, δάγκωσα δύο, δάγκωσα τρεις. Σαν γλυκιά αμβροσία στο στόμα μου κάθε μεμονωμένη μπουκίτσα.

Κάτι μου έλεγε ο Γιώργος όσο έτρωγα για σχολές Σικάγο αλλά εγώ μούγκριζα από ευχαρίστηση και έκανα πως καταλαβαίνω. Η πραγματικότητα είναι ότι μου είχε πάρει τα μυαλά το σάντουιτς αλλά δεν του το είπα εκείνη την στιγμή. Στην τελευταία μπουκιά τον κοιτάω και του λέω με γεμάτο στόμα “γαμηστερό”.

Αν είχα μυαλό θα έπρεπε να του πω ότι ήταν σκληροπυρηνικά γαμηστερό σε σημείο λατρείας με τιμές και βωμούς θεότητας αλλά δεν ήθελα να φανώ υπερβολικός και να με περάσει για κουζουλό. Δεν πρόλαβα να δοκιμάσω τα γλυκά σάντουιτς με χαλβά, σοκολάτα, φυστικοβούτυρα και μαρμελάδες αλλά είδα τον Νίκο να κόβει τον χαλβά βανίλια ευλαβικά και μου ήρθε μια οπτασία για το πως θα λιώνει στο στόμα.

Για να μην κλείσουμε έτσι απότομα ο Κώστας μας κράταγε μια έκπληξη για το τέλος. Μας έδωσε την καινούργια συνταγή που θα μπει σε λίγες μέρες στον κατάλογο. Γαριδοσαλάτα, μαρούλι και αβοκάντο. Α και μην ξεχάσω να σου πω ότι το Big Mouth είναι ανοικτό από τις 11:30 μέχρι τις 21:00 ενώ το όνομά του προήλθε από μια αιώνια κόντρα που έχουν τα δύο αδέλφια για τον Morrissey. Δεν στο είπα γαμώτο ότι είναι αδέλφια. Τώρα το έμαθες.

Big Mouth, Πραξιτέλους 20, Αθήνα facebook | foursquare