Το ψωμί που παρασκευάζεται από κατσαρίδες φέρνει τρόμο

Το επόμενο διατροφικό θαύμα ή το τέλος της λογικής;
SHARES

Θα μας ευχαριστούσε απίστευτα εάν κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον σταματούσαν οι απογοητευτικοί πειραματισμοί με το φαγητό και κατ' επέκταση με τις πρώτες ύλες του. Η επιστημονική κοινότητα δεν δείχνει βέβαια να σέβεται ούτε να συμμερίζεται τις ανησυχίες και τους προβληματικούς μας. Και φρόντισε να το αποδείξει με την τελευταία αποτρόπαια δοκιμή της: το ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι κατσαρίδας.

Την αμέριστη ευθύνη για την κακόγουστη αυτή σύλληψη έχουν δύο νέοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Rio Grande της Βραζιλίας. Το σκεπτικό τους ήταν απλό (και σεβαστό), αλλά προκαλεί αναγούλα: Το ανατριχιαστικό αλεύρι που παράγεται από μαγιά που με τη σειρά της παράγεται από κατσαρίδες, περιέχει 40% περισσότερες πρωτεΐνες συγκριτικά με το λευκό και – επιπλέον – περισσότερα αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Βραζιλιάνων, μπορεί να αποτελέσει μια φτηνή και σωτήρια λύση για χώρες με πληθυσμούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και της πείνας. Επίσης, είναι πιο εύκολο στην αποθήκευση από το συμβατικό ψωμί (όλοι προσευχόμαστε αυτές τις δύσκολες ώρες με τα χέρια πιασμένα να εγκριθεί η επιχορήγηση του φούρναρη για την επικείμενη επέκταση του μαγαζιού του, ειδάλλως πλησιάζουν απειλητικά οι μέρες πείνας).

Για να ελαφρύνει κάπως η ατμόσφαιρα, να τονιστεί πως οι κατσαρίδες που χρησιμοποιούνται διαφέρουν ριζικά από εκείνες που βλέπουμε στο σπίτι και χοροπηδάμε σαν ξεχαρβαλωμένες μαριονέτες πάνω στον καναπέ. Ανήκουν στο είδος 'Nauphoeta cinerea' και τα επιστημονικά επιτελεία τις προμηθεύονται από ειδικευμένα εκτροφεία που πληρούν ένα προς ένα τα κριτήρια του διεθνών οργανισμών υγείας.

Γενικώς, τα έντομα διαθέτουν το άκομψο χάρισμα να μετατρέπουν την τροφή τους σε κατάλληλη διατροφική δομή για τον άνθρωπο. Παρά το αξιομνημόνευτο προτέρημα τους, παραμένει ανοιχτή η συζήτηση περί κατανάλωσης εντόμων στην καθημερινή μας διατροφή. Στον δυτικό κόσμο, τουλάχιστον, αφού στην Ασία κάποια έντομα καταναλώνονται ως σνακ.

Μελλοντικά πάντως, η ανθρωπότητα θα έχει ανάγκη από διαρκώς μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και δίχως περιστροφές τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία συνετή και έξυπνη εναλλακτική. Άλλωστε, με την προσθήκη πολλών ακόμη συστατικών, σπάνια γίνεται αισθητή η υφή ή η γεύση τους.

Η αλήθεια είναι πως πολλά έχουν δει και συνεχίζουν να βλέπουν τα μάτια μας. Το ψωμί από αλεύρι κατσαρίδας, όμως, μας έχει τρομοκρατήσει για τα καλά. Πολύσπορο και πάλι πολύσπορο.

 

Share
 

24Media Network

Χιμένεθ: "Είμαι ξανά διαθέσιμος"

Ο Μανόλο Χιμένεθ αποκλειστικά στο Sport24.gr. Ο Ισπανός τεχνικός μιλά για τη σχέση του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Τι λέει για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και τον Ολυμπιακό, τον Ουζουνίδη, τον Βράνιες και το ενδεχόμενο επιστροφής του στην ΑΕΚ.

Το bullying στον Φετφατζίδη

Ο Γιάννης Φετφατζίδης είναι ο Πάσπαλι του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Μία φάση που τον στιγμάτισε και η αναζήτηση της εξιλέωσής του. Το γκολ με τη Λαμία ήταν το πρώτο βήμα, αναζητά το επόμενο, το μεγάλο.

Ο φόβος επέστρεψε στα μάτια των αντιπάλων του

Ο Γιώργος Περπερίδης γράφει για όσα έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει ο Ολυμπιακός φτάνοντας στα μισά της σεζόν, τι σημαίνει το ματς - ορόσημο με τη Μίλαν και την αξία της δήλωσης του Μάκη Χάβου.

 
Gift Calendar 2018
PROMO
Social Man