iStock
CRYPTO

10 πράγματα που δε γνώριζες για το Bitcoin

Σαν σήμερα, πριν από 14 χρόνια εκδόθηκε το πρώτο Bitcoin και ξεκίνησαν οι συναλλαγές. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν περισσότερα από 17 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ήταν 3 Ιανουαρίου 2009 όταν δημιουργήθηκε το πρώτο Bitcoin. Η αξία του έφτανε τα μηδέν ευρώ. Παρά την τεράστια πτώση των τελευταίων μηνών, όμως, το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα αξίζει περισσότερες από 15 χιλιάδες ευρώ αυτήν τη στιγμή. Στα 14 χρόνια που μεσολάβησαν, συνέβησαν πολλά: από τεράστιους θριάμβους μέχρι επικίνδυνες κατρακύλες. Σε κάθε περίπτωση όποιος επένδυσε τους πρώτους μήνες παραγωγής του σε αυτό, σήμερα έχει βγάλει πολλά λεφτά και σίγουρα δε μετανιώνει για την επιλογή του.

Πώς, όμως, κατάφερε το Bitcoin να γίνει ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων; Με ποιο τρόπο κατάφερε να αποκτήσει τόσο μεγάλη αξία και γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο μυστήριο σχετικά με τον ιδρυτή του; Αυτά είναι 10 πράγματα που σίγουρα αγνοείς γύρω από το πιο διάσημο κρυπτονόμισμα στον πλανήτη.

Ο μυστηριώδης δημιουργός του

Το 2009 ένας Ιάπωνας, ονόματι Satoshi Nakamoto, εισήγαγε το Bitcoin στον κόσμο μας. Από το 2010, όμως, και έπειτα εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο και έκτοτε δε γνωρίζουμε τίποτα για εκείνον. Κανείς, λοιπόν, δεν ξέρει αν είναι ζωντανός ή νεκρός. Στο πορτοφόλι του, ωστόσο, υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 980 χιλιάδες bitcoins, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Το 60% των Bitcoin είναι «νεκρά»

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, υπολογίζεται πως το 60% των Bitcoin είναι «φαντάσματα», καθώς οι χρήστες τους, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχουν χάσει τα στοιχεία εισόδου στο ηλεκτρονικό τους πορτοφόλι. Έτσι, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που μπορεί να είναι πλούσιοι, ωστόσο, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα τα οποία έχουν κερδίσει μέσω των κρυπτονομισμάτων.

 Η χώρα με επίσημο νόμισμα το Bitcoin

Τον Απρίλιο του 2015 δημιουργήθηκε ένα μικρο-κράτος μεταξύ της Κροατίας και της Σερβίας, γνωστό ως Liberland. Ιδρύθηκε από τον Vít Jedlička, πολιτικό, δημοσιογράφο και ακτιβιστή. Το επίσημο νόμισμα της Liberland είναι το bitcoin. Ο ίδιος θεωρεί ότι τόσο το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα όσο και τα υπόλοιπα μπορούν να παρέχουν μια ασφαλή και διαφανή μέθοδο για την καταγραφή ηλεκτρονικών, οικονομικών και φυσικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα κράτη που το έχουν απαγορεύσει

Από την άλλη, ωστόσο, υπάρχουν χώρες, όπως η Βολιβία, η Ισλανδία, το Μπαγκλαντές και το Εκουαδόρ που έχουν απαγορεύσει πλήρη τη χρήση του. Την ίδια ώρα, κάποια κράτη -μεταξύ αυτών η Ινδία, η Ταϊλάνδη και το Ιράν- έχουν ζητήσει από τους κατοίκους τους να είναι προσεκτικοί κατά τη χρήση κρυπτονομισμάτων.

Τα bitcoins δεν είναι άπειρα

Υπάρχει ένα όριο στο πόσα bitcoins μπορούν να υπάρχουν στην αγορά: 21 εκατομμύρια. Από αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν 17 εκατομμύρια bitcoins. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 80% των συγκεκριμένων κρυπτονομισμάτων έχουν ήδη εξορυχθεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα αναμένεται να τελειώσουν, με τους συγκεκριμένους ρυθμούς, το 2140. Οπότε υπάρχει καιρός ακόμη.

Μεγάλη επεξεργαστική ισχύς

Η διαδικασία εξόρυξης bitcoins είναι ακριβή. Καταναλώνει πολλά χρήματα, χρόνο και ρεύμα. Συγκεκριμένα, απαιτεί διακομιστές που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον συγκεκριμένο σκοπό. Όσο πιο γρήγορα επεξεργάζονται τα δεδομένα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ανταμειφθεί κανείς με bitcoins.

Τεράστια κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξή τους

Όλοι οι επεξεργαστές εξόρυξης Bitcoin στον κόσμο καταναλώνουν ετησίως περίπου 6 τεραβατώρες. Ένα ποσό τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ολόκληρη η Ιρλανδία δαπανά 5 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο. Η τεράστια κατανάλωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε μια εποχή με την ενεργειακή κρίση να είναι ακόμη σε έξαρση.

Satoshi, το cent των Bitcoin

Ό,τι είναι τα cents για το ευρώ, είναι τα satoshi για τα bitcoins. Ίσως, και κάτι παραπάνω. Συγκεκριμένα, εάν θέλει κανείς να αποκτήσει ένα bitcoin θα πρέπει να έχει στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι 100 εκατομμύρια satoshi. Άρα, αν έχει κανείς ένα στην κατοχή του, θέλει πολύ ψάξιμο ακόμα. 

Η διαφορά μεταξύ του Bitcoin και του bitcoin

Bitcoin Unsplash

Οι δύο όροι μπορεί να μοιάζουν ίδιοι αλλά δεν είναι. Το bitcoin αναφέρεται στο κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των συναλλαγών, ενώ το Bitcoin αναφέρεται στην εκκίνηση του αρχείου συναλλαγών.

Πιο γρήγορο ακόμη κι από τους υπερυπολογιστές

Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο, ο Summit, λειτουργεί με ταχύτητα 122,3 petaflops. Η επεξεργαστική ισχύς ολόκληρου του δικτύου Bitcoin, είναι περίπου 80.704.290 petaflops. Ένας υπερυπολογιστής, ωστόσο, κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα, ενώ το μόνο πράγμα που κάνει το δίκτυο Bitcoin είναι να προσθέτει μπλοκ στο blockchain.