© 2018, Jessica Hill/ASSOCIATED PRESS
TIK TOK

5 αμφιλεγόμενες συμβουλές οικονομικών από το TikTok

Η πλατφόρμα του TikTok είναι γεμάτη με συμβουλές αμφιβόλου προέλευσης σχετικά με το πώς μπορείς να πλουτίσεις. Βρήκαμε πέντε χαρακτηριστικούς και εξηγούμε γιατί οφείλεις να είσαι προσεκτικός.

To Tik Tok είναι μια πλατφόρμα όπου μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα: Συνταγές μαγειρικής, ασκήσεις γυμναστικής, πώς να βάψεις σωστά ένα τοίχο, πώς να αγοράσεις έπιπλα που ταιριάζουν με την ψυχολογία σου, πολλά μικροπράγματα. Οι συμβουλές επενδύσεων υπήρχαν και πριν από το Tik Tok. Κάποιος που γνώριζε λίγα πράγματα για το Χρηματιστήριο, κάποιος που ισχυριζόταν ότι έχει «πληροφορίες από μέσα» για μια εταιρεία, έβρισκε χώρο σε κάποιο περιοδικό έντυπο ή ηλεκτρονικό ώστε να διαφημίσει τις συμβουλές του και να προσελκύσει πελάτες, υποσχόμενος εύκολο πλουτισμό. Η νέα εκδοχή αυτών των αμφιλεγόμενων «συμβούλων επενδύσεων» υπάρχει και στο Tik Tok.

Πληρώνεις λιγότερα στα ξενοδοχεία, αν αγοράζεις πόντους

@zacharyburrabel #stitch with @420loveontour If I’m talking weird it’s cause I had a root canal #travel #travelhacks #hacks #deals ♬ original sound – zacharyburrabel

 

Με άλλα λόγια: Ο παραπάνω TikToker μας λέει πως κάθε φορά που αγοράζεις πόντους από τα προγράμματα loyalty των ξενοδοχείων και των αεροπορικών εταιρειών, μπορείς στη συνέχεια να πετύχεις πραγματικά μειωμένες τιμές σε κρατήσεις εισιτηρίων για πτήσεις και δωμάτια ξενοδοχείων. Δεν ακούγεται άσχημο.

Στην πραγματικότητα: Ναι, θεωρητικά και πρακτικά μπορείς να κερδίζεις εκπτώσεις μέσα από τις κρατήσεις εισιτηρίων σε ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες. Όμως οι προνομιακές τιμές απευθύνονται πάντα σε πελάτες που ταξιδεύουν συχνά, σε πραγματικά έμπειρους ταξιδιώτες. Συχνά επίσης υπάρχουν όροι σε τέτοιες αγορές μέσω πόντων, που δεν περιλαμβάνουν τη δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης κράτησης.

Επένδυσε σε δικαιώματα προαίρεσης (options trading)

@biaheza Reply to @deodatlawson This is getting out of hand… what should I buy next tho?? 😳😳 #daytrading #stocktok #investment #optionstrading ♬ Blue Blood – Heinz Kiessling & Various Artists

Με άλλα λόγια: Στο παραπάνω post εμφανίζεται ένας TikToker που αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 15.000 δολαρίων. Έχασε ένα μεγάλο μέρος αυτών σε λίγα λεπτά. Ύστερα έβγαλε κέρδος 7.000$.

Στην πραγματικότητα: Το Options trading με λίγα λόγια είναι μια μορφή online τζογαρίσματος σε χρηματιστηριακές μετοχές, που παρέχει στον χρήστη ευελιξία ως προς το να αγοράζει ή να πουλάει μετοχές σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Ουσιαστικά, προβλέπεις πότε θα ανέβει η τιμή μιας μετοχής και ποντάρεις τα χρήματα σου. Πρόκειται για μια μικρογραφία αυτού που συνέβη στο ελληνικό χρηματιστήριο, όταν άνθρωποι χωρίς εμπειρία και γνώση της αγοράς, άρχισαν να ποντάρουν σε μετοχές και να ρευστοποιούν στη συνέχεια τρομοκρατημένοι ή να μένουν άφωνοι και άπραγοι, χάνοντας μικρές και μεγάλες περιουσίες. Σήμερα, το options trading έχει προκαλέσει ακόμα και την αυτοκτονία ενός 20χρονου, που πίστεψε πως είχε χάσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε ένα ποντάρισμα.

 Γίνε απρόβλεπτος, κάνε ανοιχτές πωλήσεις (short selling)

Με άλλα λόγια: Στο παραπάνω video, ο δισεκατομμυριούχος των αμοιβαίων κεφαλαίων Bill Ackman περιγράφει με μια μάλλον μπερδεμένη αλληγορία κερμάτων, πως το short selling μπορεί να σε κάνει πλούσιο.

Στην πραγματικότητα: Κατ’ αρχήν, ας ορίσουμε τι είναι το short selling. Πρόκειται για ένα είδος χρηματιστηριακών συναλλαγών, όπου ο επενδυτής κινείται αντίστροφα από τη μάζα. Οι συναλλαγές του δεν αφορούν την άνοδο αλλά την πτώση μιας μετοχής. Είναι ένα είδος συναλλαγής που θυμίζει αρκετά το options trading που αναλύσαμε παραπάνω και απευθύνεται κυρίως σε επενδυτές με προχωρημένη γνώση της χρηματιστηριακής αγοράς και όχι σε ανυποψίαστους χρήστες του TikTok. To πιο κρίσιμο παράδειγμα short selling αφορά το αμερικάνικο χρηματιστήριο και τους επενδυτές που πόνταραν στην κατάρρευση του με το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι ίδιοι επενδυτές, σήμερα, καθώς ο NASDAQ επιχειρεί μια διακριτική ανάκαμψη, χάνουν διαρκώς χρήματα.

Αντίγραψε τις επενδύσεις των πλουσίων

Με άλλα λόγια: Συλλέγεις πληροφορίες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από χρηματιστηριακές εφημερίδες, από κάθε πληροφοριοδότη και στη συνέχεια αντιγράφεις τις επενδύσεις των πλουσίων (CEO’s, επιχειρηματίες, κλπ). Ο TikToker που ανέβασε το παραπάνω post, ισχυρίζεται πως με αυτή τη στρατηγική, αύξησε τα κέρδη του κατά 16%.

Στην πραγματικότητα: Θεωρητικά είναι κάτι που γίνεται. Μπορείς να ακολουθήσεις τις πληροφορίες και να διατυπώσεις μοτίβα επενδύσεων από έμπειρους traders για να τα μιμηθείς. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι το να καταφέρεις να «διαβάσεις» τον τρόπο σκέψης ενός επενδυτή που μπορεί να έχει τα ίδια χρόνια εμπειρίας με τον Warren Buffett, πριν χάσεις όλες σου τις οικονομίες σε ένα ποντάρισμα. Ακούγεται εύκολο, δεν είναι πάντα.

Επένδυσε νωρίς και κέρδισε χρήματα από τους τόκους

Με άλλα λόγια: Ο πρώην skater – νυν συνιδρυτής επενδυτικού fund, Mikey Taylor, στο παραπάνω video μας λέει πως αν ένας 18χρονος αρχίσει να αποταμιεύει περίπου 300 δολάρια κάθε μήνα, τα οποία στη συνέχεια τα επενδύει σταθερά σε μια συγκεκριμένη μετοχή, τότε όταν φτάσει στη σύνταξη, θα έχει φτιάξει έναν «κουμπαρά» εκατομμυρίων.

Στην πραγματικότητα: Αυτό μας θυμίζει λίγο όσα μας έλεγαν οι παππούδες μας στα 90s, να βάλουμε 1.000 δραχμές στην τράπεζα και να περιμένουμε μέχρι να μεγαλώσουμε, για να «αβγατίσουν» από τους τόκους και να γίνουν εκατομμύρια. Θεωρητικά, μια μικρή επένδυση μπορεί να κάνει ο καθένας στα 20 του, σε ένα κεφάλαιο για τις «δύσκολες μέρες» (όπως τις αντιλαμβάνεται ο καθένας). Αλλά ύστερα από μια δεκαετή οικονομική κρίση και μια πανδημία, ίσως είναι προτιμότερο να κρατάμε μικρό καλάθι ως προς τα προσδοκώμενα κέρδη.