AP Photos
ΙΣΤΟΡΙΑ

5 βασιλικοί γάμοι πολύ πιο καταστροφικοί από τον γάμο της Νταϊάνας και του Καρόλου

Το 'The Crown' δεν θα τολμούσε ποτέ να δείξει τι είχε κάνει ο βασιλιάς Ερρίκος στις γυναίκες του.

Η τέταρτη σεζόν του ‘The Crown’ έχει κάνει τη σειρά να συζητείται όσο ποτέ, πράγμα απολύτως αναμενόμενο από τη στιγμή που η πριγκίπισσα Νταϊάνα μπήκε στο κάδρο. Ο γάμος της με τον πρίγκιπα Κάρολο και τα γνωστά άγνωστα που ακολούθησαν και έγινα πρωτοσέλιδα σε χιλιάδες κουτσομπολίστικα περιοδικά, περνούν μέσα από το φίλτρο της σειράς και παρουσιάζονται ολοζώντανα μπροστά σε αυτούς που τα κατανάλωναν κάποτε μετά μανίας -αλλά και σ’ αυτούς που δεν πρόλαβαν και τώρα δεν τα χορταίνουν.

Ναι, ο γάμος τους αποδείχτηκε μία καταστροφή για το παλάτι, αλλά για τον κόσμο; Ξέρεις, κάποτε όταν ένας βασιλικός γάμος δεν πήγαινε καλά, θα μπορούσαν να πεθάνουν ως φυσική συνέπεια της διάλυσής του, χιλιάδες αθώοι. Ξεκινούσαν και τελείωναν πόλεμοι για πολύ μικρότερες αφορμές. Σήμερα το πολύ να γυριστεί ένα δακρύβρεχτο ντοκιμαντέρ -και ευτυχώς δηλαδή.

Γυρίζοντας πίσω στην ιστορία των ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων είναι εύκoλο να βρει κάποιος γάμους που “δεν πήγαν καλά”. Είτε εννοώντας την ίδια την τελετή, την ίδια την ημέρα της ένωσης των συζύγων είτε μεταχρονισμένα, τον γάμο ως συμβίωση. Υπάρχουν γάμοι που οδήγησαν σε δολοφονίες και σφαγές, ποιος Κάρολος και ποια Νταϊάνα, τι λέμε τώρα;

Ακολουθούν πέντε απ’ αυτούς:

1.

Στις 18 Αυγούστου 1572, μια Γαλλίδα πριγκίπισσα παντρεύτηκε τον βασιλιά της Ναβάρας και αυτός ο γάμος θα στράβωνε τόσο άσχημα, ώστε θα οδηγούσε σε μία από τις χειρότερες σφαγές στην ιστορία της Γαλλίας.

Ο γάμος έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των Θρησκευτικών Πολέμων της Γαλλίας, και αμέσως χώρισε το Παρίσι στα δύο, επειδή η νύφη και ο γαμπρός είχαν προσεταιριστεί διαφορετικές θρησκείες κατά τις πιο σκοτεινές μέρες της Μεταρρύθμισης. Η Μαργαρίτα της Γαλλίας, κόρη της βασίλισσας Αικατερίνης των Μεδίκων και αδερφή του βασιλιά της Γαλλίας, μεγάλωσε ως καθολική. Ο σύζυγός της, ο Βασιλιάς Χένρι της Ναβάρας ήταν Προτεστάντης.

Οι βασιλικοί Καθολικοί είδαν τον γάμο ως ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, καθώς εκείνη την ημέρα θα έρχονταν πολλοί πλούσιοι και επιφανείς Προτεστάντες για τον γάμο.

Λίγες ημέρες, λοιπόν, μετά τον γάμο του, οι Καθολικοί που είχαν σταλεί από τη βασίλισσα Αικατερίνη ξεσηκώθηκαν και έσφαξαν τουλάχιστον 3.000 Προτεστάντες, ένα επεισόδιο που θα έμενε γνωστό ως ’Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου’.

Το επίσης τρομερό είναι ότι μετά από αυτό το πισώπλατο χτύπημα, το ζευγάρι δεν χώρισε και δύο δεκαετίες μετά ο γαμπρός θα γινόταν τελικά Βασιλιάς Ερρίκος Δ’ της Γαλλίας.

2.

Σχεδόν κάθε ένας από τους γάμους του Βασιλιά Ερρίκου Η’ κατέληξε σε καταστροφή. Ο πρώτος γάμος του, με τη χήρα του νεκρού αδερφού του, έληξε με τον Ερρίκο να σπάει τη χιλιόχρονη συμμαχία της “χώρας” του με την Καθολική Εκκλησία και να πυροδοτεί την Αγγλική Μεταρρύθμιση. Ο δεύτερος γάμος του, με την έγκυο Άννα Μπολέυν, έληξε άσχημα όταν αντί για γιο, γέννησε κόρη. Καταδικάστηκε για προδοσία και αποκεφαλίστηκε. Η τρίτη του σύζυγος, η Τζέην Σέυμουρ, πέθανε εννέα ημέρες μετά τον τοκετό και αφού του χάρισε τον “πολυπόθητο γιο”.

Εντούτοις, η τέταρτη σύζυγός του, η Άννα της Κλέβης στάθηκε πιο τυχερή, καθώς τη θεώρησε αρκετά αποθεωτική για να μείνει μαζί της για πολύ και μετά από έξι μήνες τη χώρισε. Δεν είχε όμως την ίδια τύχη και η πέμπτη νύφη. Η Κάθριν Χάουαρντ ήταν ξαδέρφη της Άννας Μπολέυν και αποκεφαλίστηκε στα 19 της χρόνια με την κατηγορία της μοιχείας.

Η Κάθριν Παρ, ήταν η έκτη σύζυγος του Ερρίκου και ήταν η μόνη που επιβίωσε. Κατάφερε να πεθάνει μετά απ’ αυτόν, με έναν χρόνο διαφορά. Και μπράβο της.

3.

Το 1795 ο πρίγκιπας της Ουαλίας Γεώργιος -και μελλοντικός ‘Βασιλιάς Γεώργιος Δ΄- παντρεύτηκε την ξαδέλφη του, την πριγκίπισσα Κάρολιν του Μπράνσγουικ. Όπως και οι περισσότεροι βασιλικοί γάμοι στην ιστορία, δεν ήταν μία “ένωση αγάπης”. Ο Γεώργιος χρειαζόταν βοήθεια για να εξοφλήσει κάποια απ’ τα χρέη του (σχεδόν 630.000 λίρες), και η Κάρολιν απλώς είχε τα χρήματα.

Όταν όμως είδε τη νύφη του για πρώτη φορά, δεν ενθουσιάστηκε και τόσο, για την ακρίβεια αναφώνησε “Δεν είμαι καλά. Φέρτε μου γρήγορα ένα ποτήρι μπράντυ!”. Και από εκεί και πέρα το πράγμα όλο και θα χειροτέρευε.

Την ημέρα του γάμου τους, ο Γεώργιος ήταν τόσο μεθυσμένος που δεν μπορούσε καν να σταθεί στα δυο του πόδια, και δύο δούκες αναγκάστηκαν να τον κρατούν όρθιο κατά τη διάρκεια του μυστηρίου. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της τελετής, ο μελλοντικός βασιλιάς δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει μπροστά σε όλους.

4.

Το 1589, ο Βασιλιάς Ιάκωβος ΣΤ΄ της Σκωτίας, απέπλευσε από το “νησί” για να συναντήσει τη μελλοντική του γυναίκα, την Άννα της Δανίας. Στον δρόμο όμως της επιστροφής, ισχυρές καταιγίδες παραλίγο να βυθίσουν το πλοίο, γεγονός που του γέννησε την εξής έμμονη ιδέα: κάποιες μάγισσες προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν κι έτσι ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών θα ξεκινούσε με το που θα επέστρεφε στη Σκωτία.

Κάτω από απάνθρωπα βασανιστήρια, μια γυναίκα με το όνομα Γκέιλις Ντάνκαν (η έμπνευση πίσω από τον ομώνυμο χαρακτήρα που κατηγορείται για μαγεία και στο ‘Outlander’) προκειμένου να γλιτώσει η ίδια, κατηγόρησε κάποιες άλλες γυναίκες ως μάγισσες, ως αυτές που ήθελαν να βλάψουν τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα.

Το κυνήγι μαγισσών του Ιάκωβου εξελίχθηκε σε αυτό που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως “οι δίκες μαγισσών του Βόρειου Μπέργουικ’, κατά τις οποίες ο ίδιος ο Βασιλιάς βασάνισε προσωπικά κάποιες κατηγορούμενες μέχρι να τους αποσπάσει τις -παρανοϊκές εν τέλει- ομολογίες.

5.

Η πριγκίπισσα Αουγκούστα της Σαξ-Γκότα ήταν ιδιαίτερα νευρική την ημέρα του γάμου της. Το 1736, είχε μόλις φύγει από τη Γερμανία για να ταξιδέψει στη Βρετανία και να παντρευτεί τον κληρονόμο του Ηνωμένου Βασιλείου, τον πρίγκιπα Φρειδερίκο. Εκείνη την εποχή, η Αουγκούστα ήταν μόλις 16 ετών και ο γαμπρός της ήταν σχεδόν 30 ετών. Οι δυο τους ειδωθήκαν μόνο μία φορά πριν από το γάμο τους και δεν είπαν και πολλά, καθώς η έφηβη νύφη δεν μιλούσε καν αγγλικά.

Την ημέρα του γάμου της η Αουγκούστα ήταν απίστευτα νευρική με αποτέλεσμα να κάνει εμετό πάνω στο -πανάκριβο- νυφικό της. Δεν σταμάτησε όμως μόνο εκεί, έκανε και εμετό πάνω στο μοναδικό πρόσωπο που θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή. Όχι πάνω στον γαμπρό, αλλά πάνω στη μάνα του, τη βασίλισσα Κάρολιν. Δεν ξεκινάς καλά έτσι με την πεθερά.