© Bettmann / Contributor / Ideal Image / Getty Images
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

7 απίστευτες συμπτώσεις που βάζουν σε σκέψεις τους ιστορικούς

Η μέρα θανάτου του Stephen Hawking, οι παράλληλες πορείες των Lincoln και Kennedy, ο σαρδόνιος Mark Twain και οι προφητείες των Simpsons προκαλούν τη λογική μας.

«Τυχαίο; Δε νομίζω!». Η φράση που έγινε σλόγκαν σε διαφήμιση, τρυπώνοντας μια για πάντα στο υποσυνείδητό μας, βασίζεται σε μια πολύ απλή αλήθεια: ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λατρεύει να ανακαλύπτει μοτίβα, προσπαθώντας να χωρέσει τον χαώδη κόσμο σε κουτάκια. Λατρεύει τόσο αυτά τα μοτίβα, που αν δεν υπάρχουν, τελικά τα εφευρίσκει ο ίδιος. Αυτός είναι ο κύριος ψυχολογικός λόγος που θεωρίες συνωμοσίας ξεπετάγονται πιο γρήγορα και από τουλίπες την άνοιξη.

Αλλά όσο ορθολογικός και ψύχραιμος και αν προσπαθείς να μείνεις, υπάρχουν κάποιες συμπτώσεις που προκαλούν. Γεγονότα τα οποία βλέποντάς τα ετεροχρονισμένα, σε κάνουν να απορείς, να σηκώνεις με υποψία το φρύδι και να σκέφτεσαι: Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Παρακάτω, μερικές από τις συμπτώσεις που συνεχίζουν να βάζουν τους ιστορικούς σε σκέψη.

Η ημέρα θανάτου του Stephen Hawking

Το 2018, στις 14 Μαρτίου αφήνει την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος Stephen Hawking και από την επόμενη χρονιά η μέρα αυτή καθιερώθηκε από την Unesco ως Διεθνής Ημέρα Μαθηματικών, προς τιμήν του Αμερικανού επιστήμονα που παρέδωσε κομβικές ανακαλύψεις για τις μαύρες τρύπες και τα μαθηματικά μοντέλα του χωροχρόνου. Το παράδοξο είναι ότι η ίδια ημερομηνία ήταν από παλιότερα αφιερωμένη στη μαθηματική σταθερά π (3,14), κάνοντας τον θάνατο του Hawking να μη μοιάζει τυχαίος.

Οι παράλληλες πορείες των Lincoln και Kennedy

Μια σειρά από ομοιότητες συνδέουν μυστηριωδώς τους δύο προέδρους της Αμερικής, Abraham Lincoln και John Kennedy: δολοφονήθηκαν και οι δύο από πυροβολισμό στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή ημέρα Παρασκευή, και οι δύο είχαν για αγαπημένο τους φίλο ένα άτομο με το όνομα Billy Graham, ενώ και οι δύο Billys είχαν με τη σειρά τους τέσσερα παιδιά.

Επίσης, κι οι δύο είχαν γραμματείς με το όνομα του πολιτικού τους alter ego (ο Lincoln είχε γραμματέα Kennedy και ο Kennedy είχε γραμματέα Lincoln), ενώ αμφότερους τους διαδέχτηκαν πρόεδροι με αντιπρόεδρο ονόματος Johnson. Σαν πολλά να μαζεύτηκαν.

Τα ναυάγια της Violet Jessop

Η Violet Jessop αποτελεί μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα της ναυτικής ιστορίας, αφού ως συνοδός σε ταξίδια υπερωκεάνιων πλοίων είχε ζήσει (και επιβιώσει από) το ναυάγιο του Τιτανικού το 1912, το ναυάγιο του Britannic το 1916, όπως και την πρόσκρουση του Olympic σε βράχο το 1911. Κάπως έτσι, έμεινε γνωστή με το παρατσούκλι «η αβύθιστη» (unsinkable) επιζώσα.

Όταν ο Mark Twain προέβλεψε τον θάνατό του

Mark Twain © AP

Μιας και έγινε διάσημος από το χιουμοριστικό ύφος που χρησιμοποιούσε στα βιβλία του, ενώ ήταν γνωστός ο σαρκαστικός του χαρακτήρας, κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά τον Αμερικανό Mark Twain, όταν έλεγε για τον κομήτη Χάλεϊ και όσα μυστήρια τον συνδέουν μαζί του. «Ήρθα στον κόσμο μαζί με αυτόν τον κομήτη», έλεγε αναφερόμενος στο έτος 1835 (τότε γεννήθηκε ο ίδιος, τότε εμφανίστηκε και ο κομήτης Χάλεϊ).

«Και όπως ήρθαμε μαζί, θα φύγουμε και μαζί». Και το 1910, μια μέρα αφότου έφτασε ο Χάλεϊ στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του σε σχέση με τη Γη, ο διάσημος συγγραφέας απεβίωσε.

Η ακραία προφητικότητα του Simpsons

 

Πρόκειται για μια από τις μακροβιότερες τηλεοπτικές σειρές στην ιστορία, αλλά και από τις περισσότερο ύποπτες (και πρόσφορες για τον κόσμο των συνωμοσιολόγων), εξαιτίας των πραγμάτων που για κάποιο ανεξήγητο λόγο προέβλεψε: οι δημιουργοί του για παράδειγμα είχαν προβλέψει ότι πρόεδρος των ΗΠΑ θα γίνει ο Donald Trump, είχαν δείξει τα smartwatches και τα video chats προτού εφευρεθούν, είχαν μιλήσει μέχρι και για σκάνδαλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ένα ιστορικό ναυάγιο, μια ιστορική σύμπτωση

Το 1907, ο Βρετανός χρηματιστής Thomas Lawson δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Παρασκευή 13. Επηρεασμένος απ’ τα προσωπικά του βιώματα, έγραφε μια ιστορία για έναν χρηματιστή που προσπάθησε να προκαλέσει κραχ στο χρηματιστήριο τη γρουσούζικη αυτή ημέρα.

Και τελικά ήταν σαν να προέβλεπε το μέλλον: Στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ένα πετρελαιοφόρο ξεκινά το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι του και απρόοπτα βυθίζεται, προκαλώντας μεγάλες αναταραχές στην αμερικανική οικονομία. Το όνομα του πλοίου; Thomas W Lawson.

Πατέρας και γιος, νεκροί στο ίδιο έργο

Μεσούσης της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ μετά το κραχ του 1929, ολοκληρώνεται το κολοσσιαίο φράγμα Χούβερ στον ποταμό Κολοράντο – ένα κατασκευαστικά απαιτητικό τοξωτό φράγμα σε δύσκολες συνθήκες που διήρκεσε πολλά χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε 96 εργάτες.

Μάλιστα, η πρώτη απώλεια είχε το όνομα του George Turney, ο οποίος πνίγηκε στο φράγμα στις 20 Δεκεμβρίου του 1922 – και 14 χρόνια μετά, ακριβώς την ίδια μέρα, ο γιος του Patrick Turney πέθανε στο ίδιο φράγμα, πέφτοντας από έναν ηλεκτρικό πύργο. Τραγική σύμπτωση, πατέρας και γιος έκλεισαν αυτόν τον κύκλο εργατικών ατυχημάτων στο μεγάλο δημόσιο έργο.