© AP / Elizabeth Williams
EXPLAINED

Οι 34 κατηγορίες εις βάρος του Donald Trump και οι ποινές που αντιμετωπίζει

Το επίμαχο ζήτημα είναι η παραποίηση των εταιρικών εγγράφων, που φέρεται να έκανε κατ’ επανάληψη ο Trump για να καλύψει τις δωροδοκίες. Περί τίνος αρχεία πρόκειται και πού μπορεί να φτάσει μια υποτιθέμενη καταδίκη;

Τα πράγματα στο δικαστήριο του Μανχάταν δεν εξελίχθηκαν κατά πώς τα περίμενε ο Donald Trump, όπως φάνηκε: όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο κτίριο συνοδεία αστυνομίας και προσωπικής ασφάλειας, χαιρέτησε από μακριά τα τηλεοπτικά συνεργεία, δείχνοντας εμφανώς τον εκνευρισμό του για το «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολυθεί εναντίον του, όπως είχαν γράψει οι Ρεπουμπλικανοί στο Truth Social.

Έπειτα από μία ώρα περίπου, ο ίδιος θα αποχωρούσε χωρίς σχόλιο, με τον δικηγόρο του Todd Blanche να μεταφέρει πως ο πελάτης του είναι απογοητευμένος και αναστατωμένος.

Στο ενδιάμεσο, έγινε γνωστό το κατηγορητήριο που βαραίνει τον Donald Trump, από το οποίο κατέστη και ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που διώκεται ποινικά: πρόκειται για 34 στο σύνολο κατηγορίες, όπως τις απήγγειλε κεκλεισμένων των θυρών ο δικαστής Juan Merchan, με τον κατηγορούμενο να δηλώνει και πάλι αθώος.

Έπειτα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς εγγύηση μέχρι τον ορισμό της δίκης, με μόνη προειδοποίηση να μην πυροδοτήσει αμφιβολίες για τη νομική διαδικασία στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ως συνήθως.

Ποιες ήταν οι υποθέσεις που διαμόρφωσαν το κατηγορητήριο;
Το κατηγορητήριο εστιάζει σε τρεις πληρωμές από την πλευρά Donald Trump που φέρεται να οδήγησαν σε παραποίηση εταιρικών εγγράφων: μία 30.000 δολαρίων προς έναν πρώην θυρωρό του Trump Tower που ισχυρίστηκε ότι ο Trump είχε ένα παιδί εκτός γάμου, μία ύψους 150.000 δολαρίων που κατατέθηκαν στο πρώην μοντέλο του Playboy ονόματι Karen McDougal για να αποσιωπήσει τη σχέση τους, όπως και μια πληρωμή των 130.000 δολαρίων για αντίστοιχη υπόθεση εξαγοράς σιωπής στην πρώην πορνοστάρ Stormy Daniels.

Το κατηγορητήριο δηλαδή αφορά υποθέσεις χρηματισμών;
Όχι, το επίμαχο ζήτημα είναι η παραποίηση των εταιρικών εγγράφων. Όπως αναφέρει σε ένα σημείο το δικαστικό έγγραφο των 16 σελίδων, κατά το διάστημα ανάμεσα στον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο 2017, ο εναγόμενος φέρεται να προέβη κατ’ επανάληψη και με δολιότητα στην παραποίηση εγγράφων, «προκειμένου να καλύψει επιβλαβείς πληροφορίες από τους ψηφοφόρους κατά την προεκλογική περίοδο του 2016».

Τι αρχεία είναι αυτά;
Πρόκειται για πλαστά αρχεία απ’ την Trump Organization (οικογενειακή εταιρεία του Trump) και επιταγές προς τον τότε δικηγόρο του Michael Cohen, μερικές από τις οποίες φέρουν και την υπογραφή του ίδιου του Trump, οι οποίες ενώ αιτιολογούνταν ως πληρωμές για τις νομικές του υπηρεσίες, στην ουσία ήταν χρήματα για δωροδοκία.

Άρα δεν πρόκειται για ξεχωριστά εγκλήματα;
Όχι, και οι 34 κατηγορίες υπόκεινται στον ίδιο νόμο της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στο άρθρο 175. Κάθε καταμέτρηση αφορά μια επιμέρους, ξεχωριστή παράβαση, αλλά όχι ένα διαφορετικό τύπο εγκλήματος.

Το ιδιαίτερο της υπόθεσης Trump είναι ότι ενώ η παραποίηση εταιρικών εγγράφων συγκαταλέγεται στα πλημμελήματα, το κατηγορητήριο της υπόθεσης Trump έχει αναβαθμιστεί σε κακούργημα, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί από τους δικαστές η αιτία αυτού. Το πιθανότερο είναι ότι επειδή συνδέεται με παρέμβαση σε εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε τι ποινή μπορεί να οδηγήσει ένα τέτοιο κατηγορητήριο;
Μένει αρκετός καιρός μέχρι την ετυμηγορία (αυτή τη στιγμή πρόκειται η πλευρά Trump να αντικρούσει την κατηγορία), αλλά σε γενικές γραμμές ο Trump μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και τέσσερα χρόνια φυλάκισης για κάθε μία από αυτές τις 34 κατηγορίες. Ωστόσο, δεν αναφέρεται υποχρεωτική ποινή φυλάκισης και είναι σχετικά απίθανο να συμβεί αυτό, όπως έχουν μεταφέρει νομικοί στον διεθνή Τύπο, καθώς το μητρώο του είναι καθαρό.