© Brandon Bell / Staff / Getty Images / Ideal Images
EXPLAINED

Τι σημαίνει η δίωξη του Donald Trump για τις ΗΠΑ

Η υπόθεση δωροδοκίας ώστε να συγκαλυφθεί το ερωτικό σκάνδαλο με την πορνοστάρ Stormy Daniels αλλάζει τα δεδομένα: είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που διώκεται ποινικά.    

«Θα με συλλάβουν την ερχόμενη Τρίτη», είχε αναγγείλει σε βαρύγδουπο τόνο ο Donald Trump σε προσωπική του ανάρτηση στο Truth Social πριν από δύο εβδομάδες, αλλά χωρίς να επικαλείται κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Πολλοί αναρωτήθηκαν μήπως είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ για να ανάψουν τα αίματα των ψηφοφόρων που πιστεύουν στο «μεγαλείο της Αμερικής» και στην alt right ατζέντα, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Όχι, ότι ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν νομικά διαφανής και ξαφνικά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Να θυμίσουμε ότι παραμένει σε εξέλιξη η έρευνα που ξεκίνησε με την έφοδο του FBI στο Mar-A-Lago τον περασμένο Αύγουστο για τη μη παράδοση απόρρητων κρατικών αρχείων από τον ίδιο.

Επίσης, εκκρεμεί κατηγορητήριο στο όνομά του στην Πολιτεία της Τζόρτζια για φερόμενη προσπάθεια παραποίησης των αποτελεσμάτων στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ωστόσο, καμία απ’ αυτές τις υποθέσεις δεν «έκαιγαν» σε αυτήν τη φάση τον Trump.

Αντίθετα, ήταν η υπόθεση καταγγελίας της Stormy Daniels, μιας Αμερικανίδας πρώην πορνοστάρ που παλιότερα είχε εμπλακεί στην πολιτική, για τον χρηματισμό της από την πλευρά Donald Trump κατά την προεκλογική περίοδο του 2018 με σκοπό να μην αποκαλύψει το ερωτικό σκάνδαλο το οποίο τη συνέδεε με τον υποψήφιο πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Έπειτα από μήνες ακρόασης μαρτύρων κεκλεισμένων των θυρών, το σώμα ενόρκων με επικεφαλής τον εισαγγελέα Alvin Bragg στο Μανχάταν αποφάσισε την Πέμπτη (31/3) ότι τα στοιχεία είναι επαρκή για να προχωρήσει στην προσαγωγή του κατηγορούμενου.

Με αυτό τον τρόπο, ο Donald Trump καθίσταται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, εις βάρος του οποίου ασκείται ποινική δίωξη. Πώς όμως φτάσαμε μέχρι εδώ;

Ποια είναι η κατηγορία εις βάρος του Donald Trump;
Ότι προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ένα παλαιότερο ερωτικό σκάνδαλο του ίδιου με την πρώην πορνοστάρ Stormy Daniels (της οποίας το κανονικό όνομα είναι Stephanie Clifford), λίγο πριν τις εκλογές του 2018, προχώρησε σε δωροδοκία ύψους 130.000 δολαρίων μέσω του τότε δικηγόρου του Michael Cohen. Κάτι, δηλαδή, που παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών με μη τυπικό τρόπο. Έχοντας πλέον στρατευθεί ενάντια στον Trump, Ο Cohen είχε δηλώσει ένοχος από το 2018 για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ ανάλογο περιστατικό εξαγοράς σιωπής εκκρεμεί προς εξέταση με μοντέλο του Playboy.

Τι ακριβώς έχει συμβεί με τη Stormy Daniels;
Η ιστορία κατά την Stormy Daniels έχει ως εξής: Οι δυο τους είχαν γνωριστεί σε ένα φιλανθρωπικό τουρνουά γκολφ το 2006 και συνευρέθηκαν ερωτικά μία φορά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη λίμνη Τάχο. Ήταν η εποχή που η Melania Trump είχε μόλις γεννήσει τον γιο τους Barron . «Δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα για αυτό, ήταν κάπως υπερόπτης», έχει πει η ίδια. Πέρασαν τα χρόνια χωρίς κάτι νεότερο, μέχρι που ο Trump έφτασε στον προεδρικό θώκο. Για να βεβαιώσει τη σιωπή της Stormy Daniels όχι μόνο τη δωροδόκησε με ένα παχυλό ποσό, αλλά και τις υπενθύμιζε συχνά αυτή τη συμφωνία με απειλές, όπως έχει καταγγείλει η ίδια.

Τώρα αποκαλύφθηκαν όλα αυτά;
Όχι, η αποκάλυψη που αμαύρωσε τη δημόσια εικόνα του Donald Trump έγινε πρώτη φορά το 2018, όταν η Stormy Daniels παραχώρησε μια συνέντευξη στο 60 Minutes του CBS, μιλώντας αναλυτικά τόσο για την ιστορία της με τον πρώην πρόεδρο όσο και για τις απειλές που έχει δεχθεί. Όπως είπε, είχε κάνει και παλιότερα απόπειρα να αποκαλύψει την υπόθεση στο περιοδικό In Touch, αλλά ένας άγνωστος άνδρας την εκφόβισε, οπότε δε δημοσιεύθηκε τότε ολόκληρη η συνέντευξη. Αντίστοιχο τηλεφώνημα δέχθηκε και μετά το επεισόδιο του CBS.

Και πώς φτάνουμε τελικά στη σύλληψη;
Όπως είχε αποκαλύψει το Reuters, από αρχές του έτους ο Εισαγγελέας του Μανχάταν Alvin Bragg συγκέντρωνε στοιχεία για την υπόθεση στο σώμα των ενόρκων, που στο αμερικανικό δίκαιο λέγεται συγκεκριμένα “grand jury”. Πρόκειται για ένα σώμα που αποτελείται από πολίτες της τοπικής κοινωνίας, όπως είναι οι ένορκοι σε μια δίκη, μόνο που στο grand jury αποφασίζεται όχι η ενοχή ή η αθωότητα του κατηγορούμενου, αλλά εάν τα στοιχεία επαρκούν ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη. Στην περίπτωση του Donald Trump, η ετυμηγορία αυτή ανακοινώθηκε σήμερα (31/3).

Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε τον Trump με χειροπέδες;
Μάλλον, όχι. Όπως έχει προβλέψει η καθηγήτρια Νομικής και πρώην ποινικολόγος Anna Kaminski στο Associated Press, οι ποινικολόγοι του Trump θα έρθουν σε συμφωνία με το γραφείο του εισαγγελέα, ώστε να αποφευχθεί το υποτιμητικό για την εικόνα του θέαμα, πιο γνωστό και ως “perp walk”. Από την άλλη, πηγές συμβούλων απ’ την πλευρά Trump τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Guardian αναφέρουν πως ο ίδιος προσδοκά αυτό το σενάριο, προκειμένου να εγκαθιδρύσει πιθανότατα την εικόνα του θύματος, αξιοποιώντας το γεγονός επικοινωνιακά.

Θα μπορούσε δηλαδή να ωφελήσει τον ίδιο μια δίωξη;
Οι απόψεις διίστανται: από τη μία είναι λογικό ότι η μεγάλη δεξαμενή των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δε θα μπορέσει να υποστηρίξει έναν υποψήφιο εις βάρος του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη, από την άλλη η δίωξη ενδεχομένως να λειτουργήσει σαν ηλεκτροσόκ στο μυαλό των ψηφοφόρων που αποζητούν ριζοσπαστικές πολιτικές με alt right πρόσημο. Όπως εκτιμά ο Hank Sheinkopf από το δημοκρατικό μέτωπο της Νέας Υόρκης: «για τους ανθρώπους που τον αγαπούν, αυτή η εξέλιξη δε σημαίνει τίποτα – θα την εκλάβουν ως μια επίθεση στις αξίες τους, επειδή ακριβώς ο Trump αντιπροσωπεύει τις αξίες τους».

Ποια είναι η εξέλιξη από εδώ και πέρα;
Ο Trump αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο ανταποκρινόμενος στη δικαστική κλίση την Τρίτη, όταν και θα υποβάλει ένσταση με αποτέλεσμα να οριστούν τότε νέες ημερομηνίες για τη συνέχεια της δικαστικής διαδικασίας. Σε εκείνη τη φάση, οι δικηγόροι του κατηγορούμενου θα υποβάλλουν στοιχεία και μαρτυρίες προς υπεράσπισή του παρατείνοντας τον χρόνο της εκδίκασης με νέες ημερομηνίες, οπότε είναι αδύνατο ακόμη να διευκρινιστεί (έστω και κατά προσέγγιση) το πότε θα προκύψει η τελική απόφαση για την αθωότητα ή την ενοχή του Trump.