Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
SEX

7 λόγοι που οδηγούν συχνότερα στην ανδρική απιστία

Ρωτήσαμε μια ψυχολόγο τι είναι αυτό που κάνει τελικά τους άνδρες να απατήσουν την σύντροφό τους.

Σε κανέναν δεν αρέσει η απιστία. Έτσι γνωρίζαμε τουλάχιστον. Οι έρευνες, ωστόσο, δείχνουν πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν προς την απιστία για πολλούς και διάφορους λόγους.

Αν και παλαιότερα οι άνδρες ήταν με μεγάλη διαφορά αυτοί που απατούσαν περισσότερο σε μια σχέση, φαίνεται πως και η γυναικεία απιστία έχει αυξηθεί. Παρόλα αυτά, όπως μας επισήμανε και η Νάσια Σκαμπαρδώνη, κλινική ψυχολόγος και γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεύτρια, στην οποία απευθυνθήκαμε για το ζήτημα, το ποσοστό των κρουσμάτων παραμένει μεγαλύτερο στους άνδρες.

Σύμφωνα με την κα Σκαμπαρδώνη, η απιστία δεν είναι προμελετημένη. Δεν ξυπνάει δηλαδή κάποιος ένα πρωί και σκέφτεται πώς να απατήσει τη σύντροφό του. Όταν θα έρθει στη ζωή του, όμως, ένα τρίτο πρόσωπο θα βρει την πόρτα ανοιχτή και θα μπει.

Έλλειψη συναισθηματικής επαφής

Αρχικά να πούμε πως η συναισθηματική επαφή παίζει τον κυριότερο λόγο σε μια σχέση. Αν ο άνδρας νιώσει ότι παραμελείται συναισθηματικά από τη σύντροφό του, αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε κάποιο άλλο τρίτο πρόσωπο που θα του καλύψει αυτό το κενό. Η έλλειψη συναισθηματικής επαφής συνδέεται με τη χαμηλή ικανοποίηση και την παραμέληση από το ταίρι του.

Η σύντροφός του παραμελεί τον εαυτό της

123rf.com

Συχνά όταν μια γυναίκα βρίσκεται σε μια σχέση, αφήνεται και αρχίζει να παραμελεί τον εαυτό της. Ο άνδρας βλέπει απέναντί του ένα άλλο οπτικό ερέθισμα από εκείνο που είχε αρχικά ερωτευτεί και γίνεται πιο ευάλωτος σε μια ενδεχόμενη έλξη από άλλη γυναίκα.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σεξ αλλάζει

Το σεξ σε μια σχέση παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν έχει ένας από τους δύο συντρόφους έχει μειωμένη ερωτική επιθυμία, το πλαίσιο της σχέσης αρχίζει να αλλάζει. Σταδιακά μειώνεται η συχνότητα των ερωτικών επαφών, είτε λόγω της κακής ποιότητάς τους, είτε λόγω συναισθηματικής αποστασιοποίησης. Οι γυναίκες ειδικά, είναι πιο εγκεφαλικές, οπότε όταν αποστασιοποιούνται συναισθηματικά, αποστασιοποιούνται και στο σεξ.

Αυτό βέβαια, προκαλείται κι από την φθορά στο χρόνο και την καθημερινότητα. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσπάθεια από ένα ζευγάρι για να το κρατήσει ζωντανό. Το σεξ είναι σαν καρδιογράφημα, μειώνεται και αυξάνεται. Δε θα πρέπει να το αφήσουν πολύ καιρό στα τάρταρα. Πρέπει να το επαναφέρουν. Και η γυναίκα, όμως, πρέπει να κάνει το ερωτικό κάλεσμα και να εκπληρώνει κάποιες ανδρικές φαντασιώσεις.

Το άγχος και η καθημερινότητα

Όταν υπάρχει έντονο άγχος και πίεση από υποχρεώσεις της καθημερινότητας, μπορεί να οδηγήσουν τον άνδρα σε κάποιο αγχολυτικό, που αυτό συχνά μπορεί να πρόκειται για κάποιο τρίτο πρόσωπο. Μπορεί να μιλάμε για κάτι περιστασιακό ή και one night stand, με το οποίο θέλει να ανακουφιστεί και να μη σκέφτεται όλα αυτά που τον προβληματίζουν.

Τα social media το κάνουν πιο εύκολο

123rf.com

Οι εποχές αλλάζουν και πλέον όλα είναι πολύ πιο απλά και εύκολα απ’ ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια, όταν δεν είχαμε στη ζωή μας τα social media. Είναι ένα μέσο που διευκολύνει την εύρεση ενός καινούργιο προσώπου. Δεν αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους της απιστίας, αλλά όταν κάποιο θελήσει, μπορεί να το βρει.

Το αλκοόλ

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν υπάρχει έλεγχος. Πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση, αν το κάνει λόγω αυτού. Σίγουρα πρόκειται για κάποιον πιο ανασφαλή χαρακτήρα, ο οποίος ψάχνει παράλληλα και την επιβεβαίωση μέσα από αυτό.

Η ζήλια και η πίεση

Η αφόρητη ζήλια, η πίεση από τη σύντροφό του, οι συνεχείς παρατηρήσεις, αν τον μειώνει και του γκρινιάζει συνεχώς, μπορεί να οδηγήσουν τον άνδρα στο να ψάξει αλλού την επιβεβαίωση. Θα τον οδηγήσουν ίσως στην αναζήτηση της χαμένης του ανδρικής κυριαρχίας μέσα από κάποιο τρίτο πρόσωπο.

 

(Κεντρική φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson/ Φωτογραφίες κειμένου: 123rf.com)