Unsplash
LIFE

7 τρόποι διαπραγμάτευσης για να γίνεις φίλος με τη γάτα σου

Κατέφθασε στο σπίτι σου και δείχνει ανήσυχη, δεν σε πλησιάζει - σε αποφεύγει; Αυτή είναι η τακτική για να την κερδίσεις.

Η επιστήμη του πώς συμπεριφέρεται μια γάτα στην καθημερινότητά της, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Οι μύθοι γύρω από το κατά πόσο είναι (ή δεν είναι) φιλική μια γάτα προς τους ανθρώπους είναι πολλοί και συνήθως προσεγγίζουν τις συμπεριφορές της επιφανειακά. Με σημείο αναφοράς αυτά τα επιστημονικά facts, ανατρέπουμε τους μύθους και προσεγγίζουμε τρόπους για να την πλησιάσεις και να γίνετε φίλοι.

Ανοιγόκλεισε τα μάτια

Κράτησέ τη στα χέρια σου και κοίταξέ τη στα μάτια. Ανοιγόκλεισε τα μάτια σου αργά. Επανέλαβε την κίνηση αυτή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με κοινή έρευνα καθηγητών του Essex και του Portsmouth, αυτή η κίνηση γίνεται αντιληπτή από τη γάτα ως ένα χαμόγελο, ως μια καλή πρόθεση ώστε να γίνετε φίλοι. Θα σου επιστρέψει το χαμόγελο, με χάδια και αγαπησιάρικη διάθεση.

Μην την αποχωρίζεσαι συνέχεια

Τα ‘ζώα για το Instagram‘ είναι μια νέα τάση της εποχής: άτομα που υιοθετούν ένα ζώο ως κατοικίδιο, φωτογραφίζονται μαζί του στο Instagram και στην offline ζωή προτιμούν να λείπουν συνέχεια για βόλτες. Αν δεν ανήκεις σε αυτή την τάση (προφανώς δεν ανήκεις ε;), τότε προσπάθησε να περνάς πολύ χρόνο μαζί της. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως οι 2 στις 10 γάτες που αποχωρίζονται τακτικά τους ανθρώπους με τους οποίους συγκατοικούν, εμφανίζουν προβλήματα στην συμπεριφορά τους και ψυχολογικές διακυμάνσεις. Ακόμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις συμπεριφοράς παρουσιάζουν οι γάτες που δεν έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια ή που δεν έχουν τη δυνατότητα να παίζουν με άλλες γάτες.

Το φαγητό σας φέρνει κοντά

Η σχέση της γάτας με τον άνθρωπο έχει οριστεί εν πολλοίς από το φαγητό, χωρίς αυτό να αποτελεί το παν. Μια χημική ανάλυση στα κόκαλα γατών ηλικίας 5.300 ετών από την Κίνα, έχει επιβεβαιώσει πως και οι πρόγονοι της σύγχρονης γάτας, διέμεναν σε ανθρώπινες οικίες ως ΄φύλακές’ και κυνηγοί τρωκτικών και συμβίωναν με τον άνθρωπο στην βάση του “θα κυνηγάς τα ποντίκια, θα σου προσφέρω φαγητό”.Ξέρει το ρόλο της στη ζωή σου η γάτα και θα στο δείξει καθώς μεγαλώνει.

Τάϊσέ την αυτό που έχει ανάγκη

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα από την φύση τους και τρέφονται με τροφές που περιέχουν κρέας. Υπάρχουν συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία βρίσκονται μόνο στο κρέας, όπως η ταυρίνη, τα οποία δεν μπορούν να αναδημιουργηθούν πλήρως με φυτικά μέσα. Τουτέστιν, μια vegan δίαιτα σε γάτα, πρέπει να είναι προσεκτικά δομημένη, σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο της γειτονιάς σου. Μια διατροφή με μειωμένη ποσότητα ταυρίνης, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση ή καρδιακές αρρυθμίες σε κάθε γάτα.

Μην ενοχλείς τα μουστάκια της

Κι όμως, στο έτος 2020 υπάρχουν ακόμα Google searches ανθρώπων που αναζητούν τρόπους για να κουρέψουν τα μουστάκια της γάτας τους. Οι συγκεκριμένες τρίχες, δεν επιδέχονται κάποιο grooming, καθώς συνδέονται με πυλώνες νεύρων που διαμορφώνουν το ένστικτο κυνηγού της γάτας, που την βοηθούν να αντιλαμβάνεται ένα εχθρικό ον, ακόμα και μέσα στο σκοτάδι. Δεν αφήνει μουστάκι για τον Movember η γάτα σου.

 

 

Φρόντισε το κουτί της

Καμία γάτα δεν μπορεί να νιώσει άνετα σε ένα κρύο πάτωμα, όποτε κάπου εκεί έρχεται η δική σου παρέμβαση. Αν η γάτα σου δεν μπορεί να βολευτεί, δεν μπορεί να βρει ένα ζεστό και ηλιόλουστο χώρο για να κοιμηθεί, τότε πρέπει να τον διαμορφώσεις εσύ. Μην ξεχνάς ότι η κάθε γάτα κοιμάται ως και 18 ώρες την μέρα. Φτιάξε το ‘κουτί’ της, τον χώρο ύπνου της και θα σε ευγνωμονεί.

Δώσε της χρόνο και θα εξελιχθεί σε ‘παιδί’ σου

Σε μελέτη του πανεπιστημίου του Oregon, όπου οι συμμετέχοντες ιδιοκτήτες γάτας αποχωρίστηκαν το κατοικίδιό τους για ολιγόλεπτο διάστημα μπαίνοντας σε ‘κρυφό’ δωμάτιο’ και επέστρεψαν, τουλάχιστον το 65% του δείγματος των γάτων, διαμόρφωσε σχέσεις προσκόλλησης προς τους ανθρώπους, παρόμοιες με τις σχέσεις που αναπτύσσει ένα νεογέννητο έμβρυο με τους γονείς του. Η κάθε γάτα, με τον δικό της, αργό και μυστηριώδες τρόπο, έρχεται κοντά στον ιδιοκτήτη της και καταλήγει να διαμορφώνει μαζί του μια ‘αυτοκόλλητη’ σχέση. Είναι ζήτημα χρόνου και κατανόησης.