ΚΑΡΙΕΡΑ

Αυτή είναι η καλύτερη πόλη για να ζήσεις δίχως άγχος

Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας φαντάζει ως ο ιδανικός προορισμός για μια ήρεμη ζωή, όπως προκύπτει από μια σχετική μελέτη.

Πώς μπορείς να καταπολεμήσεις το άγχος; Μια λύση -ριζική αλλά οριστική- θα μπορούσε να είναι να αφήσεις πίσω την πόλη που ζεις, για το Ρέικιαβικ. Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας είναι η καλύτερη πόλη για να ζήσει κανείς δίχως άγχος, σύμφωνα με τη Vaay, μια εταιρεία που ειδικεύεται σε προϊόντα ευεξίας και ομορφιάς, η οποία πραγματοποίησε μια σχετική μελέτη.

Στη μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία για το ποια είναι η καλύτερη (και η χειρότερη) πόλη για να ζήσεις χωρίς άγχος, αναλύθηκαν διάφοροι παράγοντες που ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες – καθοριστικές για το πώς μια πόλη εξασφαλίζει την ευημερία των πολιτών της.

Το πρώτο αφορά την πολιτική: τη δέσμευση να διασφαλιστεί η ένταξη, για παράδειγμα όσον αφορά την ασφάλεια και την ισότητα φύλου και φυλής. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από την παρατήρηση ότι η επαφή με τη φύση προάγει την ευημερία, αναλύθηκαν περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα τα επίπεδα ρύπανσης ή κίνησης.

Το οικονομικό δεν έμεινε εκτός, αφού είναι ένα ζήτημα που προκαλεί άγχος. Έτσι, λήφθηκε υπόψη το ποσοστό ανεργίας και το μέσο εισόδημα των υπό εξέταση προορισμών. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η υγεία. Σε αυτή την περίπτωση η μελέτη εξέτασε τις πολιτικές πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και επομένως τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις ανταποκρίθηκαν στην πανδημία.

Το αποτέλεσμα αυτή της μελέτης ήταν να βγει πρώτο στη λίστα το Ρέικιαβικ (με 100 βαθμούς στους 100), ακολουθούμενο από άλλες πόλεις με βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση με 90. Αυτές είναι, κατά σειρά, η Βέρνη στην Ελβετία, το Ελσίνκι στη Φινλανδία, το Ουέλινγκτον στη Νέα Ζηλανδία, στη συνέχεια η Μελβούρνη στην Αυστραλία, το Όσλο στη Νορβηγία, η Κοπεγχάγη στη Δανία, το Ίνσμπρουγκ στην Αυστρία, το Ανόβερο στη Γερμανία και, για να ολοκληρώσουμε με την πρώτη δεκάδα, το Γκρατς: μία ακόμα όμορφη αυστριακή πόλη, που έχει προστεθεί στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Η Αθήνα βρίσκεται στην 58η θέση με συνολική βαθμολογία 70.2, 4 θέσεις πιο πάνω από το Παρίσι και 11 από το Λονδίνο.

Αν τώρα θέλεις να ξέρεις ποιο μέρος πρέπει να αποφύγεις, αυτό είναι το Μουμπάι. Η Ινδία είναι μία από τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, και η εν λόγω πόλη είναι η πιο αγχωτική στον κόσμο και η χειρότερη για να ζει κανείς από κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη, βάσει εισοδήματος αλλά και υγειονομικής περίθαλψης.

Τα καταφέρνει χειρότερα από το Λάγος στη Νιγηρία (θέση 99), τη Μανίλα στις Φιλιππίνες (98), το Νέο Δελχί, τη Βαγδάτη, την Καμπούλ, τη Μόσχα, το Καράτσι στο Πακιστάν, την Τζακάρτα στην Ινδονησία και το Κίεβο στην Ουκρανία (οι τελευταίες 10 πόλεις στη λίστα των 100).

Καμία από αυτές, δηλαδή και όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι ακριβώς η καλύτερη πόλη για να ζήσεις.