Unsplash
ΥΠΝΟΣ

Αυτός είναι τελικά ο ιδανικός χρόνος για ένα power nap

Πόσο πρέπει να κοιμάσαι για να επωφεληθείς από τις ιδιότητες ενός σύντομου ύπνου μέσα στην ημέρα.

Ένα power nap μπορεί να «προσφέρει την αναζωογόνηση που χρειάζεσαι αν προσπαθείς να παραμείνεις σε εγρήγορση ή δεν έχεις κοιμηθεί καλά», εξηγεί Rebecca Robbins, επιστήμονας ύπνου στο Brigham and Women’s Hospital. Ένας σύντομος ύπνος «δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να ξεκουραστούν για μικρό χρονικό διάστημα για να αυξήσουν την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας» λέει, αλλά το power nap είναι ωφέλιμο μόνο όταν γίνεται σωστά.

Η σωστή διάρκεια του power nap

Οι ειδικοί στον ύπνο λένε ότι τα power naps πρέπει να είναι γρήγορα και αναζωογονητικά – συνήθως μεταξύ 20 και 30 λεπτών – προκειμένου να αυξηθεί η εγρήγορση όλη την ημέρα. «Δεν χρειάζεται να κοιμηθείτε πλήρως», λέει ο James Maas, πρώην καθηγητής και πρόεδρος ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, ο οποίος επινόησε τον όρο «power nap» πριν από περίπου 50 χρόνια. «Είναι μια ευκαιρία να κλείσετε τα μάτια σας, να αναπνεύσετε αργά και να γεμίσετε ξανά τις μπαταρίες σας».

Για τους περισσότερους ανθρώπους, 15 λεπτά είναι αρκετά για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας όλη την υπόλοιπη εργάσιμη ημέρα. Ωστόσο, ο Maas προειδοποιεί ότι όταν ο ύπνος διαρκεί περισσότερο είναι αντιπαραγωγικός – ακόμα και επιβλαβής.

«Μην κοιμάστε ποτέ για 60 λεπτά. Αν κάνεις ένα power nap για περισσότερο από 40 λεπτά, θα ξυπνήσετε χωρίς ενέργεια για την υπόλοιπη μία ώρα» καταλήγει.  Η Shelby Harris, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας προσθέτει ότι η καλύτερη ώρα για έναν σύντομο ύπνο είναι μεταξύ 1 και 3 το μεσημέρι.

Τα οφέλη για την υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι το power nap σού δίνει δύναμη. Μια πρόσφατη μελέτη από το Better Sleep Council (BSC) διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους Αμερικανούς κοιμάται κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, με το 87% από αυτούς να δηλώνει ότι αναζωογονείται μετά τον ύπνο. Οι ειδικοί του ύπνου λένε ότι αυτό το εύρημα δεν προκαλεί έκπληξη. Σε αντίθεση με τον καφέ ή τα αναψυκτικά, τα οποία πιθανότατα «θα βλάψουν τον ύπνο σας τη νύχτα και θα προσφέρουν μόνο βραχυπρόθεσμη ενέργεια για περίπου 30 λεπτά», η Robbins λέει ότι ένας σύντομος ύπνος είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για τη βελτίωση της απόδοσης στο χώρο εργασίας, την ενίσχυση της μνήμης και της δημιουργικότητας.

Η Harris προσθέτει ότι το power nap έχει επίσης μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της διάθεσης και η βοήθεια στη διαχείριση του άγχους. «Ο σύντομος ύπνος μπορεί να μειώσει τα ατυχήματα και τα λάθη, βελτιώνοντας παράλληλα την προσοχή, την εγρήγορση, τη συγκέντρωση και την απόδοση. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της νύστας στην οδήγηση – αρκεί να κάνεις ένα power nap πριν πιάσετε το τιμόνι» λέει.

Γιατί αισθάνεσαι χωρίς ενέργεια όταν ξυπνάς

Τα power naps δεν είναι για όλους. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο κουρασμένοι μετά από 20 λεπτά ύπνου από ό,τι πριν ξαπλώσουν. «Αυτό συμβαίνει πιθανότατα σε κάποιον που δεν έβαλε ξυπνητήρι ή το ανέβαλε και ξεπέρασε τα 20 λεπτά. Εάν διακόψετε τον εαυτό σας σε λάθος στάδιο (του ύπνου), τότε ξυπνάτε με γκρίνια» λέει η Robbins. «Πραγματικά προσπαθήστε να κοιμηθείτε για 20 έως 30 λεπτά και σχεδιάστε ανάλογα τον ύπνο σας. Αν νομίζετε ότι θα χρειαστούν 5 λεπτά για να κοιμηθείτε, τότε ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι για 25 ή 35 λεπτά για να το συνυπολογίσετε» καταλήγει.