© Isaac Brekken, 2019 / Associated Press
LIFE

Andy Jassy: Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Jeff Bezos στο τιμόνι της Amazon

Ο CEO των Amazon Web Services μοιάζει να είναι φτιαγμένος κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του μέντορά του.

Μέχρι πριν λίγες μέρες παρακολουθούσαμε τον κόντρα των Jeff Bezos και Elon Musk για το ποιος θα καθίσει στην κορυφή της λίστας με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη. Τώρα, ο άσπονδος φίλος του CEO της Amazon βρίσκεται μπροστά σε μία έκπληξη: Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι αφήνει το τιμόνι του τεχνολογικού κολοσσού αναλαμβάνοντας χρέη προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Το όνομα του εκλεκτού διαδόχου για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή; Andy Jassy. Η συγκεκριμένη αλλαγή στη διοίκηση της Amazon, όμως, μοιάζει με το χρονικό μίας προαναγγελθείσας διαδοχής.

Ο 53χρονος απόφοιτος του Harvard βρισκόταν ήδη από το 2016 ένα βήμα πριν τον θρόνο. Από τότε μέχρι σήμερα, η Amazon δεν είχε έναν αλλά τρεις CEOs: Τον Jeff Bezos, σε θέση γενικού CEO· τον Jeff Wilke, ως CEO του Global Consumption (e-commerce, λιανικές πωλήσεις) και, τέλος, τον Andy Jassy ως επικεφαλής των Amazon Web Services. Ή αλλιώς το κομμάτι εκείνο της εταιρείας που είναι υπεύθυνο για το 70% του τζίρου. Αρχικά, μάλιστα, τις περισσότερες πιθανότητες για διαδοχή φαινόταν να τις έχει ο Wilke, στο παιχνίδι του θρόνου όμως είτε κερδίζεις είτε χάνεις – δεν υπάρχει ισοπαλία.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Jassy, ο οποίος παίρνει τα ηνία του ίσως ισχυρότερου brand του πλανήτη; Πέρα από το γεγονός ότι υπήρξε το δεξί χέρι και ο go-to man του Bezos για αρκετά χρόνια, ήταν εκείνος που ουσιαστικά δημιούργησε την Amazon Web Services το 2003 από το τίποτα. Τότε είχε απλά 57 υπαλλήλους, σήμερα η εταιρεία που καταπιάνεται με υπηρεσίες cloud computing κατέχει το 45% της αγοράς. Σε έναν κόσμο που το «υπολογιστικό νέφος» είναι το άλφα και το ωμέγα, ο Andy Jazzy είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του.

Χόκεϊ, εφημερίδες και δικηγορικά γραφεία

Ο νέος CEO της Amazon μεγάλωσε σε corporate περιβάλλον καθώς ο πατέρας του ήταν συνέταιρος στο μεγάλο δικηγορικό γραφείο των Dewey Ballantine. Γέννημα θρέμμα της κοινότητας του Scarsdale της Νέας Υόρκης, η πορεία του προς το Harvard έμοιαζε προσχεδιασμένη: η εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο Everett L. Jassy καταγόταν ουσιαστικά από τη σύμπραξη τριών φοιτητών του διάσημου Κολεγίου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μάλιστα, ο νεαρός Andy δεν ήταν ένα παιδί που κρυβόταν στις σκιές. Το ακριβώς αντίθετο. Διέπρεψε ακαδημαϊκά στους διαδρόμους του Harvard, υπήρξε advertising manager της εφημερίδας του Κολεγίου, πριν βρεθεί να κάνει MBA στο Harvard Business School. Ιδανικός φοιτητής και υποψήφιος για μία μεγάλη επαγγελματική καριέρα δηλαδή.

Οι αποφάσεις του έμοιαζαν πάντα να ακολουθούν μία οικογενειακή παράδοση. Παντρεύτηκε τη σχεδιάστρια μόδας Elana Rochelle Caplan το 1997 και μέχρι σήμερα μοιράζονται από κοινού τη ζωή τους μαζί με τα δύο του παιδιά. Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της γνωριμίας τους; Οι γονείς τους ήταν οικογενειακοί φίλοι, καθώς και οι δύο ήταν συνέταιροι στο δικηγορικό γραφείο Dewey Ballantine.

Ο Jazzy δεν τραβούσε ποτέ τα βλέμματα με τις εξωεπιχειρηματικές συμπεριφορές του. Έμοιαζε πάντα να αποτελεί μία ήσυχη εκδοχή του American Dream: Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που παράλληλα ζει μία ήρεμη οικογενειακή ζωή.

Το μοναδικό πράγμα που δείχνει να τον απασχολεί πέρα από την Amazon, είναι ένα μικρό μερίδιο που κατέχει στην ομάδα χόκεϊ των Seatlle Kraken. Α, ναι, και η ανταγωνίστρια Oracle, την οποία κάποτε ειρωνεύτηκε άσχημα, γράφοντας το χαρακτηριστικό “Keep talking, Larry” προς τον Larry Ellison, CTO της εταιρείας, όταν εκείνος υπονόησε ότι η Amazon είναι εξαρτημένη από τη δικιά τους τεχνολογία.

Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση

Όπως σε όλους τους big tech κολοσσούς, έτσι και στην Amazon, ο πιο σίγουρος δρόμος για την κορυφή είναι να απορροφήσει κανείς τις αρχές και τα διδάγματα του ιθύνοντα νου. Το έχουμε δει να συμβαίνει στην Apple, τώρα φαίνεται ότι ήρθε η σειρά και για το δημιούργημα του Jeff Bezos.

Αν κάποιος παρακολουθήσει προσεκτικά την πορεία και -κυρίως- τις δηλώσεις του Andy Jassy τα τελευταία 17 χρόνια, θα καταλάβει ότι ακολουθεί πιστά το δόγμα Bezos. Αν ο τελευταίος υπήρξε ο general manager, ο Jassy ήταν το μυαλό του GM στο γήπεδο, ο συνεργάτης που τον ακολουθούσε σαν σκιά σε όλα τα σημαντικά meeting και αποφάσεις.  Μιλούν με παρόμοιο τρόπο, στέκονται μπροστά στην κάμερα λες και είναι δίδυμα αδέρφια, η επικοινωνιακή τους στρατηγική δείχνει σαν να βγήκε ακριβώς από το ίδιο ακριβώς καλούπι.

Έτσι, η Amazon, ένα μοντέλο εταιρείας που στήθηκε πάνω στη μερική αποκέντρωση των πρωτοβουλιών, μπορεί να γεννήθηκε από τον Bezos, ο νέος 53χρονος γενικός CEO της όμως μοιάζει να αποτελεί τον ιδανικό διάδοχο: Έναν άνθρωπο που δείχνει να έχει φτιαχτεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Mr Amazon.

Ο πραγματικός βασιλιάς, λοιπόν, δεν είναι νεκρός, απλά αναλαμβάνει καθήκοντα πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου. Ο νέος βασιλιάς της Amazon κληρονομεί έναν πραγματικό κολοσσό με αδιανόητα κέρδη, τα οποία αυξήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μία γενικευμένη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό της. Μένει να δείξει αν θα κρατήσει το τιμόνι προς την ίδια μονοπωλιακή κατεύθυνση ή αν θα προσπαθήσει να ρίξει άγκυρες συνεννόησης με την επίσης νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.