Photo by Gregory Shamus/Getty Images
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

CUE3, το ιαπωνικό ρομπότ που δεν χάνει ποτέ σουτ

Η τεχνητή νοημοσύνη κλέβει την παράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά ιαπωνικά manga με ρομπότ. Το ίδιο ισχύει και για anime σειρές όπου οι πρωταγωνιστές παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, και, γενικά, κάθε είδος άθλημα. Τι κοινό στοιχείο έχουν οι δύο αυτές κατηγορίες; Άπειρη δράση και άπειρη υπερβολή. Τι συμβαίνει όταν αυτές οι δύο ιδέες γίνουν πραγματικότητα;

Το αποτέλεσμα λέγεται CUE3 και είναι το ρομπότ της TOYOTA που μπήκε στο Ρεκόρ Guiness για τις περισσότερες επιτυχημένες βολές στη σειρά.

Πόσες ακριβώς έβαλε; Το 2019 κατάφερε να βάλει την μπάλα στο καλάθι από τη γραμμή των βολών για 2.020 συνεχόμενες φορές. Μήπως το μέλλον των αθλημάτων ανήκει στην τεχνητή νοημοσύνη;

Ο G.O.A.T των ρομπότ

Η Toyota είναι πάρα πολύ χαρούμενη με το επίτευγμά της. Σε τέτοιον βαθμό ώστε να συμφωνήσει να παρουσιαστεί στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Εκεί, και σε ένα ματς που τελικά αποδείχθηκε ιστορικό (ίσως και προφητικό), όπου η Γαλλία κέρδισε τις ΗΠΑ, με τις τελευταίες να χάνουν αγώνα μπάσκετ σε ολυμπιακό τουρνουά για πρώτη φορά μετά το 2004, το CUE 3 κατάφερε να κλέψει την παράσταση.

Ήταν ο ιδανικός αντιπερισπασμός μπροστά στη μόλις έκτη ήττα των Αμερικανών σε 144 αγώνες. Το ρομπότ στήθηκε αρχικά στη γραμμή των βολών, αυτοσυγκεντρώθηκε, με κάποιον στο Twitter να σημειώνει ότι κάνει λίγο λιγότερο χρόνο από ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για να σουτάρει, και εκτέλεσε ιδανικά.

Στη δικιά του περίπτωση η έκφραση «καταπληκτικός μηχανισμός όταν σουτάρει» δεν είναι μεταφορά αλλά κυριολεξία.

Μάλιστα, λίγο αργότερα, εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο το κοινό, όταν έκανε το ίδιο απλά σουτάροντας από το τρίποντο.

Πριν κάποια χρόνια, οι σκηνές που παρακολουθήσαμε με το CUE3 θα ήταν βγαλμένες από κάποιο anime επιστημονική φαντασίας. Τώρα, όμως, γίνονται πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρομπότ δεν έχει τυχαία τον αριθμό τρία στον τίτλο του, καθώς αποτελεί το τρίτο και πιο εξελιγμένο μοντέλο της σειράς.

Το CUE1 έπαιζε point guard με μόλις 1,90 μ. ύψος, το CUE2 ήταν ένα shooting guard που κοιτούσε το παρκέ από 204 εκ. αλλά ζύγιζε μόλις 54 κιλά, ενώ το CUE3 μπορεί να έχει το ίδιο ύψος αλλά ζυγίζει 20 κιλά περισσότερα.

Τέλος, το τελευταίο μοντέλο της σειράς μπορεί να ρυθμίσει την απόσταση από όπου σουτάρει (χωρίς σχεδόν ποτέ να χάνει σουτ) αλλά και να υποδεχθεί ην μπάλα με το αριστερό του χέρι.

Καθόλου άσχημα για ένα ρομπότ δηλαδή. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως αυτή η τεχνολογία φαίνεται να βρίσκεται μόνο στην αρχή της.