© AP / Silvia Izquierdo
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν υπάρχει νωρίς, στο Ρίο έχει καρναβάλι

Μερικές εβδομάδες πριν το καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζανέιρο και η πόλη τρέχει σε πυρετώδεις ρυθμούς. Για την ακρίβεια, οι χορευτές δε σταματούν ποτέ την προετοιμασία για τη μεγάλη φιέστα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP PHOTO

Για όσους έχουμε παρακολουθήσει το καρναβάλι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, μέσα από τα πλάνα και τις εικόνες των φαντασμαγορικών κοστουμιών από τις όλο ενέργεια παρελάσεις που καταφθάνουν στην οθόνη μας κάθε Φεβρουάριο, πιστεύουμε ότι αποτελεί μια μεγάλη φιέστα που κατέχει θρυλικές διαστάσεις. Γνωρίζουμε ότι είναι η μητέρα όλων των καρναβαλιών, με ιστορία αιώνων από το μακρινό 1641.

Αλλά για τους Βραζιλιάνους, το καρναβάλι δεν εξαντλείται σε μερικές μόνο φράσεις, ούτε έχει ακριβώς αρχή και τέλος στο ημερολόγιο, αφού οι προετοιμασίες διαρκούν πολλές εβδομάδες, έως και πολλούς μήνες, ανάλογα με τον ρόλο τον οποίο έχει κάθε κάτοικος σε αυτή την τεράστια γιορτή, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια επισκεπτών.

Ξενοδοχεία και καταλύματα, εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες αναψυχής, εστιατόρια και μικρά τουριστικά καταστήματα στο Ρίο βρίσκονται υπ’ ατμόν καιρό πριν καταφθάσουν τα πρώτα γκρουπ τουριστών. Πολύ νωρίτερα έχει αρχίσει η προετοιμασία για τους χιλιάδες χορευτές και χορεύτριες από τις σχολές σάμπα, ώστε να προετοιμάσουν την εμφάνισή τους στο δοξασμένο Σάμπαντρομ, με στόχο να κερδίσουν τη διάκριση.

Τα μέλη της σχολής Paraiso do Tuiuti ξεχύνονται στους δρόμους του Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Πάθος, ένταση, υπερηφάνεια. Δύσκολα καταλαβαίνεις τη σημασία του καρναβαλιού, εάν δεν είσαι από τη Βραζιλία.

Στην πραγματικότητα, οι σχολές σάμπα δε σταματούν ποτέ την προετοιμασία για τη μεγάλη παρέλαση. Λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του ενός καρναβαλιού, αρχίζουν να ετοιμάζονται για το επόμενο – φτιάχνουν με προσοχή τα εντυπωσιακά κοστούμια, σχεδιάζουν τις κινήσεις τους και εξασκούνται για να τις τελειοποιήσουν. Η πρόκληση είναι μεγάλη, ειδικά εάν φέρεις τον τίτλο μίας εκ των παλαιότερων και παγκόσμια διάσημων σχολών σάμπα, όπως είναι οι σχολές Mangueira και Beija-flor.

Στο καταστατικό της μεγάλης διοργάνωσης καθιερώθηκε από το 1984 να επιτρέπεται η συμμετοχή στην παρέλαση μόνο σε πιστοποιημένες σχολές σάμπα του Ρίο, διαμορφώνοντας έτσι τον χαρακτήρα που γνωρίζουμε διεθνώς για το καρναβάλι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Εξάλλου, το στοιχείο που έκανε από παλιά το συγκεκριμένο καρναβάλι ξεχωριστό ήταν ότι για ιστορικούς λόγους, λόγω της αποικιοκρατίας, έφερε επιρροές από την αφρικανική ταυτότητα, κάτι που κατάφερε να διατηρεί μέχρι σήμερα μέσω της σάμπα.

Λεπτομέρεια από άρμα με θέμα τον Joao Candido, έναν μαύρο ναύτη που ηγήθηκε της επανάστασης στο Ναυτικό της Βραζιλίας στις αρχές του 20ού αιώνα.
Μέλη της σχολής Paraiso do Tuiuti δοκιμάζουν το πιο δύσκολο σημείο από το νούμερο που θα παρουσιάσουν.
Εδώ και χρόνια, στην επίσημη παρέλαση έχει καθιερωθεί να συμμετέχουν μόνο σχολές σάμπα του Ρίο.

Φέτος, το καρναβάλι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο είναι προγραμματισμένο να τρέξει απ’ την Παρασκευή 9 μέχρι την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, με αποκορύφωμα την Παρέλαση των Πρωταθλητών το Σάββατο, στην οποία και στοχεύουν σταθερά οι χορευτές, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Όπως κάθε φορά, όλη η πόλη του Ρίο θα έχει μεταμορφωθεί σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό γεμάτο χαμογελαστά πλήθη να χορεύουν ξέφρενα στον ρυθμό.

Εργαζόμενη σχολής σάμπα ετοιμάζει τα κοστούμια για το καρναβάλι του 2024.
Τώρα που είμαστε στην τελική ευθεία, οι χορευτές κάνουν πρόβες ως αργά το βράδυ.