© ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς θα προφυλαχτείς από τις τοξικές μέρες στη δουλειά

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι πιθανότητες να έχεις μία ιδανική, μία αδιάφορη ή μία καταστροφική μέρα στο γραφείο είναι περίπου οι ίδιες. Όχι, δε φταις εσύ για κάτι.

Ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο του τυπικού οκτάωρου, η δουλειά αποτελεί βασικό παράγοντα για το πόσο καλά νιώθεις στο τέλος της μέρας. Τα προβλήματα δραπετεύουν από τα χωρικά όρια του γραφείου και μεταμορφώνονται στο γνωστό γκρίζο συννεφάκι, που ακολουθεί τον πρωταγωνιστή στα κόμικς. Το άγχος, οι εργασιακές εντάσεις και οι αποτυχίες είναι αρκετές για να αισθανθείς κενότητα.

Αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Κόμονγουελθ στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για απογοήτευση:

Έπειτα από ανάλυση μιας βάσης δεδομένων με χιλιάδες ημερολόγια εργασιών, οι ερευνητές εντόπισαν ότι υφίστανται πέντε κατηγορίες: οι ιδανικές μέρες, οι τυπικές, οι αδιάφορες, οι καταστροφικές και οι τοξικές μέρες στη δουλειά.

Πρόκειται λοιπόν για έναν κύκλο εργασίας, που αναγκαστικά θα περιέχει καλές και κακές μέρες. Το να αποφύγεις τις αντιπαραγωγικές μέρες είναι αδύνατο, το θέμα είναι να τις διαχειριστείς.

Όπως εξήγησε ο ακαδημαϊκός Alexander McKay στο Bloomberg, «οι επικεφαλείς έχουν τον καίριο ρόλο στη ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος και του τρόπου που οι εργαζόμενοι το προσλαμβάνουν μέρα με τη μέρα». Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας ήταν ότι ελάχιστες είναι οι φορές που οι εργαζόμενοι έχουν πράγματι ευθύνη για την ποιότητα της εργασιακής τους μέρας.

Άλλη μια μέρα στη δουλειά: Οι 5 κατηγορίες

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου έκανε ποιοτική ανάλυση σε 11.245 ημερολόγια εργασίας από 221 εργαζόμενους γραφείου στην Αμερική. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων του Harvard Business School που έχει αξιοποιηθεί σε διάφορες έρευνες, αλλά με την εξέλιξη των εργαλείων ανάλυσης παραμένουν να προκύπτουν νέα δεδομένα, όπως το τωρινό εύρημα για τις 5 κατηγορίες εργασιακής ημέρας.

Τυπικές μέρες (34%): Χαλαρές μέρες που ρέουν ομαλά, χωρίς να προκύπτουν απρόσμενες εκπλήξεις. Το άτομο δε νιώθει πίεση, αλλά ούτε αδιαφορία. Βρίσκει αρκετά κίνητρα για να εργαστεί με σταθερό ρυθμό. Από τον κύκλο εργασίας, πρόκειται για τις μέρες που ξεχνιούνται πιο εύκολα.

Ιδανικές μέρες (29%): Είναι οι μέρες που νιώθεις ότι ξεπερνάς τον εαυτό σου σε παραγωγικότητα, σε ιδέες, διάθεση και απόδοση. Ενδεχομένως να είναι ένα προσωπικό κίνητρο ή κάποιο deadline που να πυροδοτεί αυτές τις μέρες, ανάλογα με τον τρόπο που αποδίδει βέλτιστα το άτομο βάσει χαρακτήρα.

Καταστροφικές μέρες (19%): Είναι οι μέρες που καλείσαι να δράσεις πυροσβεστικά, βλέποντας την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου – λείπει ο χρόνος και αυξάνονται αφόρητα οι πιέσεις, ένα πρότζεκτ καταρρέει άδοξα, μια συνάντηση εξελίσσεται σε σύγκρουση και άλλες παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις. Πρόκειται για το σημείο που δοκιμάζει πιο πολύ την ψυχολογία σου.

Αδιάφορες μέρες (10%): Νιώθεις εξαντλημένος, έως και άδειος στη δουλειά. Αλλά δεν έχει συμβεί κάτι συγκεκριμένο για να σε απογοητεύσει στη δουλειά, οπότε δεν ξέρεις πού να αποδώσεις αυτό το αρνητικό συναίσθημα. Νιώθεις ότι έχουν τελειώσει τα αποθέματα που έχεις σε ενέργεια και όρεξη.

Τοξικέςημέρες (10%): Υπάρχουν μέρες που το εργασιακό περιβάλλον επιβαρύνεται από τοξικές εκρήξεις – ένα απότομο σχόλιο, μια εκδικητική κίνηση, μια προσβολή. Ανεξάρτητα την αιτία που πυροδότησε αυτή τη συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το ποιος την προκαλεί και ποιος τη δέχεται (συνήθως ακολουθά τη γραμμή της ιεραρχίας), φρόντισε να προφυλαχθείς, περιμένοντας την μπόρα να περάσει.