FITNESS

Για να τρέξεις μαραθώνιο χρειάζεσαι υπομονή και αυτογνωσία

Ένας ερασιτέχνης δρομέας μοιράζει συμβουλές και εμπειρίες, λίγες ημέρες πριν την κλασική διαδρομή της Αθήνας.

Σε λίγες ημέρες διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας. Με αφορμή τον κλασικό αγώνα, παρουσιάζουμε την ιστορία ενός ερασιτέχνη δρομέα που καταφέρνει και συνδυάζει την δουλειά του με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Ο Αλέξανδρος είναι 28 χρονών και εργάζεται σε σώματα ασφαλείας. Το ωράριό του είναι απαιτητικό και το σημαντικότερο, δεν είναι σταθερό.

Συχνά, κάνει νυχτερινές βάρδιες, γεγονός εξοντωτικό για τον οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά  καταφέρνει να μένει πιστός στους στόχους και τις προπονήσεις του. Τα αποτελέσματα φυσικά τον δικαιώνουν. Διάβασε την ιστορία του και πού ξέρεις, μπορεί να γίνει η αφορμή να ξεκινήσεις και εσύ το τρέξιμο.

Ποιο ήταν το ερέθισμα και ποιος ο λόγος που σε έκαναν να ξεκινήσεις το τρέξιμο;

Αρχικά ξεκίνησα το τρέξιμο για λόγους υγείας και για φυσική κατάσταση. Δεν ήταν και η αγαπημένη μου ασχολία, απλά έτρεχα σαν μέρος της προπόνησης για αερόβια. Αυτό που με έκανε αργότερα να το δω πιο σοβαρά ήταν μια ‘κόντρα’ που έχουμε κάθε καλοκαίρι με τους κολλητούς (οι οποίοι είναι αθλητές στίβου) στο βουνό για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο οροπέδιο στον Όλυμπο (όλοι μας αγαπάμε το βουνό και πηγαίνουμε πολύ συχνά για προπόνηση μιας και είμαστε από την Κατερίνη) σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, ξεκινώντας συνήθως από τα 1000 μέτρα υψόμετρο, από κάποιο καταφύγιο της περιοχής. Έτσι, ξεκίνησα να κάνω πιο εξατομικευμένη προπόνηση κυρίως για τρέξιμο στο βουνό μήπως και καταφέρω κάποια στιγμή να μην βγω τελευταίος. Από τότε, έχω τρέξει πολλούς αγώνες από 10 έως 80 χιλιόμετρα σε βουνό και άσφαλτο.

Ποια είναι η προπόνηση που κάνεις για να προετοιμαστείς για έναν μαραθώνιο;

Συνήθως ακολουθώ 18 εβδομάδες προετοιμασίας για έναν μαραθώνιο, στις οποίες τρέχω κάθε μέρα. 2 με 3 ημέρες την εβδομάδα κάνω και διπλή προπόνηση. Μέσα στην εβδομάδα κάνω μια διαλειμματική προπόνηση, μια προπόνηση τέμπο, ένα μέτριο long run (από 18 ως 22χλμ) και ένα long run (από 26km και πάνω)! Τα χιλιόμετρα που κάνω είναι από 100 έως 130 την εβδομάδα. Το μεγαλύτερο long run που κάνω είναι 35 χιλιόμετρα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που είχες σε ένα αγώνα;

Η πιο δύσκολη στιγμή που είχα σε αγώνα ήταν φέτος τον Σεπτέμβριο στον μαραθώνιο του Βερολίνου, για τον οποίο έκανα και προετοιμασία. Δυστυχώς, ένας πυρετός δύο μέρες πριν τον αγώνα με εξασθένησε πάρα πολύ και αν και αισθάνθηκα καλύτερα την επόμενη μέρα και την ημέρα του αγώνα και επέλεξα να τρέξω, με το που ξεκίνησα είχα αρρυθμίες στην καρδιά και οι παλμοί μου δεν έπεφταν ακόμη και όταν περπάταγα. Επιπλέον, λόγω της βροχής άρχισα να κρυώνω και επειδή σταμάτησα 29 φορές μέχρι να τερματίσω, έπαθα υποθερμία. Ήταν από τις λίγες φορές που φοβήθηκα ότι μπορεί να πάθω κάτι αλλά δεν ήθελα να εγκαταλείψω. Η πρώτη και η τελευταία φορά που κάνω αυτό το λάθος και το λέω σε όλους. Η υγεία πάνω από όλα, οι αγώνες δεν τελειώνουν.

Τι είναι αυτό που σε ‘πωρώνει’ στο τρέξιμο;

Αυτό που με πωρώνει στο τρέξιμο είναι μια καλή επίδοση σε έναν αγώνα αλλά και στην προπόνηση, όταν βλέπω ότι ανεβαίνει η φυσική μου κατάσταση. Βέβαια δεν σημαίνει ότι και μια κακή επίδοση δεν με πωρώνει εξίσου. Ίσα-ίσα, τότε είναι που θα προπονηθώ ακόμη παραπάνω.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέλεις να πετύχεις στο μέλλον;

Σαν στόχο έχω να είμαι υγιής και να μπορώ να τρέχω και να γυμνάζομαι για όσα περισσότερα χρόνια μπορώ. Από εκεί και πέρα, αυτό που θέλω είναι να μπορώ να βελτιώνομαι χρόνο με τον χρόνο, έστω και λίγo. Αυτό θα με έκανε ακόμη πιο χαρούμενο.

Τι θα πρότεινες και πώς θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει το τρέξιμο;

Για όσους θέλουν να ξεκινήσουν, συμβουλεύω να ξεκινήσουν με χαλαρό τρέξιμο 2-3 φορές την εβδομάδα από 30′ και σιγά-σιγά να ανεβάζουν τον χρόνο και τις ημέρες προπόνησης. Είναι πολύ σημαντικό να φτιαχτεί καλή αερόβια βάση προτού βάλουμε πιο έντονη προπόνηση μέσα στο τρέξιμό μας για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Επίσης, κάθε άτομο είναι ξεχωριστό οπότε η προπόνηση διαφέρει, έτσι θα πρότεινα για κάποιον που θέλει να κάνει πιο συστηματική προπόνηση, να εμπιστευτεί κάποιον προπονητή σε σύλλογο, ώστε να έχει πιο σωστή και αποδοτική προπόνηση. Το θετικό της ομάδας επίσης, είναι ότι έχεις συναθλητές με τους οποίους κάνεις προπόνηση παρέα. Έτσι γίνεται και πιο διασκεδαστική η προπόνηση αλλά και πιο αποδοτική γιατί ο ένας “τραβάει” τον άλλο στα δύσκολα.