© 2019 / Cliff Owen / Associated Press
BUSINESS

Γιατί ο Jeff Bezos τρέμει τον φόρο για τον μεγάλο πλούτο;

Τι ακριβώς θα συμβεί αν περάσει το σχέδιο των Δημοκρατικών; Τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι είναι απλά ιλιγγιώδη.

O Jeff Bezos κατάφερε να γίνει κατά περίπου 90 δισ. δολάρια πιο πλούσιος μέσα στο 2020. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως η πανδημία έφερε το ηλεκτρονικό εμπόριο και πιο συγκεκριμένα την Amazon στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Αντίστοιχα, ο Elon Musk, o οποίος μέχρι πριν κάποια χρόνια αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία για τα μεγαλεπήβολα επιχειρηματικά του σχέδια (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διαστημικός τουρισμός), φιγουράρει πια σχεδόν στην κορυφή της λίστας. Όσο για τον Bill Gates, εκείνος παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους μεγιστάνες του πλανήτη.

Τι είναι όμως εκείνο που ενώνει τρεις από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γης; Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει στα σκαριά ένα φιλόδοξο αν και αμφιλεγόμενο για πολλούς σχέδιο: να βάλει φόρο στο μεγάλο πλούτο.

Ένας φόρος, μία σαφέστατη αλλαγή κατεύθυνσης

Αν ο Donald Trump δεν ήθελε καν να ακούσει για αύξηση της φορολόγησης στα πιο παχιά πορτοφόλια των ΗΠΑ, δεν ισχύει το ίδιο και για τη γερουσιαστή των Δημοκρατιών Elizabeth Warren. Η τελευταία έχει προτείνει μία νέα φορολόγηση που θα αφορά τους βαθύπλουτος των Ηνωμένων Πολιτειών: 2% για όσους διαθέτουν περιουσία που ξεπερνά τα 50 εκ. δολάρια και 3% (!) για όσους ξεπερνούν περιουσιακά το 1 δισ. δολάρια.

Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό σε απόλυτους αριθμούς; Η μάλλον πιο σωστά: πόσα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν στα αμερικανικά ταμεία από τους δισεκατομμυριούχους της Γης Επαγγελίας; Ο αριθμός είναι τόσο μεγάλος που ζαλίζει: 114 δισ. δολάρια (σ.σ: το ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2018 ήταν 218 δισ. δολάρια).

Αν τώρα αναρωτιέσαι πόσοι Αμερικανοί υπάρχουν εκεί έξω, οι οποίοι δικαιούνται να έχουν τον τίτλο του billionaire δίπλα στο όνομά τους, η απάντηση δεν αφορά μόνο μία χούφτα ανθρώπους. Αντίθετα, ως τόπο κατοικίας τις ΗΠΑ δηλώνουν σχεδόν 1000 δισεκατομμυριούχοι. Με άλλα λόγια, και σύμφωνα με ανάλυση του Πανεπιστημίου του Berkley, αν το σχέδιο της Warren περάσει, την επόμενη δεκαετία στα ταμεία της χώρας θα μπουν περίπου 3 δισ. δολάρια.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα ούτε απλά. Η πρόταση έχει ήδη δημιουργήσει αντιπάθειες και εντός και εκτός του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς είναι η αριστερή πτέρυγα εκείνη φαίνεται να τον προωθεί. Μάλιστα, πολλές φωνές στην Αμερική κάνουν λόγο για πιθανή αντισυνταγματικότητα – ή, τουλάχιστον, μία πρόταση που δεν πρόκειται με τίποτα να περάσει από τους συντηρητικούς δικαστές.

Τι θα πληρώσουν οι Elon Musk, Jeff Bezos και Bill Gates

Οι κρίσεις αποτελούν ευκαιρία. Αυτό είναι γνωστό και αποδεικνύεται από όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Έτσι, και αυτή η πανδημική κρίση δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί βούτυρο στο ψωμί εκείνων που γνωρίζουν πώς να αρπάζουν τις ευκαιρίες. Αλλά, ας μιλήσουμε με νούμερα: Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire Index, οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί έγιναν κατά 598 συνολικά δισ. δολάρια πιο πλούσιοι μέσα στο 2020.

Έτσι, αν η πρόταση της Elizabeth Warren γίνει δεκτή, μία πρόταση που φιλοδοξεί να επανεκκινήσει τη δοκιμαζόμενη αμερικανική οικονομία αλλά και να μειώσει το χαώδες χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, τότε κάποιοι υπερβολικά διάσημοι άνθρωποι θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πιο συγκεκριμένα: Ο Jeff Bezos θα χρειαστεί να καταβάλει φόρου 5,7 δισ. δολαρίων για το φορολογικό έτος 2020· ο Elon Musk 4,6 δισ. δολάρια και ο Bill Gates 3,6 δισ. δολάρια. Ναι, τα ποσά ακούγονται ιλιγγιώδη, αν και δύσκολα θα γονατίσουν τους μεγιστάνες του 21ου αιώνα. Τουλάχιστον, όχι ακόμη.